Annonce
Sport

Martin Jørgensen drømmer om AGF

Martin Jørgensen må acceptere, at der går lang tid før han igen kan optræde på Fiorentinas lækre græstæppe. Foto: Søren Andersen

Martin Jørgensen er faldet utroligt godt til i Italien, men vender helt sikkert hjem til Danmark. Den perfekte karriereafslutning hedder to år mere i Fiorentina og punktum i AGF.

Alle kender følelsen af at være ramt af influenza, hvor kroppen intet vil og kan, og hvor hovedpinen dunker konstant og gør alene tanken om at løfte hovedet fra puden uudholdelig.

Men efter et par dage i sengen, plejer influenzaen dog at være på retur, og dagligdagens rytme kan findes igen.

For Martin Jørgensen har der ingen rytme været de ­seneste to måneders tid. Fodboldlandsholdsspilleren, der voksede op i Ryomgård, hvor han startede karrieren og sparkede til de første bolde, inden turen gik videre til først AGF - og siden et indtil nu 11-årigt udenlandsk fodboldeventyr i først Udinese og siden Fiorentina i Firenze.

Han følte sig sløj op til en Champions League-kamp mod Steaua fra Bukarest den sidste dag i september. Spillede en halvleg, men måtte lade sig udskifte i ­pausen - og har ikke spillet ­siden.

Sjælden virus
Men som fortalt i avisen i går, er der nu langt om længe sat navn på Martin Jørgensens sygdom. Det er den uhyre sjældne virus Toscana B, der har tømt Martin Jørgensen for kræfter, givet ham tømmermændslignende symptomer - og forhindret ham i at spille fodbold.

Diagnosen er stillet, men nyheden ikke sluppet ud endnu, da avisen møder ham på hjemmebanen i Firenze. Det er tydeligt at se, at der er langt til det fysiske pragt­eksemplar, som med sin ­eminente teknik har begejstret fodboldtilskuere med sans for de skønne facetter i spillet. Trods bopæl i Italien og med masser af sol på ­træningsbanen, er der ikke megen kulør på kinderne, sul på kroppen er der endnu mindre af, og den berømte gnist i øjet er svær at ­tænde.

Martins valg
Martin har valgt stedet. Trattoria Le Cave de Maiano var favoritspisestedet, da han og hustruen Marianne valgte den første bolig i Firenze efter skiftet fra Udinese til Fiorentina. Familien tæller nu også to børn, og primært for at give dem bedre plads at tumle på, er bopælen nu rykket en snes kilometer uden for byen.

Det er tydeligt, at Martin Jørgensen føler sig hjemme her. Humøret bliver mærkbart bedre og tankerne om den trælse sygdomsperiode kommer på afstand, når der er tid til at joke med værten på stedet - om han virkelig er far til den smukke datter, som han stolt viser frem.

Det er blevet sagt og noteret med stolthed i de italienske medier, at han efter de mange år i landet, er blevet mere italiensk end dansk. Han fører da også hjemmevant sine danske gæster gennem menukortet på stedet, der set udefra ikke ligner et sted, hvor man ville falde ind, hvis man kørte forbi.

Men kokken kan sit kram, og der kommer antipasti i lækre variationer på bordet, inden højdepunktet nås, da værten finder rivejernet frem og høvler den ene tynde skive hvid trøffel efter den anden ned over pasta, der blot er kogt tilpas og vendt i smør.

Og da Martin ser det, ­lyder det straks hen over bordet: »Trøfler, øhhh hvem får ­regningen«?

På skinner igen
Nu, hvor der er sat navn på sygdommen, skal den kommende tid bruges til at få helbreddet og gerne karrieren sat på skinner.

Han blev indlagt på sygehuset i Firenze på sin 33 års fødselsdag. Troede på et ­tidspunkt, at han var rask og begyndte at træne, men et tilbagefald sendte ham tilbage på sofaen og de mange dvd-film til at slå den alt for megen fritid ihjel.

»Jeg er så småt begyndt at kunne løbe lidt igen, men der kommer til at gå lang tid, før jeg kan spille igen,« siger Martin.

Sygdommen ramte ham på et skidt tidspunkt, for kontrakten med Fiorentina udløber til sommer.

»Jeg vil gerne blive i Italien, og helt et par år mere. Kan jeg få den perfekte afslutning på min fodbold­karriere, så er det to års forlængelse med Fiorentina, og så vil jeg gerne sætte punktum i AGF, hvor det hele startede efter skiftet fra drengefodbold i IF Midt­djurs,« siger han.

Han er ikke nervøs for at skulle skrive sig på den ­efterhånden lange liste af udlandsprofessionelle, som er vendt hjem, uden at kunne gøre den forskel, som de kunne engang. Preben Elkjær er vel skrækeksemplet på det, men heller ikke Brian Laudrup, der også har spillet i Fiorentina, fik en succesfuld afslutning, da han satte punktum i FC København.

»Jeg behøver jo ikke at spille fuld tid i alle kampe, hvis det bliver så hårdt,« ­siger Martin - og så lyner ­øjnene for at understrege ironien.

Fantastiske år
Han siger selv, at han har haft 11 fantastiske år i Italien. Først hos Udinese, hvor stribevis af danske fodboldspilere har udviklet sig - og nu hos Fiorentina, den gamle storklub, som har været så meget igennem med tvangsnedrykning, minuspoints og økonomisk rod.

»Den største forskel på Udinese og Fiorentina er byernes størrelse. Her i Firenze er der mange flere mennesker - og mange flere biler. Fansene går også meget mere op i fodbold, end de gjorde i Udinese. Når det går godt for klubben, som det gjorde sidste år, da vi fik en fjedeplads og blev hyldet af hele byen, så er det rigtigt sjovt at være med. Vi havde den rette blanding af talent og ­erfaring sidste år, og vandt sejre over de store klubber. Træner Cesare Prandelli er en rigtig god træner, især på det psykologiske plan, og han er da også den træner, jeg har haft længst tid,« siger Martin.

Fiorentina er en lille smule handikappet i kapløbet med de store klubber, fordi man har svært ved at modernisere og forbedre Stadio Communale Artemio Franchi. Det er bygget på initiativ af Italiens daværende dik­tator Benito Mussolini i 1930erne, og det anses i dag for at være bevarings­værdigt.

»Vi har ikke vores eget anlæg. Stadion er kommunalt, og vi træner lige bagved. Der har været planer om at bygge et nyt, men der er ikke mange tomme grunde tilbage i Firenze. Vi har vel plads til 41-42.000 tilskuere, og der er solgt 25.000 pladser til sæsonkortholdere på forhånd,« siger Martin.

Fans opfører sig pænt
Fiorentinas fans har været anset for at være nogle af de mest fanatiske i Italien. Mange husker endnu, at ­Brian Laudrup efter en forfærdelig sæsonafslutning måtte smugles væk fra ­stadion i bagagerummet på far Finns bil, fordi fansene gerne ville udtrykke deres vrede direkte til spillerne.

»Men de seneste år har de nu opført sig pænt. Der har vel kun været en enkelt episode, og det er ikke noget at snakke om.«

En lille sidegevinst ved at være sygemeldt fodboldstjerne, kan Martin Jørgensen nok høste om nogle uger. Han har gennem alle 11. år i Italien været hjemme i ­Danmark for at holde jul, men nogle gange er han først kommet hjem den 24. december om middagen. I år er der håb om lidt flere fridage - og lidt mere selskab med den ­familie, der naturligvis har været ængstelige for hans helbred den seneste tid.

Når Martin er hjemme på Djursland, hedder basen et sommerhus ved Ebeltoft, men når det - forhåbentlig først om et par år - bliver ­mere permanent, rykker ­familien Jørgensen ind i et hus, som er købt og skal ­renoveres i Risskov. Kontakten til Italien slipper han dog ikke, for der er købt et hus i Udine.

Blandt Fiorentinas fans, som har haft et dårligt ry, er Martin Jørgensen populær i fankurverne på Stadio Artemio Franchi. Foto: Scanpix

blå bog

Martin Jørgensen (33 år)

Fødselsdato: 6. oktober 1975

Fødselssted: Ørsted Sygehus - hvor mormoren var sygeplejerske og har taget imod alle tre Jørgensen-brødre, Mikael, Martin og Mads. De ejer sammen med Henrik Nymark Danmarks største busselskab, Centrum Turist i Århus.

Klub: Fiorentina i Firenze

Kontraktudløb: 30. juni 2008

Position: Offensiv midtbane

Højde: 179 cm

Vægt: 75 kg

Martin Jørgensen har tidligere spillet i Udinese og i AGF og fik sin fodboldopdragelse i IF Midtdjurs.

Toscana B

Virus Toscana B er uhyre sjælden. Der findes i år kun fire registrerede tilfælde i Italien, to i Emilia-Romagna og to i Toscana, hvoraf Martin Jørgensen er den ene, der er blevet ramt. Virus overføres normalt ved bid af en lille sandflue.

Om Virus Toscana skriver Statens Seruminstitut:

Influenzalignende febril sygdom og aseptisk meningitis eller meningoencepalitis. Er efter enterovirus den mest almindelige årsag til viral meningitis i Sydeuropa. Overføres med sandfluer - som er mindre end myg.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Sport

Et udsøgt drama: Bundu vender hjem til AGF efter nederlag ved de afrikanske mesterskaber

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Annonce