Annonce
Mærk Aarhus

Markedsdag på Ingerslev Boulevard

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
En ting er sikker: Du bliver fristet. Ingerslev Boulevard. Onsdag og lørdag. Markedsdag. Findes det, findes det her. En perlerække af lækkerier, og her er navnet Mærk Aarhus virkelig på rette hylde. Her mærkes det: glæden, smilet, passionen, varmen. Det er en oplevelse bare at være …

Det er onsdag. Kulden bider lidt, men det mærker de her garvede markedsfolk slet ikke.

Nogle bliver kaldt ”de nye”, mens andre aldrig har prøvet andet – i hvert fald ikke om onsdagen og lørdagen …

For flere af de faste er det her deres arbejdsplads. Det er deres forretning. Alle de andre dage er de ude og søge og hente de bedste varer inden for hvert deres fag, så de igen kan forkæle alle de mange faste kunder, der besøger dem hver uge.

Der er 124 pladser, men det ved man som menig mand ikke, for flere af de gamle garvede har flere af pladserne til deres bod.

Her er alt. Naturligvis er meget på markedet sæsonbetonet. Det gælder blomster, pyntegrynt, de uldne sokker, grøntsagerne, men også, hvad både slagter og fiskehandler sætter fokus på fra uge til uge.

Kan ikke lade være

En af dem, der har været med i en menneskealder, er kasserer på markedet Henny Pedersen.

- Jeg bliver 80 lige om lidt, og eftersom jeg er tredje generation her på matriklen, så har jeg været her hele mit liv. Som barn cyklede jeg hertil sammen med min bror. Markedet er fantastisk. Jeg kan slet ikke lade være med at være her.

- Hun er fantastisk, lyder det fra en kunde, der midt i snakken mellem Henny og udsendte medarbejder bryder ind med et smil – og den søde kommentar.

- Kunderne er årsagen til, at jeg gør det. Kontakten og det at kunne give dem de gode og gerne lokale råvarer. Så jeg tager hjemmefra kl. 6:30 og lander nok først hjemme igen ved 17-tiden på de markedsdage. Men jeg elsker det, lyder det.

Nicheprodukter

Der er ingen tvivl om, at de fremmødte kunder, også denne onsdag, elsker markedet. Elsker muligheden for at handle på den her måde. Det mærkede man også tydeligt under nedlukningen, fortæller formand for markedet Steffen Danielsen, som selv har været med og solgt diverse lækkerier af grøntsager og smukke blomster i 42 år.

- De er vilde med det. Jeg elsker det. At handle på den her måde – udendørs. Det er herligt. Og de varer, der findes her, de nicheprodukter, vi handlende gerne vil give vores kunder oplevelsen af, kan noget andet end varerne i en dagligvarebutik.

- Der er en lang tradition for det her. Og det holder ikke op. Vores salg er stigende, også efter nedlukningen, som jo gav os helt vildt travlt. Her var virelig mange mennesker.

Vejret er naturligvis en medspiller – eller en modspiller. Men kun én gang mindes Steffen at have pakket sammen og være kørt hjem.

- Jeg holder så meget af at være her. Holder af at gøre tingene ordentligt og forkæle dem, der trofast støtter mig – og os, siger han.

Ren øko

Svend Skovsbøl Knudsen er manden bag Økoradissen. En stor varevogn fyldt med de fineste økologiske lækkerier af frugt, grønt, bær og saft. Køen ender ikke. Når nogen får sin ønskede vare i posen og et smil, kommer der kun nye kunder til.

Svend har stået på markedet fast siden 2017. Alt er økologisk, og det er det af den ene grund, at det er det mest naturlige, fortæller han.

- Det her er skønt. Skønne mennesker. Skønne varer. Skøn tradition.

En tradition

Her er alt. Uldne sokker, de fineste træsko, huer, blomster, kål, tulipaner, børster, mundbind, honning. De fineste æbler, de smukkeste grøntsager. Ost i lange baner. Farverigt. Inspirerende.

Og så er der flere fiskevogne og slagtere repræsenteret.

Et skilt fra Rene’s Fiskevogn afslører, at de sælger byens bedste fiskefrikadelle. Det lader vi komme an på en prøve. To styk bliver serveret af dagens mand bag disken, Martin. Der hører naturligvis hjemmelavet remolade til. De er frisklavet i vognen. Duften fanger kunderne. Og ja, de smager fantastisk. Ingen er mere overbevist end ham selv, om at han sælger de bedste. Han har smagt de andres fiskedeller og er stadig overbevist. Og kunderne, ved denne vogn i hvert fald, er enige.

- Markeder er kolonariske oplevelser. Der findes så mange opskrifter og så meget lærdom på markeder som dette. Jeg er fan, afslutter Martin i fiskehandleren.

Han er ikke den eneste. Folk kommer til hele tiden. Nogle med poser og kurve fyldte med friske varer. Andre trækkende med en cykel eller med hunden i snor.

Det er torvedag. Det er hyggeligt. Det er en tradition.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet