Annonce
Aarhus

Massefyring truer: Sproglærere er rystede over kommunens jagt på besparelse

Sophia Frovin Stampe Dahl er fælledstillidsrepræsentant for sproglærerne i Aarhus. Sammen med kollegerne frygter hun, at et kommende udbud af danskundervisningen i Aarhus Kommune ender med massefyringer. Foto: Michael Svenningsen

Aarhus Kommune vil spare penge på danskundervisningen. Kommunen planlægger et udbud, hvor der ikke som ved tidligere udbud gøres noget for at sikre de nuværende undervisere arbejde. De 130 lærere er rystede, men rådmand ser ingen andre muligheder.

AARHUS: Det knager og brager i kulisserne bag sprogundervisningen af blandt andre flygtninge i Aarhus.

Aarhus Kommune er ved at forberede et muligt udbud af undervisningen, og det kan i værste fald koste de nuværende ca. 130 sproglærere arbejdet.

- I øjeblikket fylder usikkerheden alt på vores arbejdsplads. Aarhus Kommune praktiserer en personalepolitik, der skaber kolossal utryghed. Det har vi slet ingen forståelse for i en kommune, hvor byrådets flertal af røde partier bør være garant for solidaritet og rettigheder for lønmodtagerne, understreger Sophia Frovin Stampe Dahl, fælledstillidsrepræsentant for sproglærerne i Aarhus.

Annonce

Aarhus og sprogundervisning

Aarhus Kommune skal i henhold til loven tilbyde voksne udlændinge danskundervisning. Det gælder alle nyankomne udlændinge, der er fyldt 18 år med lovligt og fast ophold i landet.

Aarhus Kommune har i to omgange gennemført udbud af opgaven med danskundervisningen. Der var også planlagt et udbud i 2016, men dengang blev udbuddet udsat på grund af en kommende reform af området.

Lærdansk er hovedleverandør af danskuddannelse i Aarhus Kommune. Århus Kommunes aftale med Lærdansk dækker aktuelt undervisning af ca. 3000 kursister. Aarhus Kommune benytter i mindre omfang andre leverandører af sprogundervisning. Det gælder A2B, UCplus og AOF.

I flere år er udgifterne til danskundervisningen steget, og de landede i 2017 på 87 millioner kroner. Aarhus Kommune deler udgifterne ligeligt med staten.

I øjeblikket er Lærdansk ansvarlig for danskundervisningen af blandt andre flygtninge i Aarhus Kommune. Men Aarhus Kommune arbejder med en plan, der sender opgaven i udbud. I horisonten venter der en mulig besparelse på otte til 10 millioner kroner. Foto: Michael Svenningsen

Millioner i kassen

Onsdag skal Aarhus Byråd se på de kommende års danskundervisning i Aarhus.

Det sker på baggrund af et oplæg skabt af embedsfolk i beskæftigelsesforvaltningen, og de slår med opbakning fra rådmand Kristian Würtz (S) fra sociale forhold og beskæftigelse tonerne an til et udbud af undervisningen.

Forventningen er, at udbuddet kan skære af de nuværende udgifter til danskundervisningen. I 2017 betalte kommunen omkring 45 millioner kroner for undervisningen, og i kølvandet på udbuddet forudser beskæftigelsesforvaltningen et fald i udgifterne på mindst otte til 10 millioner kroner.

Danskundervisningen i Aarhus Kommune har tidligere været i udbud.

Det usædvanlige er, at forvaltningen denne gang anbefaler et udbud uden den bedst mulige sikring af fortsat beskæftigelse til de nuværende undervisere.

Uerfarne afløsere

Ved tidligere udbud har kommunen indarbejdet betingelser fra lovgivningen om virksomhedsoverdragelse.

På den led har vinderen af udbudene været tvunget til så vidt som muligt at ansætte lærerne, når virksomheden overtog undervisningen.

Det seneste udbud blev vundet af Lærdansk. De 130 sproglærere ved Lærdansk er rystede over, at kommunen arbejder med tanker om at droppe sikringen af deres beskæftigelse.

- Det lugter alt for meget af, at kommunen vil spare penge. Blandt de nuværende sproglærere er der en høj anciennitet, og det giver et højt lønniveau. Uden bestemmelserne om virksomhedsoverdragelse kan en kommende leverandør af sprogundervisning uden problemer droppe alle de dyre medarbejdere og ansætte uerfarne, nyuddannede og billigere undervisere. Derfor kan leverandøren tilbyde at udføre opgaven for en lavere pris. Til gengæld er kvaliteten klart ringere, og det skal byrådet være klar over, understreger Sophia Frovin Stampe Dahl.

Sparerunde venter

Rådmand Kristian Würtz forstår sproglærernes bekymringer.

Men ifølge rådmanden er han nødt til at finde den rigtige balance mellem kvalitet og økonomi i arbejdet med fremtidens danskundervisning i Aarhus Kommune.

- Der arbejdes aktuelt med at finde meget store besparelse på kommunens budget. I den forbindelse er det uansvarligt, hvis jeg udelukker muligheder for at opnå en bedre økonomi i danskundervisningen. Derfor er det vigtigt, at vi stiller mulige leverandører så frit som muligt i et udbud, vurderer Kristian Würtz.

Kristian Würtz håber, at et udbud vil sikre en høj kvalitet til en god pris.

- Der er ikke tale om, at jeg gerne ser de erfarne sproglærere udskiftet med yngre og billigere arbejdskraft. Udgangspunktet er blot, at leverandører skal stilles frit under krav om at levere en ordentlig kvalitet, fortæller rådmanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce