Annonce
Aarhus

'Maritza' dukker op igen: Ikonisk dansested vækkes til live som musiksted

Torben Dreier genopliver Maritza. Foto: Flemming Krogh
Et par generationer har kendt "Maritza" som det ultimative dansested i en årrække i Aarhus. Nu bliver det vakt til live.

AARHUS: "Maritza" har været et ikonisk dansested i Aarhus, kendt af et par generationer. Det er fra den tid, da mænd gik med slips og jakkesæt, og damer havde opsat hår og brugte strutskørter. Som en sidevogn til Maritza var "Den blaa Fugl", hvor mere intime forhold kunne indledes i baren.

Begge er for længst lukket. Men nu får "Maritza" nyt liv netop på det sted, hvor dansestedet oprindeligt var: Frederiksgade 76-78.

Her har oplysningsforbvundet FO-Aarhus boet i mange år og bestandigt skabt udvidelser og taget nye lokaler i brug under den dynamiske Torben Dreiers ledelse.

Annonce

"Gyngen" rykker ind

Under coronaen tog FO-Aarhus et lokale i brug til et storrumskontor, fordi der skulle være afstand mellem medarbejderne.

Netop i det kontor vidste Dreier, at Maritza havde ligget.


Når der havde været spillet musik på "Maritza", ville det da være oplagt at rykke musikken derover.

Torben Dreier


Manden, der aldrig lader en idé gå upåtalt eller afprøvet hen, så straks en mulighed, fordi FO-Aarhus for ikke så længe siden havde overtaget Spillestedet "Gyngen" i Mejlgade, hvorfra stedet er rykket i Frederiksgade med sine aktiviteter.

En af dem er musik, og den blev i begyndelsen efter flytningen udfoldet i den gamle pigeskole Christiansgades Skole, som er en del af FO-byen.

- Når der havde været spillet musik på "Maritza", ville det da være oplagt at rykke musikken derover, og det har udviklet sig, forklarer Torben Dreier.

Annonce

Flere muligheder

Stedet er så småt blevet prøvet af under coronaen, og når den er væk, og livet kan udfolde sig igen, vil Torben Dreier kalde stedet for "Maritza", og så skal der være underholdning.

- Der er plads til cirka 100 siddende gæster under normale forhold, siger Torben Dreier.

Ud over Gyngen har han lavet aftaler med Jazzselskabet, som spiller søndagsjazz, og Comedy Zoo, som leverer stand up.

Dette ølkrus har Torben Dreier fået af tidligere gæster på "Maritza". Foto: Flemming Krogh

- De har hidtil holdt til i Musikhuset, men er rykket ud derfra, siger Torben Dreier.

Peder Udengaard, byrådsmedlem i Aarhus, er hyret til at tage sig af bookingen. Han arbejder i forvejen i musikbranchen.

Annonce

Gamle ting

Torben Dreier har i øvrigt en del genstande fra det gamle Maritza.

- I forbindelse med en artikel i Århus Stiftstidende efterlyste jeg ting fra folk, som havde besøgt stedet. Det gav en del henvendelser om ølkrus, billetter, invitationer og andre sjove ting, som vi har udstillet i et skab her i FO-byen, siger Torben Dreier.

Annonce

Historien om Maritza

"Maritza" og "Den blaa Fugl" åbnede 15. maj 1941 i ombyggede lokaler, der tidligere havde heddet Grand. Det var i baggården til Frederiks Allé 76.

"Den blaa Fugl" var en letlevende bar på første sal. Ifølge overleveringer tiltrak den ikke mindst mandlige handelsrejsende og andet godtfolk.

Gunnar Gravholt var den nye ejer, og han havde fået øje for mulighederne i et folkeligt etablissement med restaurant, dans og levende musik i sigøjnerstil med tilknyttet dansebar med 13 borde i et par lokaler på første sal.

Under Besættelsen, 22. februar 1945, blev "Maritza" ramt af schalburgtage, men blev genoprettet og fortsatte.

Annonce

Gravholt solgte i 1972

Gunnar Gravholt solgte i 1972 "Maritza" for tre millioner kroner til restauratør Martin Petersen fra Randers og Dan Clausen, der var redaktionssekretær på Jyllands-Posten.

Folk strømmede til, og der var kø på gaden, men øknomisk hang det ikke sammen for to ejere, og restauratør Leif Andersen købte stedet for 2,1 millioner kroner.

En ombygning i 1977 skulle puste nyt liv i stedet. Det lykkedes delvis, og restauratør Mogens Thomsen fra "Den Høje" i Skolegade købte stedet for 2,5 millioner kroner og lavede det om til "Det ny Maritza" med palmer, discomusik og spejle.

Det faldt heller ikke i publikums smag, og ændringer til "Road House" og "Edison" battede heller ikke. I 1990 lukkede stedet.

En nyere udgave af "Maritza" fra 1986. Foto: Jørn Timm
Trængsel i baren. Pr-foto
"Maritza" og "Den blaa Fugl" i Frederiksgade. Pr-foto

"Maritza" og "Den blaa Fugl"

"Maritza" og "Den blaa Fugl" i Frederiksgade 76-78 havde gyldne tider fra 1941 til 1982, mens restauratør Gunnar Gravholt ejede dem. I 1990 lukkede de.

Nu laver FO-Aarhus musikalsk spillested hvor "Maritza" lå.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Er den mere skånsom eller er det bare snak? Sådan er den nye corona-lyntest

Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce