Annonce
Kultur

Mary åbnede litteraturfestival: Kronprinsesse med børnetække

2017-direktør Rebecca Matthews tog sammen med et kor på 100 børn fra Kragelundskolen i Højbjerg imod kronprinsesse Mary ved indgangen til Dokk1, hvor børnelitteraturfestivalen - Hay Festival løber af stablen de kommende dage. Foto: Kim Haugaard

Dokk1 tog hul på fire dages børnelitteraturfestival med et mylder af børn og kronprinsesse Mary som æresgæst.

"I mit ønskeland er mit hjem af chokolade, men ellers bor vi grønt, og alle her er glade," skrålede et kor på 100 børn fra 4. årgang på Kragelundskolen i Højbjerg, der tog imod kronprinsesse Mary med sangen "Ønskelandet", der også blev sunget af børn på tværs af regionen til åbningen af kulturhovedstadsåret.

Kronprinsessen var dagens æresgæst på Dokk1, hvor hun skulle åbne den internationale børne- og ungdomslitteraturfestival, Hay Festival, som løber af stablen de kommende dage.

11-årige Cecilia Lousdal Riis fra Brabrand kunne med sommerfuglene flaksende rundt i maven overrække kronprinsesse Mary en smuk buket i efterårsfarver. Hun er blandt de 20 nominerede i skrivekonkurrencen 500 ord, udskrevet af Aarhus 2017, Gyldendal, DR og Aarhus Kommune, hvor 4.177 børn bidrog.

- Jeg kan rigtig godt lide at skrive. Min historie handlede om at rejse tilbage i tiden, fortalte Cecilia Lousdal Riis, der sammen med de andre nominerede kunne se frem til at blive hyldet på Dokk1 lørdag, hvor det bliver afsløret, hvilke to historier der bliver udgivet af Gyldendal.

Hay Festival på Dokk1

Fra 26. til 29. oktober afholdes Internationale Børnelitteraturfestival - Hay Festival Aarhus 2017 på Dokk1 i Aarhus.

Festivalen er blevet til i et samarbejde med den verdenskendte britiske litteraturfestival Hay Festival, som hvert år tiltrækker 250.000 besøgende.

Derudover afholder Hay Festival en række festivaler rundt om i verden. Det er første gang, at festivalen er i Danmark.

Hay Festival Aarhus 2017 fokuserer udelukkende på børne- og ungdomslitteratur.

I løbet af fire dage er der over 150 arrangementer på Dokk1.

Både danske og internationale forfattere og illustratorer medvirker på festivalen. Publikum kan blandt andet møde danske forfattere som; Janne Teller, Kim Fupz Aakeson, Kenneth Bøgh Andersen. Josefine Ottesen, Dy Plambeck, Louis Jensen, Søren Jessen og Wulffmorgenthaler.
Fra udlandet kommer blandt andet Oliver Jeffers, Chris Riddell, Jan Blake, Meg Rosoff, Rebecca Bach Lauritsen og Stian Hole.

Der vil være forfatteroplæsninger, foredrag, samtaler, film, workshops og meget mere. Gyldendal sætter præg på festivalen med udstillinger fra Jakob Martin Strids univers.

Lørdag 28. oktober hyldes de 20 børn som er blevet udvalgt i skrivekonkurrencen 500 ord. Det afsløres hvilke to historier der bliver udgivet på Gyldendal.

Søndag 29. oktober uddeles Orlaprisen 2017.

Arrangementerne er gratis, men til flere af tilmeldingerne skal der bestilles og printes billetter, hvis man skal være sikker på at få en plads. Bestil online på hayfestival.org/aarhus. Se mere om programmet samme sted.

Kronprinsesse Mary smilede og vinkede til de århusianere som var mødt op til åbningen af Hay Festival på Dokk1. Foto: Kim Haugaard
Kronprinsesse Mary klippede det orange silkebånd over og kunne dermed erklære festivalen for åben. Foto: Kim Haugaard
11-årige Cecilia Lousdal Riis fra Brabrand havde fået æren af at overrække kronprinsesse Mary en smuk buket i efterårsfarver. Hun er blandt de 20 nominerede i skrivekonkurrencen 500 ord, hvor 4.177 børn bidrog med historier ud fra temaet 'at rejse'. Foto: Kim Haugaard

Dokk1 er et palads

Indenfor på Dokk1 var den orange løber rullet ud for kronprinsesse Mary, der også her blev modtaget med sang.

Den Jyske Operas Talent U-kor for unge sangere i alderen 15-22 år bød velkommen med sange fra operaen "Intet", der havde premiere tidligere på året.

Operaen bygger på den danske forfatter Janne Tellers prisvindende roman af samme navn, der er oversat til 25 sprog. Janne Teller kan i øvrigt også opleves under festivalen, hvor hun fredag deltager i en samtale med Trine May.

Herefter var det blevet 2017-direktør Rebecca Matthews' og direktør for Hay Festival, Peter Florences, tur til at sige et par ord.

Sidstnævnte kaldte med lige dele begejstring og slet skjult misundelse Dokk1 for "et palads der passer til alle".

- Jeg holder meget af jeres by. Jeg holder meget af jeres kronprinsesse og holder rigtig, rigtig meget af jeres bibliotek, sagde Peter Florence.

Han opfordrede de mange børn og unge, som var mødt op til åbningen, til at benytte biblioteket i alle livets henseender. Om det så var for at søge viden om verden, når man følte sig ensom og ked af det, eller når man havde brug for nye venner.

Direktør for den britiske Hay Festival, Peter Florences, var meget begejstret for Dokk1:- Jeg holder meget af jeres by. Jeg holder meget af jeres kronprinsesse og holder rigtig, rigtig meget af jeres bibliotek. Det virker på mig som et palads, der passer til alle, sagde han. Foto: Kim Haugaard
Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) viste Kronprinsessen rundt på Dokk1, hvor hun blandt andet fik en god snak med elever fra Engdalskolen i Brabrand, der deltog i en tegneworkshop. Foto: Kim Haugaard
Århusianere i alle størrelser var mødt op på Dokk1 for at deltage i åbningen af Hay Festival der byder på et væld af aktiviteter til og med søndag. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Vi ses Mary

Efter at have klippet det orange silkebånd, som det sig hør og bør til officielle åbninger, blev kronprinsesse Mary vist rundt på Dokk1, hvor aktiviteterne allerede var i fuld gang.

4. årgang fra Engdalskolen i Brabrand deltog i en tegneworkshop, da kronprinsessen kiggede forbi.

- Kommer I ofte på biblioteket, ville Mary vide.

Der blev smilet og nikket rundt om bordet.

- Det ville jeg også gøre, hvis jeg havde sådan et bibliotek, sagde kronprinsessen, der interesseret spurgte ind til børnenes tegninger.

Hun fik hurtigt skabt en god kontakt til ungerne, så da hun sagde "god fornøjelse" og lagde an til at gå videre, blev der kvitteret med "hej" og "vi ses".

Rundturen blev sluttet af med en lille reception, hvor kronprinsesse Mary havde lejlighed til at tale med forfattere som Sarah Engell, Katherine Rundell og Maria Turtschaninoff samt lokalpolitikere og andre inviterede gæster.

Hay Festival løber til og med søndag og er gratis at deltage i.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Skyskraber skåret lidt ned: Nu er byrådsflertal parat til at sige ja

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt 18-etager hus i Forskerparken: Skræddersyet til tech-virksomheder

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Aarhus

Tirsdagens coronatal: Flere østjyske kommuner har ingen nye smittede - Aarhus går dog ikke fri

Erhverv

Fodboldfeberen raser i Danmark: Hummel melder så godt som udsolgt af landsholdstrøjen

Byudvikling For abonnenter

Byggemand og samler: Olav de Linde har lageret fyldt med genbrug til sine byggeprojekter

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Sommer i Danmark: Fire kunstudstillinger du burde se, når du er i Østjylland

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Indland

Skal du til Amsterdam og se ottendedelsfinalen? Her er reglerne

Alarm 112

Kvinde angrebet med bushammer: forsøgte at afværge slag med sin paraply

Aarhus For abonnenter

Mystisk mand køber hele villakvarterer op i Aarhus: Her er historien om Singh - manden ved døren

Østjylland

Aarhus intensiverer jagten på rotter - husejerne må gribe til lommen

Annonce