Annonce
Danmark

Martin Henriksen overvejer DF-fremtid: Partiet har forandret sig

Martin Henriksen (DF) tabte formandsvalget i partiet, og han medgiver, at han ikke er stor fan af Morten Messerschmidt, der er ny formand. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
DF-profil dropper plan om at komme i Folketinget ved næste valg og langer igen ud efter den nye formand.

Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, som tabte søndagens formandsvalg i Dansk Folkeparti, kan ikke genkende det DF, der findes i dag.

Blandt andet derfor har Henriksen tirsdag, hvor han fylder 42 år, meddelt, at han ikke stiller op ved næste folketingsvalg. Henriksen kan ganske enkelt ikke stå inde for den nyvalgte DF-formand Morten Messerschmidt.

Henriksen overvejer ligeledes sin fremtid i partiet. Han "tænker lidt over tingene", siger han. I dag er han medlem af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune, og han sidder ligeledes i DF's hovedbestyrelse.

Annonce

Ritzau har talt med Henriksen om emnet, og om han overhovedet kan samarbejde med Messerschmidt.

* Spørgsmål: Hvorfor stiller du ikke op til Folketinget ved næste valg?

- Det er sådan set meget enkelt. Når man er folketingskandidat og har en god kreds, så der er en teoretisk mulighed for at blive valgt til Folketinget, så skal man både som kandidat og som folketingsmedlem kunne forsvare partiets formand i stort og småt.

- Det kan jeg ikke. Jeg kan ikke stå nede i det lokale byggemarked eller supermarked og forsvare de sager, der har været. Eller forsvare de metoder, der har været i magtkampe eller forsvare den måde, man har talt til og om gode og ordentlige folk på. Det må jeg tage konsekvensen af, og det gør jeg så.

* Spørgsmål: Er det her den yderste konsekvens? Kan du se dig selv være i DF fremover?

- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg synes, at partiet har forandret sig. Det parti, der er nu, er ikke det parti, jeg meldte mig ind i.

- I dag har jeg truffet en beslutning, som relaterer til, om jeg som landspolitiker kan stå og forsvare formandens sager, ledelsesstilen, metoderne der er brugt i magtkampe, og måden der er talt til og om gode folk på. Det kan jeg ikke. Og det skal man kunne.

* Spørgsmål: Er du ikke bare en dårlig taber, fordi du ikke selv blev formand?

- Det må folk gerne sige. Der er sikkert også folk, der vil sige, at jeg er blevet bitter og alt muligt andet. Men det er ikke første gang, at jeg har deltaget i en valgkamp, hvor jeg ikke har vundet. Det har ikke før gjort, at jeg har sagt, at nu er der noget, jeg ikke vil mere. Eller ikke kan mere.

- Det er noget andet denne gang. Jeg valgte at stille op som formandskandidat, fordi der skulle være et modspil. Jeg synes ikke, at man skulle belønne den personkreds, der har brugt tre år på at nedbryde og splitte partiet.

* Spørgsmål: Når du ikke kan forsvare formanden for dit parti, er det svært at forstå, hvorfor du er medlem af DF. Hvad siger du til det?

- Jeg kan sagtens forstå, at du stiller det spørgsmål. Jeg har været medlem af DF i over 20 år, og jeg kan godt forholde mig til, at der er nogen, som tænker, at det trækker i den retning. Men nu tænker jeg lidt over tingene. Lige nu er jeg kommet frem til, at jeg ikke kan være folketingskandidat.

* Spørgsmål: Har du og Messerschmidt talt sammen efter formandsvalget?

- Ja, ganske kort. Jeg har selvfølgelig ønsket ham tillykke med valget. Det var i forbindelse med et hovedbestyrelsesmøde (søndag aften, red.), men hvad jeg ellers har sagt, vil jeg ikke referere her.

* Spørgsmål: Men har du fået en håndsrækning fra Messerschmidt, som han har bebudet?

- Jeg har været i partiet i over 20 år og har deltaget i mange møder med Messerschmidt, og derfor ved jeg af erfaring, at der kan godt blive sagt en ting, men at der så bliver gjort det modsatte.

- Så jeg bliver nødt til at trække på den erfaring, jeg har, når jeg bevæger mig frem her i tilværelsen. Gør man ikke det, er man ikke alt for kløgtig, vil jeg mene. Så det gør jeg.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Alarm 112

Stak ekskone ned foran søn og datter, men forsvarer afviser manddrab: - Min klient aner ikke, hvad der gik af ham

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Kultur For abonnenter

Her får du mest for festivalbilletten: Northside og Tinderbox halter efter sjællandske festivaler

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Der har længe været kaos: Nu lukker stærkt trafikeret vej i fire dage

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

Kultur

Varm luft holder Northsides nye vartegn i luften

Annonce