Annonce
Kultur

Marcus Winter-John om humoristisk skilsmissebog: Ingen bøger fortalte mig hvad jeg skulle gøre

Marcus Winther-John får romandebut med "16 tømmermænd". Fotograf Camillahey.dk

Sangeren Marcus Winther-John, kendt fra "Inside the Whale". debuterer med roman om livet efter en skilsmisse.

AARHUS: Musikeren Marcus Winther-John med fortid i og tilknytning til Aarhus debuterer med en roman, som er inspireret af hans skilsmisse. Det er en beretning om en følelsesmæssig og eksistentiel rutsjetur ...

- Det er en brutalt ærlig og morsom skildring af en mands vej gennem en uventet skilsmisse og tiden efter med afsavn, refleksion, dating, sex, druk og rock'n'roll. En livsrejse, som nu over 50 procent af alle gifte danskere før eller siden tager, siger forfatteren selv.

Marcus Winther-John er musiker og sangskriver, boede i Aarhus 1990-97 og var med til at starte bandet "Inside the Whale".

- Det band kickstartede min musikkarriere. Inside The Whale opstod og havde base i Aarhus, da vi pladedebuterede, og alt begyndte at ske, godt hjulpet af lokale instanser som Rosa og Fajabefa. Siden har jeg været tilbage og spille i Aarhus jævnligt med Peter Belli, som jeg optrådte med fra 2011, og til han gik på pension sidste år, siger Marcus Winther-John.

Han har skrevet masser af musik, også for store navne som Tim Christensen, Sanne Salomonsen, Christopher og Peter Belli.

Annonce

Forfatteren og bogen

Marcus Winther-John er 47 år og flyttede til Danmark som 12-årig. I 1994 startede en karriere som forsanger i bandet Inside The Whale. Sammen med Dizzy Mizz Lizzy og Kashmir definerede de dansk rock i 90'erne, bl.a. med evergreenen "Hvor er tiden der ta'r os". Marcus Winther-Johns første bog "Skriv hits og sælg dem" handler om sangskrivning.

Byens Forlag driver bogcaféer i Vejle og København som udadvendte kontorer.

"16 Tømmermænd" udkommer 31. januar på Byens Forlag og koster 249 kr.

Billede fra en svunden tid. Marcus Winther-John (til venstre) som forsanger i "Inside the Whale" i år 2000. Foto: Claus Sjødin

En vinkel manglede

- Romanen har jeg skrevet, fordi jeg synes, at den historie fra den vinkel manglede. Da jeg blev skilt, kunne jeg finde bøger om, hvad det betød. Men ingen om, hvad jeg skulle gøre. Om min vrede og smålighed, og især mænds, fordi vi ikke så tit kommer tæt på vores følelser. Jeg synes også, det skulle laves med humor, så det ikke blev tungt, nedslående og alt for fagligt, forklarer Marcus Winther-John.

Han havde været vant til kun at skrive tre vers og et omkvæd i sine sange, som han siger.

- Og egentlig har jeg været lidt nysgerrig på at skrive en roman, der var længere end bare det. Nu havde jeg fået emnet foræret med udfordringer og følelser og hele virvaret omkring brud og skilsmisse, siger Marcus Winther-John, der tog tilløb til noget lidt længere, da han forrige år skrev "Kapelmesterens dagbog" om turneen med Peter Belli 2011-2017. Han betragter det som en god læreproces.

Med guitaren. Tre vers og et omkvæd til en sanger var, hvad Marcus Winther-John var vant til at skrive. Pr-foto

Tre forskellige svar

"16 tømmermænd" er Marcus Winther-Johns romandebut, der udkommer på Byens Forlag 31. januar. Vi følger musikeren Marc, der desperat forsøger at forstå det liv, han pludselig er havnet i, efter at hans kone er gået fra ham - i 16 tømmermændsramte dage, hvor den enlige forældres ansvar afløses af alkohol til sorgen og Treo til tømmermændene.

Kontrasten er soleklar for Marc. Vi følger ham på turné, hvor bandmedlemmerne, publikum, kærligheden til musikken og alkoholen hjælper til at drukne ensomheden. Hjemme igen suppleres den med hans farverige vennekreds og afsøgningen af grænserne for sin nyvundne frihed ... altså i de lige uger. Men hvad stiller man op med kærlighedens tømmermænd?

Svarene er vidt forskellige:

"De skal drikkes væk" (Billy, 70 år, rock'n'roll-ikon).

"De skal spilles væk" (Charlie, 40 år, musiker).

"De skal kneppes væk" (Linda, 34 år, børne-tv-vært).

Bogens forside.

Nedslag over en tid

De 16 dage med tømmermænd er ikke i forlængelse af hinanden, men nedslag over en meget længere periode, for det er sådan, sorg kan ramme. Den er ikke nødvendigvis kontinuerlig, og det er Marcs tømmermænd heller ikke. Romanen fortæller, hvor ondt det kan gøre at miste kærligheden og sikkerhedsnettet, og fordyber sig i, hvor absurd det er at skulle starte forfra, når man var så godt i gang, og så får den læseren til at grine, selv når det gør ondt.

Som Winther-John selv opsummerer det:

- Da min ekskone mente, at "til døden os skiller" alligevel var et for stort kompromis, begyndte det vildeste, ulykkeligste og mest spændende år af mit voksne liv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce