Annonce
Kultur

Mary åbnede litteraturfestival: Kronprinsesse med børnetække

2017-direktør Rebecca Matthews tog sammen med et kor på 100 børn fra Kragelundskolen i Højbjerg imod kronprinsesse Mary ved indgangen til Dokk1, hvor børnelitteraturfestivalen - Hay Festival løber af stablen de kommende dage. Foto: Kim Haugaard

Dokk1 tog hul på fire dages børnelitteraturfestival med et mylder af børn og kronprinsesse Mary som æresgæst.

"I mit ønskeland er mit hjem af chokolade, men ellers bor vi grønt, og alle her er glade," skrålede et kor på 100 børn fra 4. årgang på Kragelundskolen i Højbjerg, der tog imod kronprinsesse Mary med sangen "Ønskelandet", der også blev sunget af børn på tværs af regionen til åbningen af kulturhovedstadsåret.

Kronprinsessen var dagens æresgæst på Dokk1, hvor hun skulle åbne den internationale børne- og ungdomslitteraturfestival, Hay Festival, som løber af stablen de kommende dage.

11-årige Cecilia Lousdal Riis fra Brabrand kunne med sommerfuglene flaksende rundt i maven overrække kronprinsesse Mary en smuk buket i efterårsfarver. Hun er blandt de 20 nominerede i skrivekonkurrencen 500 ord, udskrevet af Aarhus 2017, Gyldendal, DR og Aarhus Kommune, hvor 4.177 børn bidrog.

- Jeg kan rigtig godt lide at skrive. Min historie handlede om at rejse tilbage i tiden, fortalte Cecilia Lousdal Riis, der sammen med de andre nominerede kunne se frem til at blive hyldet på Dokk1 lørdag, hvor det bliver afsløret, hvilke to historier der bliver udgivet af Gyldendal.

Annonce

Hay Festival på Dokk1

Fra 26. til 29. oktober afholdes Internationale Børnelitteraturfestival - Hay Festival Aarhus 2017 på Dokk1 i Aarhus.

Festivalen er blevet til i et samarbejde med den verdenskendte britiske litteraturfestival Hay Festival, som hvert år tiltrækker 250.000 besøgende.

Derudover afholder Hay Festival en række festivaler rundt om i verden. Det er første gang, at festivalen er i Danmark.

Hay Festival Aarhus 2017 fokuserer udelukkende på børne- og ungdomslitteratur.

I løbet af fire dage er der over 150 arrangementer på Dokk1.

Både danske og internationale forfattere og illustratorer medvirker på festivalen. Publikum kan blandt andet møde danske forfattere som; Janne Teller, Kim Fupz Aakeson, Kenneth Bøgh Andersen. Josefine Ottesen, Dy Plambeck, Louis Jensen, Søren Jessen og Wulffmorgenthaler.
Fra udlandet kommer blandt andet Oliver Jeffers, Chris Riddell, Jan Blake, Meg Rosoff, Rebecca Bach Lauritsen og Stian Hole.

Der vil være forfatteroplæsninger, foredrag, samtaler, film, workshops og meget mere. Gyldendal sætter præg på festivalen med udstillinger fra Jakob Martin Strids univers.

Lørdag 28. oktober hyldes de 20 børn som er blevet udvalgt i skrivekonkurrencen 500 ord. Det afsløres hvilke to historier der bliver udgivet på Gyldendal.

Søndag 29. oktober uddeles Orlaprisen 2017.

Arrangementerne er gratis, men til flere af tilmeldingerne skal der bestilles og printes billetter, hvis man skal være sikker på at få en plads. Bestil online på hayfestival.org/aarhus. Se mere om programmet samme sted.

Kronprinsesse Mary smilede og vinkede til de århusianere som var mødt op til åbningen af Hay Festival på Dokk1. Foto: Kim Haugaard
Kronprinsesse Mary klippede det orange silkebånd over og kunne dermed erklære festivalen for åben. Foto: Kim Haugaard
11-årige Cecilia Lousdal Riis fra Brabrand havde fået æren af at overrække kronprinsesse Mary en smuk buket i efterårsfarver. Hun er blandt de 20 nominerede i skrivekonkurrencen 500 ord, hvor 4.177 børn bidrog med historier ud fra temaet 'at rejse'. Foto: Kim Haugaard

Dokk1 er et palads

Indenfor på Dokk1 var den orange løber rullet ud for kronprinsesse Mary, der også her blev modtaget med sang.

Den Jyske Operas Talent U-kor for unge sangere i alderen 15-22 år bød velkommen med sange fra operaen "Intet", der havde premiere tidligere på året.

Operaen bygger på den danske forfatter Janne Tellers prisvindende roman af samme navn, der er oversat til 25 sprog. Janne Teller kan i øvrigt også opleves under festivalen, hvor hun fredag deltager i en samtale med Trine May.

Herefter var det blevet 2017-direktør Rebecca Matthews' og direktør for Hay Festival, Peter Florences, tur til at sige et par ord.

Sidstnævnte kaldte med lige dele begejstring og slet skjult misundelse Dokk1 for "et palads der passer til alle".

- Jeg holder meget af jeres by. Jeg holder meget af jeres kronprinsesse og holder rigtig, rigtig meget af jeres bibliotek, sagde Peter Florence.

Han opfordrede de mange børn og unge, som var mødt op til åbningen, til at benytte biblioteket i alle livets henseender. Om det så var for at søge viden om verden, når man følte sig ensom og ked af det, eller når man havde brug for nye venner.

Direktør for den britiske Hay Festival, Peter Florences, var meget begejstret for Dokk1:- Jeg holder meget af jeres by. Jeg holder meget af jeres kronprinsesse og holder rigtig, rigtig meget af jeres bibliotek. Det virker på mig som et palads, der passer til alle, sagde han. Foto: Kim Haugaard
Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) viste Kronprinsessen rundt på Dokk1, hvor hun blandt andet fik en god snak med elever fra Engdalskolen i Brabrand, der deltog i en tegneworkshop. Foto: Kim Haugaard
Århusianere i alle størrelser var mødt op på Dokk1 for at deltage i åbningen af Hay Festival der byder på et væld af aktiviteter til og med søndag. Foto: Kim Haugaard

Vi ses Mary

Efter at have klippet det orange silkebånd, som det sig hør og bør til officielle åbninger, blev kronprinsesse Mary vist rundt på Dokk1, hvor aktiviteterne allerede var i fuld gang.

4. årgang fra Engdalskolen i Brabrand deltog i en tegneworkshop, da kronprinsessen kiggede forbi.

- Kommer I ofte på biblioteket, ville Mary vide.

Der blev smilet og nikket rundt om bordet.

- Det ville jeg også gøre, hvis jeg havde sådan et bibliotek, sagde kronprinsessen, der interesseret spurgte ind til børnenes tegninger.

Hun fik hurtigt skabt en god kontakt til ungerne, så da hun sagde "god fornøjelse" og lagde an til at gå videre, blev der kvitteret med "hej" og "vi ses".

Rundturen blev sluttet af med en lille reception, hvor kronprinsesse Mary havde lejlighed til at tale med forfattere som Sarah Engell, Katherine Rundell og Maria Turtschaninoff samt lokalpolitikere og andre inviterede gæster.

Hay Festival løber til og med søndag og er gratis at deltage i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce