Annonce
Kultur

Mary Jean indfanger naturens urkraft i sin musik

- Vi har brug for at blive mindet om, at vi er en del af naturen, og at vi ikke er større end den. Det er noget, jeg som kunstner, tænker mere og mere over, hvordan jeg kan bidrage med det, jeg kan, for at sætte fokus på andre værdier, siger den århusianske musiker Mary Jean. Foto: Flemming Krogh
Naturen spiller en stor rolle i Mary Jean Moores sange. Derfor er hendes nye singleudspil, "The Bow", også en hyldest til solnedgangen. Torsdag giver Mary Jean koncert sammen med Aarhus-bandet Tundra.

AARHUS: Med æggebakker på væggene, et virvar af ledninger på gulvet og instrumenter over det hele, ser det lille øvelokale på Søren Frichs Vej ud helt, som man forestiller sig, at sådan et skal se ud.

Det er her, de fem musikere i bandet Mary Jean øver sammen op til koncerten på Radar torsdag aften.

Den dansk-amerikanske sanger og sangskriver Mary Jean Moore lægger navn til bandet, der har eksisteret i fire-fem år.

Eller været undervejs, som Mary Jean udtrykker det. For hun kan godt lide, at bandet ikke står stille, men at musikken får lov til at flyde i nye retninger alt efter, hvad der inspirerer hende og optager hende som menneske.

Mary Jean Moore har en dansk mor og en amerikansk far, og i barndomshjemmet i Beder, var det meget den amerikanske folktradition, der blev lyttet til. Derfor var det naturligt nok den, hun tog med sig, da hun begyndte at skrive sine egne sange og udgav sin første EP for to år siden.

Med tiden har hun mere og mere taget andre kulturers musikalske udtryk til sig, som afrikansk stammemusik.

- Jeg har søgt mine egne lyde og kan godt lide at give plads til ny originalitet ved netop at blande alt muligt, siger Mary Jean, der beskriver sin stil som 'tribal pop', som er en fusion af synth-pop og afrikanske rytmer.

- Lige nu er jeg meget draget af noget urkrafts-agtigt, noget der rækker tilbage og som er en fællesnævner for os alle sammen. Det har jeg fundet i den afrikanske stammemusik med dans og trommer. Samtidig er jeg begyndt at søge meget ud i naturen, og er optaget af den ånd, der går gennem os alle sammen. På en måde er vi alle forbundne. Så der er helt sikkert kommet et åndeligt element ind i mit univers, forklarer 29-årige Mary Jean.

Annonce

Mary Jean

Den dansk-amerikanske sanger og sangskriver, Mary Jean Moore, står i spidsen for Aarhus-bandet Mary Jean, der består af Line Ammitzbøll (etniske trommer og kor), Laurits Smedegaard (synthesizers), Tobias Kaastrup Nielsen (bas, guitar) og Lars Asger Nørby (trommer).

Hun er 29 år og er opvokset i Beder.

Mary Jean blev i foråret udråbt som 'en at holde øje med' i musikmagasinet Gaffa. Bandet har optrådt i Det Tyrkise Telt i festugen, og modtaget roser for sine koncerter på blandt andet Spot Festival og Tønder Festival.

Mary Jean har netop udgivet "The Bow (Live Session)".

Torsdag giver Mary Jean en dobbeltkoncert med det århusianske band, Tundra, på Radar. Koncerterne bliver ledsaget af visuals lavet af Visuel HF - The Animation Workshop i Viborg.

Mægtig natur

Hendes nye live session, "The Bow", er inspireret af solnedgangen.

- Den er et vidnesbyrd om, hvor mægtig naturen i virkeligheden er. Jeg har sommerhus i Tversted, hvor jeg skriver meget af min musik, og her nyder jeg at tage ud at se det farvespil, der kommer på himlen, når solen går ned. Der er noget storladent over det, som jeg prøver at gribe i min musik, når vi skriver arrangementerne i bandet, siger Mary Jean, der i sommer blev færdig fra konservatoriet i sangskrivning.

Hun beskriver trommerne i musikken som det jordbundne, mens vokalen og de andre lydflader mere svæver over det hele, som himlen der rækker op ad.

Den musikalske opdagelsesrejse i naturens kræfter er kommet som en nødvendighed midt i en tid med klimakrise.

- Vi har brug for at blive mindet om, at vi er en del af naturen, og at vi ikke er større end den. Vi er vigtige, men det er naturen også, for vi er afhængige af den. Det er noget, jeg som kunstner, tænker mere og mere over, hvordan jeg kan bidrage med det, jeg kan, for at sætte fokus på andre værdier. Vi har det med også at drive rovdrift på os selv, med stress og depressioner til følge. Så jeg tror vi alle ville have godt af at leve mere efter naturens principper, siger Mary Jean eftertænksomt.

Musikken viste vej

Og netop musikken har været med til at give Mary Jean en jordforbindelse, da hun i starten af 20'erne selv var ramt af stress og depression.

- Det, der rykkede, var den livsglæde, der også ligger i at udtrykke sig musikalsk, og det at man sætter sin krop i bevægelse til rytmer. Det fik mig til at genetablere glæden ved livet. Da jeg begyndte at skrive musik selv, gav det også et ryk, fortæller hun.

I festugen kunne man opleve Mary Jean give en sanselig yogakoncert i Det Turkise Telt, sammen med yoga-instruktør Isabella Westh. Og når Mary Jean og Aarhus-bandet Tundra torsdag går på scenen på Radar, er det på en baggrund af visuals skabt af The Animation Workshop i Viborg.

- Jeg elsker at arbejdet med forskellige projekter og udvikle koncepter. Der er så meget musik, så det er med at finde ud af, hvordan man præsenterer det, så folk kan relatere til det. Jeg tænker meget holistisk og på, hvordan jeg kan forstærke, det jeg laver, så det kan blive endnu større. Det er spændende som kunstner, at få lov til at udfolde sin kreativitet, siger Mary Jean, der også arbejder på et projekt med kunstneren Dukkefar og med kapelmesteren Gustaf Ljunggren, som mange har stiftet bekendtskab med ved festugens Naked-koncerter.

2020 bliver også året, hvor Mary Jean udkommer med en større udgivelse. Nogle af de nye sange er allerede indspillet i Feedback Studiet på Sydhavnen.

- Jeg er så heldig, at jeg har nogle vanvittigt dygtige musikere, der formår at forstærke og udfordre det, jeg gerne vil udtrykke, så det kommer ud på bedste vis, siger hun og smiler.

Den århusianske sanger og sangskriver Mary Jean Moore lægger navn til bandet Mary Jean. Fra at være inspireret af den amerikanske folktradition, som hun har med fra sin amerikanske far, har hun med tiden hentet inspiration fra andre etniske kulturer, blandt andet afrikansk stammemusik, som hun blander med elektroniske lydflader. Foto: Flemming Krogh
Naturen er en vigtig inspirationskilde for Mary Jean. Hendes nye live session, "The Bow" er en hyldest til solnedgangen. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce