Annonce
Erhverv

Maskinmesteren og den grønne omstilling

Erik Skjærbæk havde set hvilken vej, vinden blæste, da han i 1998 var med til at købe Svendborg Brakes, der var underleverandør til vindmølleindustrien. Ejerskabet gjorde ham siden til milliardær. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

PORTRÆT: Erik Skjærbæk holder af ”de sorte fag”, som han kalder industrien, hvor der svejses og bukkes rør. Som udlært maskinmester fra en maskinfabrik i Thy taler han smedenes sprog, og han har beskæftiget en del smede igennem en lang karriere i dansk erhvervsliv.

Samtidig har han haft en næse for den grønne omstilling, længe før klimaforandringer og CO2-reduktion kom på alles læber og blev temaet for enhver erhvervskonference.

I 1990 blev han ansat som salgschef på Svendborg Brakes, der fremstillede bremsesystemer til blandt andet vindmøller. Der var dog ingen bremse på væksten, da vindmølleindustrien for alvor begyndte at blomstre efter årtusindskiftet. Erik Skjærbæk havde set hvilken vej, vinden blæste, for i 1998 havde han købt hele fabrikken sammen med forretningspartneren Jan Struve. De ejede hver en halvdel, og derfor blev de omtrent lige rige, da kapitalfonden Doughty Hanson i 2008 købte Svendborg Brakes for 3,4 milliarder kroner.

Det var en god pris for direktørparret, og det var især heldigt eller dygtigt, at de ikke ventede på et bedre bud. Få måneder senere brød finanskrisen ud i lys lue, og Svendborg Brakes måtte slå bremserne i under den nedtur, der ramte vindmøllevirksomhederne og deres mange underleverandører.

Erik Skjærbæk havde fået sine penge kontant og havde nu titel af milliardær i en alder af 49 år. Han har fortalt, at der pludselig stod 200 millioner euro på bankkontoen. Og hans første tanke var, at han ikke ville miste dem.

Derfor har han placeret langt hovedparten af pengene snusfornuftigt i obligationer og andre aktiver med lav risiko. En fjerdedel af formuen er han villig til at investere i mere risikable projekter, der kan tilfredsstille hans iværksættergén, og den slags projekter har der været en del af siden 2008.

Annonce

Erik Skjærbæk

Født 1959 på Mors

Udlært maskinarbejder fra Sjørring Maskinfabrik i Thy, bliver senere maskinmester.

Fra 1990 ansat som salgschef i Svendborg Brakes, der bl.a. fremstillede bremser til vindmøller.

Køber i 1998 virksomheden sammen med forretningspartneren Jan Struve og bliver administrerende direktør.

Blev som 49-årig milliardær, da han og Jan Struve i 2008 solgte Svendborg Brakes til kapitalfonden Doughty Hanson & Co. for 3,4 mia. kr.

Hovedaktionær i røgrenservirksomheden Pureteq, storaktionær i Parken Sport & Entertainment og ejer diverse selskaber inden for ejendomme og iværksætteri.

Bor i Svendborg. Er gift og har to voksne børn.

Mange års tålmodighed

Opkøb af mindre virksomheder rundt i Danmark gav det ene tab efter det andet, men en enkelt investering skilte sig ud: Miljøvirksomheden Pureteq, som udviklede et patent på rensning af udstødningsrøgen fra skibe. FN’s globale søfartsorganisation IMO har løbende skærpet kravene til skibes udledning, og det kulminerede med nye, skrappe svovlregler, der trådte i kraft 1. januar 2020.

Igen viste det sig, at Erik Skjærbæk havde set rigtigt, da han kastede sig over miljøteknologien. Hans trecifrede millioninvestering i Pureteq har dog krævet mange års tålmodighed, og hvis startkapitalen skulle lånes i banken, havde Pureteq næppe overlevet indtil i dag.

Med en omsætning på op imod en kvart milliard kroner i 2019 har Pureteq bevist sit værd i konkurrence med store maritime konkurrenter ude i verden.

Med årene har Skjærbæk også bidt skeer med andet end sorte fag. Han blev kendt langt uden for Fyn, da han overraskede med en stor investering i Parken Sport & Entertainment, der ejer fodboldklubben FCK. Her var Erik Skjærbæk med til at vælte den magtfulde bestyrelsesformand Flemming Østergaard, kendt som Don Ø, af tronen. Fodbold har aldrig interesseret maskinmesteren, men han har øje for de ejendomme, som virksomheden driver, og ikke mindst for feriekonceptet Lalandia, der også er en del af koncernen.

Erik Skjærbæk har sjældent opsøgt pressens søgelys og takker som regel nej til interviews. I hans hjemby Svendborg er han alligevel blevet mere synlig i de senere år. Dels er han i gang med et markant lejlighedsbyggeri på byens havnefront. Dels har han engageret sig i økonomien bag DGI’s landsstævne i 2021, hvor Svendborg er værtsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus på Aarhus Universitetshospital

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce