Annonce
Byudvikling

Markant bygning skifter ejer og bliver bevaret: Ny køber kalder den for 'Den Grimme Ælling'

Ejendomsselskabet Emilienborgs firma har købt Nordea-bygning overfor Domkirken. Foto: Flemming Krogh
Når bankfolkene fra Nordea flytter ud af betonbygningen foran Domkirken, er det et lokalt ejendomsfirma, som overtager stedet. Hvad bygningen skal indeholde i fremtiden er ikke afgjort, men bygningen skal ikke rives ned.

AARHUS: Du har sikkert gået forbi den hvide hjørneejendom overfor Domkirken mange gange uden at bemærke den. Bygningen, der er en af de tidlige bygninger i beton i Aarhus, har i mange år været kontorhus for Nordea, som også har filial i stueetagen.

I det nye år rykker bankfolkene ud og giver plads til nyt. Bygningen er købt af Thorkild Kristensen og hans hustru Gitte Hvoldal, der stå bag Ejendomsselskabet Emilienborg. Ejendomsselskabet holder tilfældigvis til i den modsatte ende af Bispetorvet.

- Jeg er meget spændt på at overtage bygningen. Det er et historisk sted, som blev opført i slutningen af 60'erne. Selve bygningen er måske ikke smuk på samme måde som de andre bygninger i området, men den skal bevares, siger Thorkild Kristensen, indehaver af Ejendomsselskabet Emilienborg, som i spøg kalder bygningen for Den Grimme Ælling.

Annonce

Den driftige århusianer stammer fra Skive, hvor han op igennem 80'erne og 90'erne udlevede drømmen som professionel windsurfer. To gange blev Thorkild kåret som vice-verdensmester - efter legenden Björn Dunkerbeck.

- Björn var der ingen, som kunne slå. Lidt ærgerligt, jeg havde min storhedstid på vandet i den periode, hvor den amerikanske legende tog alle guldmedaljerne, lyder det fra den høje og slanke windsurfer, som stadig tager en tur i bølgerne på sit board, selvom han har rundet de 50 år.

Urmager er velkommen

At den inkarnerede windsurfer, der stammer fra Skive, skulle ende med at købe ejendomme i København og andre steder i landet op gennem 00'erne og 10'erne var lidt af en tilfældighed.

Thorkild Kristensens firma har købt Nordea-bygning overfor Domkirken. Foto: Flemming Krogh

- Jeg tjente faktisk gode penge som windsurfer dengang. Nogle af pengene investerede jeg i bygninger med lejligheder, som blev sat i stand og udlejet. København er det sted, hvor vi har flest bygninger, da det var der, jeg så de fleste muligheder. Men nu handler det også om Aarhus, hvor jeg selv bor, og om at finde et godt formål til den, fortæller Thorkild Kristensen, som håber, at man kan forlænge lejemålet med urmageren, der har ligget i butikken på hjørnet igennem mange år.

Selve bygningen er måske ikke smuk på samme måde som de andre bygninger i området, men den skal bevares.

Thorkild Kristensen. Ejendomsselskabet Emilienborg.

Mange århusianere og turister har besøgt bygningens kælder, da det huser Vikingemuseet, som stadig holder åbent. Vi tager trappen ned i mørket, hvor montrer og billeder fortæller historien om området, hvor byen opstod i vikingetiden.

Den hvide facade i beton skiller sig ud blandt en række smukke facader i området. Vikingemuseet udgør en del af kælderen, hvor der også er opført metertykke mure med bankbokse.- Da jeg fik tegningerne over bygningen, var kælderområdet ikke tegnet ind. Det var nok hemmeligt, hvordan det blev indrettet, så indbrudstyve ikke blev fristet dengang, siger Thorkild Kristensen, som har købt bygningen.Foto: Flemming Krogh

Et billede med en flok arbejdsmænd i gang med at lave fundamentet til denne bygning, fanger vores opmærksomhed.

- De fandt tilsyneladende mange ting fra vikingetiden, da de gravede fundamentet ud dengang, siger Thorkild, som fortæller, at grunden oprindeligt husede et hotel.

Annonce

Unik udsigt

En glasdør fører os ind i bankens filial. Her sidder bankens ansatte koncentreret bag deres computere. Vi går op ad trapperne, hvor vi støder på enkelte ansatte undervejs. På 1. sal er der indrettet et stort, åbent kontorlandskab.

De bærende betonsøjler i Nordea-bygning gør stedet anvendeligt til mange formål. Foto: Flemming Krogh

- Du kan se betonsøjlerne, som bærer bygningen. Selve måden bygningen er opført på, giver mange muligheder, som vi skal til at kigge på, siger Thorkild, som naturligvis har besøgt bygningen flere gange, inden han skrev under på slutsedlen.

På 3. sal er der indrettet mødelokaler, og på den øverste etage har man haft en stor kantine igennem mange år. Udsigten er enestående fra kantinen, og giver et kig til domkirken og havnebassinet.

Aarhus Teaters bygning tager sig flot ud herfra, ligesom en facade med et højt hus i Skolegade passer flot ind i det historiske miljø omkring Bispetorv. Emilienborg hedder bygningen, hvor Thorkild til dagligt holder til med sine ansatte.

Fra kantinen i Nordea-bygningen overfor Domkirken kan Thorkild Kristensen kigge til sit firma på modsatte side af torvet. Foto: Flemming Krogh

På den måde har han udsigt til ejendomsselskabets nye besiddelse. Tanken om at rykke firmaet ind her er i spil, men der ikke ikke truffet endelige beslutninger.

- Jeg synes det er et spændende hus, som ligger meget centralt i byen. Jeg håber, at vi kan renovere og indrette bygningen, uden at lave voldsomme ændringer. Facaden skal som udgangspunkt bevares, men det er fristende at ændre på vinduernes størrelse, så man får mere udsigt og lys ind i bygningen.

Annonce

Liv på torvet

Sidste stop på rundturen er via en stige, som fører op til taget. Her er der udsigt til det særlige område omkring Store Torv og Bispetorvet, som Thorkild Kristensen håber, at man kan skabe mere liv på i fremtiden.

- Store Torv er blevet bedre i løbet af de seneste par år. Men Bispetorvet er ofte trist og mennesketomt. Hvis der rykker en restaurant ind i stueetagen her hos os, kan man måske lave udeservering på den lille plads foran bygningen. Ligesom man gør det overfor hos Mackies Pizza. Måske kan vi bidrage til et mere levende miljø på området, funderer Thorkild Kristensen.

Windsurferen fra Skive har tydeligvis hovedet fyldt med tanker og idéer til, hvordan byens 'Grimme Ælling' kan forvandles og bidrage til, at området bliver til et sted, hvor mange mennesker har lyst til at komme.

Udsigten fra bygningen er noget særligt, selvom det et gråvejr. Foto: Flemming Krogh
Nordeas bygning i beton ved Bispetorv er ikke kategoriseret som bevaringsværdig, men bygningens nye ejer, Thorkild Kristensen vil alligevel bevare den, da den har en historisk værdi og rummer mange muligheder. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce