Annonce
Aarhus

Jul på slottet: Margrethe samler hele den kongelige familie i Aarhus

Dronningen står selv for meget af julepynten på Marselisborg Slot. Foto: Axel Schütt
Marselisborg Slot er rammen om den helt store kongelige jul i år. Kronprins Frederik og prins Joachim holder jul sammen med deres mor og familier på Marselisborg Slot.

AARHUS: Dronning Margrethe svigter sjældent Aarhus og Marselisborg Slot, når det handler om juledagene. Regenten holder igen i år juleaften med udsigt ud over Aarhus Bugt og samler hele sin familie om alle juletraditionerne.

Dronningen begynder sin juleferie 20. december, når hun kommer til Marselisborg Slot.

Hun fejrer højtiden sammen med kronprinsfamilien samt prins Joachim og prinsesse Marie med børn, oplyser Kongehuset på sin hjemmeside. Dermed er der lagt op til, at de faste traditioner følges på Marselisborg Slot.

- Jeg har ikke planlagt noget endnu, men jeg tror, vi kommer til at gøre nøjagtig, som vi har gjort i alle årene, sagde dronning Margrethe i forbindelse med premieren på "Snedronningen" i Tivoli i København, hvis scenografi hun står for.

Dronningen har tidligere fortalt til Stiftstidende, at julemiddagen er den traditionelle med risengrød og gås samt den engelske "plum cake", som dronning Ingrid stod for tidligere.

Prins Joachims ældste sønner, prins Nikolai og prins Felix, holder julen med deres mor, Alexandra, hvis officielle titel er grevinde af Frederiksborg, skriver Kongehuset.

Annonce
Dronnong Margrethe skal for andet år i træk fejre jul uden prins Henrik. Til gengæld kommer begge hendes sønner. Foto: Axel Schütt

Lang tradition med Marselisborg

I forbindelse med residensforlæggelsen vil der på Marselisborg Slot være vagtskifte ved Den Kongelige Livgarde hver dag henover julen kl. 12.00, hvilket også er sædvanen tro.

Det er andet år i træk, at dronningen må holde jul på Marselisborg uden prins Henrik, der døde i 2018.

Efter at regentparret blev gift i 1967, foretrak regentparret at fejre de fleste juleaftener på slottet i Aarhus. Med til traditionen hører gudstjeneste i Aarhus Domkirke. Nogle år juleaften, andre år juledag. I år er det biskop Henrik Wigh-Poulsen, der skal prædike ved højmessen juledag.

Siden dronningens tronbestigelse i 1972 har det været en tradition, at ikke bare julen, men også de store højtider som påske i den kongelige familie er blevet fejret på Marselisborg Slot i Aarhus. Igennem alle årene har Dronningen traditionelt haft ophold på det århusianske slot.

Brugsretten til Marselisborg Slot blev skænket som gave til dronningen og prins Henrik af dronningens far, Frederik 9. Oprindeligt var slottet en del af en bryllupsgave til det nygifte tronfølgerpar prins Christian (10.) og prinsesse Alexandrine, som blev gift i 1898.

Aarhus by havde to år forinden erhvervet Marselisborg gods, og i forbindelse med brylluppet blev et stykke af parken skænket som en bryllupsgave fra egnens borgere sammen med opførelsen af det nuværende Marselisborg Slot. I 1902 stod slottet færdigt og tjente efterfølgende som tronfølgerparrets sommerresidens.

Hele det århusianske slot er pyntet flot op i juletiden. Foto: Axel Schütt
Dronningen er detaljens mester - også når det gælder julepynt. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

112

Glohed skorsten startede brand i byhus i Aarhus: Beboerne opdagede selv flammerne i kælderen

Annonce