Annonce
Aarhus

Marselisborgskovenes højeste træ er væltet

Det allerhøjeste træ i Marselisskovene er væltet, og nu ligger det og stritter med rødderne over jorden. Privatfoto.

En cirka 100 år gammel kæmpegran blev offer for det vilde efterårsvejr, og et nyt træ har nu overtaget titlen, som skovens højeste.

Det højeste træ i Marselisborgskovene kunne ikke holde sig oprejst, da stormen Helga rullede ind over Aarhus i begyndelsen af december. Våd jord og kraftig vind gjorde en ende på det store træ, der i mange år har raget op over alle de andre trætoppe.

Annonce

Torben Gang Rasmussen, der er naturvejleder og tidligere højskolelærer, kan fortælle, at træet var en kæmpegran, og at den højst sandsynligt var mere end 100 år gammel, da den væltede.

»Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, men jeg vil tro, at den er plantet omkring år 1900,« siger Torben Gang Rasmussen, der er uddannet biolog og arrangerer vandreture i skovene syd for Aarhus. Omkring år 1900 blev der plantet en del træer fra Nordamerika i Marselisborgskovene, og det høje træ har muligvis været et af dem.

»Træet er væltet og knækket, så roden står på højkant,« beskriver Torben Gang Rasmussen, der fortæller, at store mængder nedbør har gjort jorden i skoven så våd og blød, at vinden har kunnet vælte det store træ.

Kæmpegranen stod på kanten til Dyrehaven, og Torben Gang Rasmussen fortæller, at det var et træ, man lagde mærke til, når man kom forbi.

»Man kunne se det helt nede fra Marselisborg Lystbådehavn, og det stod som et vartegn for skoven,« siger naturvejlederen, der var ked af at høre om træets endeligt, men tilføjer at udover højden, var træet faktisk ikke så specielt. Kæmpegranen er nemlig et ret almindeligt træ i skovene syd for Aarhus, og det kan kendes på den bulede bark.

»Træet har nogle blærer i barken, og hvis man trykker på dem, kommer der en vellugtende harpiks ud af dem,« forklarer Torben Gang Rasmussen.

Den læser, der har sendt billeder af den væltede kæmpegran ind til Århus Stiftstidende, skriver, at træet har haft betydning for de lokale sejlende, og at det høje træ skulle have ageret pejlemærke for folk på havet, som det stod der og stak op over alle de andre træer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce