Annonce
Aarhus

Massive protester og minister i krydsild: Stærk storm om mulig flytning af børn med kræft fra Skejby til København

I Familiehuset ved Aarhus Universitetshospital kan kræftsyge børn og deres familie bo i forbindelse med behandlinger. Nu er der opstået tvivl om husets fremtid, idet en arbejdsgrupper overvejer muligheden for at samle behandlingen af børn med kræft i København. Det udløser voldsomme protester. Foto: Axel Schütt
Aarhus-borgmester og rådmand savner faglige argumenter for at lade Rigshospitalet overtage behandlingen af børn med kræft fra blandt andet hospitalet i Skejby. I Folketinget har flere partier bedt sundhedsministeren om en god forklaring på udspillet, der er skabt i en arbejdsgruppe under Sundhedsministeriet.
Annonce

AARHUS: Der rejser sig en mur af modstand mod et udspil om at flytte behandling af børn med kræft fra blandt andet Aarhus Universitetshospital til Rigshospitalet i København.

En arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen arbejder med idéen, som Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) er helt uforstående overfor.

Det skyldes især, at der ikke er givet faglige begrundelser for at samle behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet.

- Det giver ingen mening uden fagligt belæg at lave ændringer, så tyndslidte børn og familier i en maksimalt presset situation skal til at rejse hundredevis af kilometer på tværs af landet. Denne slags ændringer skal ene og alene ske for patienternes bedste, og i dette tilfælde virker det ikke til at være sådan, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Den vigtige nærhed

I september 2019 nedsatte Sundhedsstyrelsen en arbejdsgruppe med fokus på behandlingen af børnekræft i Danmark.

I oktober blev de påtænkte konklusioner præsenteret, og i dem indgik der en mulig samling af behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet. I dag behandles børnekræft på Rigshospitalet samt universitetshospitalerne i Aarhus, Odense og Aalborg.

Onsdag fortalte Århus Stiftstidende om den mulige centralisering af behandlingen af børn med kræft. Flere regioner og Kræftens Bekæmpelse i Aarhus meldte sig som modstandere af udspillet, og de får opbakning af centrale politikere i Aarhus Kommune.


Nærheden betyder, at de har mulighed for bedst muligt at opretholde eksempelvis en vis skolegang og kontakten til barnets venner. Det har en psykisk effekt, som også spiller en rolle i forhold til at gennemleve et kræftforløb bedst muligt.

Thomas Medom, børn- og ungerådmand


En af dem er Thomas Medom (SF), der har hvervet som rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune. Han hæfter sig også ved, at der mangler faglige argumenter for, at behandlingen af børnekræft kan forbedres ved en centralisering på Rigshospitalet.

- På den baggrund træder nærheden til behandlingsstedet frem som et helt afgørende element. Nærheden betyder, at de berørte børn og familier har mulighed for bedst muligt at opretholde eksempelvis en vis skolegang og kontakten til barnets venner. Det har en psykisk effekt, som også spiller en rolle i forhold til at gennemleve et kræftforløb bedst muligt, forklarer Thomas Medom.

Annonce

Rystet folketingsmedlem

Idéen om at samle behandlingen af børnekræft på Rigshospitalet i København giver også genlyd i Folketinget.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) vil have sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på banen. Ministeren kender allerede sagen, idet flere regionsrådsformænd har sendt ham en henvendelse med hård kritik af den mulige samling af børnekræftbehandlingen.

Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V) har stillet fire spørgsmål om fremtidens børnekræftbehandling i Danmark til sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Der er især fokus på idéen om at centralisere behandlingen i København. Foto: Philip Davali

Blandt andre formand Anders Kühnau (S) fra Region Midtjylland er bekymret for, at udspillet handler om at få fingre i aktiviteter, som kan udfylde ledig plads i "Børneriget". Det er et nybyggeri ved Rigshospitalet, og det skal stå færdigt i 2025.

Michael Aastrup Jensen finder sagen dybt rystende.

- Børnekræftpatienter og deres familier har i forvejen brug for en hverdag uden for mange forhindringer, og nu vil man så pålægge familier og børn ekstra rejsetid, uden der er et fagligt belæg. At Rigshospitalet har uudnyttede kvadratmeter, skal ikke gå ud over børnekræftpatienter i Østjylland, understreger Michael Aastrup Jensen, der stiller fire konkrete spørgsmål til sundhedsministeren.

Annonce

En dårlig proces

Sagen om behandlingen af børnekræft optager også SF's folketingsgruppe.

Partiet har stillet en række spørgsmål til sundhedsministeren. De er afsendt af sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen, der er valgt i Østjylland.

Børn med kræft og behandlingen

I Danmark får årligt cirka 200 danske børn i alderen mellem nul og 18 år konstateret kræft. 60 af dem behandles på Aarhus Universitetshospital.

I Danmark er behandlingen af børn med kræft fordelt på fire hospitaler. De er Rigshospitalet i København, Aarhus Universitetshospital. Odense Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Siden september 2019 har en arbejdsgruppe arbejdet med en mulig centralisering af behandlingen af børnekræft. I oktober præsenterede gruppen et oplæg, der samler behandlinger af børn med kræft på Rigshospitalet i København.

Arbejdsgruppens konklusion er endnu ikke endegyldig. Forskellige aktører på sundhedsområdet har fortsat mulighed for at bidrage med kommentarer og idéer.

Aarhus Universitetshospital har otte læger og 40 sygeplejersker beskæftiget i den direkte behandling af børn med kræft. Men også personale fra andre afdelinger er med til at behandle og udrede børnene.

SF vil eksempelvis vide, hvilke faglige begrundelser der ligger bag tanken om at flytte behandlingen af børn med kræft fra Aarhus, Odense og Aalborg til Rigshospitalet.

På rådhuset i Aarhus vurderer Jacob Bundsgaard, at der har været hemmelighedskræmmeri i forløbet omkring udformningen af fremtidens behandling af børnekræft i Danmark.

- Der er sat gang i en dårlig proces, hvor alle berørte aktører ikke har fået ordentlig mulighed for at komme til orde. Det er altså nødvendigt for at nå den bedste løsning, vurderer han.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) savner faglige argumenter for at samle behandlingen af børn med kræft på Rigshospitalet i København. I Østjylland vil en centralisering betyde lange rejseafstande for kræftramte børn og deres familier. Foto: Emil Helms
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Bakken Bears vandt 12. sejr på stribe

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Alarm 112

Ingen afskærmning eller håndsprit: Risskov-kiosk kan se frem til bøde

Annonce