Annonce
Aarhus

Massefyring truer: Sproglærere er rystede over kommunens jagt på besparelse

Sophia Frovin Stampe Dahl er fælledstillidsrepræsentant for sproglærerne i Aarhus. Sammen med kollegerne frygter hun, at et kommende udbud af danskundervisningen i Aarhus Kommune ender med massefyringer. Foto: Michael Svenningsen

Aarhus Kommune vil spare penge på danskundervisningen. Kommunen planlægger et udbud, hvor der ikke som ved tidligere udbud gøres noget for at sikre de nuværende undervisere arbejde. De 130 lærere er rystede, men rådmand ser ingen andre muligheder.

AARHUS: Det knager og brager i kulisserne bag sprogundervisningen af blandt andre flygtninge i Aarhus.

Aarhus Kommune er ved at forberede et muligt udbud af undervisningen, og det kan i værste fald koste de nuværende ca. 130 sproglærere arbejdet.

- I øjeblikket fylder usikkerheden alt på vores arbejdsplads. Aarhus Kommune praktiserer en personalepolitik, der skaber kolossal utryghed. Det har vi slet ingen forståelse for i en kommune, hvor byrådets flertal af røde partier bør være garant for solidaritet og rettigheder for lønmodtagerne, understreger Sophia Frovin Stampe Dahl, fælledstillidsrepræsentant for sproglærerne i Aarhus.

Annonce

Aarhus og sprogundervisning

Aarhus Kommune skal i henhold til loven tilbyde voksne udlændinge danskundervisning. Det gælder alle nyankomne udlændinge, der er fyldt 18 år med lovligt og fast ophold i landet.

Aarhus Kommune har i to omgange gennemført udbud af opgaven med danskundervisningen. Der var også planlagt et udbud i 2016, men dengang blev udbuddet udsat på grund af en kommende reform af området.

Lærdansk er hovedleverandør af danskuddannelse i Aarhus Kommune. Århus Kommunes aftale med Lærdansk dækker aktuelt undervisning af ca. 3000 kursister. Aarhus Kommune benytter i mindre omfang andre leverandører af sprogundervisning. Det gælder A2B, UCplus og AOF.

I flere år er udgifterne til danskundervisningen steget, og de landede i 2017 på 87 millioner kroner. Aarhus Kommune deler udgifterne ligeligt med staten.

I øjeblikket er Lærdansk ansvarlig for danskundervisningen af blandt andre flygtninge i Aarhus Kommune. Men Aarhus Kommune arbejder med en plan, der sender opgaven i udbud. I horisonten venter der en mulig besparelse på otte til 10 millioner kroner. Foto: Michael Svenningsen

Millioner i kassen

Onsdag skal Aarhus Byråd se på de kommende års danskundervisning i Aarhus.

Det sker på baggrund af et oplæg skabt af embedsfolk i beskæftigelsesforvaltningen, og de slår med opbakning fra rådmand Kristian Würtz (S) fra sociale forhold og beskæftigelse tonerne an til et udbud af undervisningen.

Forventningen er, at udbuddet kan skære af de nuværende udgifter til danskundervisningen. I 2017 betalte kommunen omkring 45 millioner kroner for undervisningen, og i kølvandet på udbuddet forudser beskæftigelsesforvaltningen et fald i udgifterne på mindst otte til 10 millioner kroner.

Danskundervisningen i Aarhus Kommune har tidligere været i udbud.

Det usædvanlige er, at forvaltningen denne gang anbefaler et udbud uden den bedst mulige sikring af fortsat beskæftigelse til de nuværende undervisere.

Uerfarne afløsere

Ved tidligere udbud har kommunen indarbejdet betingelser fra lovgivningen om virksomhedsoverdragelse.

På den led har vinderen af udbudene været tvunget til så vidt som muligt at ansætte lærerne, når virksomheden overtog undervisningen.

Det seneste udbud blev vundet af Lærdansk. De 130 sproglærere ved Lærdansk er rystede over, at kommunen arbejder med tanker om at droppe sikringen af deres beskæftigelse.

- Det lugter alt for meget af, at kommunen vil spare penge. Blandt de nuværende sproglærere er der en høj anciennitet, og det giver et højt lønniveau. Uden bestemmelserne om virksomhedsoverdragelse kan en kommende leverandør af sprogundervisning uden problemer droppe alle de dyre medarbejdere og ansætte uerfarne, nyuddannede og billigere undervisere. Derfor kan leverandøren tilbyde at udføre opgaven for en lavere pris. Til gengæld er kvaliteten klart ringere, og det skal byrådet være klar over, understreger Sophia Frovin Stampe Dahl.

Sparerunde venter

Rådmand Kristian Würtz forstår sproglærernes bekymringer.

Men ifølge rådmanden er han nødt til at finde den rigtige balance mellem kvalitet og økonomi i arbejdet med fremtidens danskundervisning i Aarhus Kommune.

- Der arbejdes aktuelt med at finde meget store besparelse på kommunens budget. I den forbindelse er det uansvarligt, hvis jeg udelukker muligheder for at opnå en bedre økonomi i danskundervisningen. Derfor er det vigtigt, at vi stiller mulige leverandører så frit som muligt i et udbud, vurderer Kristian Würtz.

Kristian Würtz håber, at et udbud vil sikre en høj kvalitet til en god pris.

- Der er ikke tale om, at jeg gerne ser de erfarne sproglærere udskiftet med yngre og billigere arbejdskraft. Udgangspunktet er blot, at leverandører skal stilles frit under krav om at levere en ordentlig kvalitet, fortæller rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce