Annonce
Aarhus

Markant guld-ombygning i Mejlgade skaber debat

Hov, hvad sker der lige der. Sådan lyder reaktionerne på en anderledes renovering i Mejlgade. Foto: Flemming Krogh
En ejendom i Mejlgade har været gennem en større omdannelse, der får stor opmærksomhed i øjeblikket. Både bygherre og stadsarkitekt er ovenud begejstret for resultatet.

AARHUS: ”Genialt”, ”Lækkert, der er nogen, der vil udfordre.” ”Spændende byggeri.”

Sådan lyder nogle af reaktionerne på Facebook på en noget anderledes renovering og tilbygning i Mejlgade.

”Det er skæmmende.” ”Ikke klædeligt sammen med de gamle smukke bygninger” lyder andre reaktioner på samme byggeri i nummer 74.

Bygningen, som der diskuteres, har de seneste måneder været gennem en større renovering og ombygning og har i den forbindelse fået tilført to ekstra etager, tre lejligheder og et markant guldtag.

Annonce
Det kan blive noget, man i fremtiden vil fremhæve, som et godt eksempel på nybyggeri med respekt for det gamle

Stephen Willacy, stadsarkitekt

Hvad er det med det guld?

Entreprenør på arbejdet og bygherre Claes Remien er bevidst gået efter at lave noget anderledes og spændende i Mejlgade.

- Det er en renoveringsopgave, hvor vi også tilføjer noget nyt, som både er moderne og veltilpasset til de omkringliggende huse, der nu kommer i samme niveau. Og det har fra start været ambitionen at skabe et samspil mellem den gamle og nye del af bygningen, så de tilsammen skaber en spændende ejendom i gadebilledet, siger Claes Remien, der godt har mærket opmærksomheden fra forbigående.

- Folk stopper op og kigger, kan vi se, og nogen siger, hvad er der med det guld på taget. Men det er kun til at begynde med, at der ser sådan ud, for det patinerer hurtigt, fortæller bygherren.

Guldeffekten kommer af materialet tombak, som er en messinglegering, der primært består af kobber og zink. Og som med tiden vil ændre udseende og blive mere brunligt og mindre markant.

- Tombak udskiller ikke gift som kobber, og det irrer ikke. Patineringen er allerede i gang, og vil til gengæld gøre materialet mørkt og læderbrunt og dermed diskret, siger Claes Remien og nævner en ombygning i Fredensgade, hvor et tag af tombak har ændret karakter markant, siden det blev lagt i september.

Udvidelsen opad er netop gennemført, mens facaderenovering af den gamle del følger de kommende måneder, hvor der blandt andet skal nye mahogni-vinduer i resten af bygningen.

30 meters løft

Udover lejlighederne i nummer 74 har Claes Remien også omdannet den gamle kiosk i nummer 72, som ingen formentlig har ment forskønnede Mejlgade med blå og røde plastikskilte og en nedslidt facade.

I stedet har man gravet nogle gamle facadeskilte frem, så man i samarbejde med Den Gamle By har givet nyt liv til lokalerne, hvor Culture Works nu er flyttet ind med kontor og kulturbutik.

- Hvis vi tager både nummer 74 og kiosken med, så er det 30 meter af Mejlgade, der bliver løftet, og det er sådan noget, der er med til at løfte vores by. Omdannelsen har pyntet enormt, hvis du spørger mig, siger bygherren, der mener, man har et særligt ansvar, når man bygger og renoverer i det centrale Aarhus.

- Det er en stor udfordring, men spændende at kombinere nyt og gammelt med respekt.

Der skal være penthouselejlighed i den øverste del af den nye overbygning i nummer 74. Foto: Flemming Krogh

Eksempel til efterfølgelse

Stadsarkitekten i Aarhus Kommune deler bygherrens begejstring.

- Jeg tror, det kommer til at løfte gaden og tilføje noget til byens skyline. Det kan blive noget, man i fremtiden vil fremhæve, som et godt eksempel på nybyggeri med respekt for det gamle, siger Stephen Willacy, der især er glad for den samlede omdannelsen af nummer 72 og 74.

- Jeg glæder mig til at se det færdigt, for det ser meget lovende ud. Der er et godt sammenspil mellem moderne og gammelt, og jeg synes virkelig, bygherren har gjort et fund ved at grave de gamle skilte frem i stueetagen, som før var dækket til af noget af det grimmeste overhovedet, siger stadsarkitekten og roser arkitekt på byggeriet, Lars Thies fra Cubo Arkitekter.

Kiosken i nummer 72 har også fået et større facelift, og det er med til at forskønne Mejlgade, mener både bygherre og stadsarkitekt. Foto: Flemming Krogh

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce