Annonce
Sport

Med 127 kilometer i timen: Rasmus er tikæmper og kælketalent

Det hurtigste Rasmus Vestergård Johansen har kørt i sin skeletonkælk er 127 kilometer i timen. Privatfoto
Man siger, at verdens bedste tikæmper er verdens bedste atlet. For Rasmus Vestergård Johansen er tikamp ikke helt nok. Som den eneste dansker dyrker han også bobslæde-sporten skeleton.

ATLETIK: De fleste havde en klassekammerat i folkeskolen, der var god til alt, hvad man lavede i idrætstimerne. En der havde styr på sin krop og var stærk. En atlet.

Sådan en type er Ramus Vestergård Johansen. Han dyrker 11 forskellige discipliner. Den ene involverer, at han på en lille slæde - med hovedet først - kører 127 kilometer i timen. Han har dyrket slædesporten skeleton i to år, og håber, at han kan kvalificere sig til ungdoms-OL næste vinter. Den anden sportsgren er tikamp

- De, herre, er verdens bedste atlet, sagde Kong Gustav den femte af Sverige angiveligt til Jim Thorpe, efter amerikaneren havde vundet guld i tikamp ved OL i 1912 i Stockholm.

Sidenhen har det uofficielt heddet sig, at verdens bedste tikæmper også er verdens bedste atlet. For 16-årige Rasmus Vestergård Johansen er tikamp dog ikke helt nok.

Når atletiksæsonen går på hæld, kaster han sig nemlig over en anden sport. Bogstaveligt talt. Han rammer dog ikke hverken jord eller is, når han kaster sig forover. En lille slæde ligger nemlig imellem ham og isen. Der ligger han så. På maven. På en tynd kælk. Ti centimeter over isen. Med hovedet først. Mens han banker ned ad en bobslæde-bane med en tophastighed på 127 kilometer i timen. Sådan cirka lige så hurtigt som bilerne kører på motorvejen.

Egentlig ville han helst have kørt bobslæde. Det har hans far gjort og Rasmus Vestergård Johansen anser det også som konge-disciplinen. Men der bliver ikke lavet særlig mange bobslæder og prisen på dem er omkring 200.000 kr. Til sammenligning kan den århusianske atlet leje en skeleton-slæde for 400 euro om året.

Annonce
Ved et World Cup stævne for U18 i Königssee hentede Rasmus Vestergård Johansen for nylig sit bedste resultat, da han blev nummer to. Privatfoto

Fuldtidsprofessionel gymnasieelev

Så vidt Rasmus Vestergård Johansen ved, er han den blot anden skeleton-kører fra Danmark. Den første var halvt canadier. I det nordamerikanske land er skeleton en noget mere udbredt sportsgren, end det er i Danmark, ligesom der også er mange udøvere i Norge, Tyskland og andre alpelande. Derfor må den unge århusianer rejse væk - oftest mod Norge eller Tyskland - fra brede bøge og salten østerstrand, når han skal træne på kælken.

Når han ikke træner, går han på Team Danmark linjen på Marselisborg Gymnasium, hvor han kan tage sin uddannelse over fire år. Det giver ham plads til at træne, så meget som han skal.

- Selvom mine forældre nok ikke er så glade for, at jeg siger det, så tror jeg, at jeg vil sige det sådan, at jeg lever som en fuldtidsprofessionel, mens jeg går i gymnasiet, siger han smilende, mens han undertrykker et grin.

Rasmus Vestergård Johansen ligner da heller ikke den typiske 1. g elev. Når han træner sine atletikøvelser på den orange tartan løbebane, der omkranser græsplænen på Viby Stadion, er det tydeligt, at han er både stærk og sportsligt velfunderet. Han har styr på sin krop og dens bevægelser. Træningen består typisk af klassisk atletik-træning, hvor han forsøger at blive bedre til at udføre bevægelser mere effektivt og eksplosivt. Derudover styrketræner han også for at blive stærkere og hurtigere.

At han har talent for de to sportsgrene vidner hans præstationer om. Han har vundet sølv ved et World Cup stævne i skeleton for U18 og på atletikbanen pegede ungdomslandstræneren sidste år på ham, så han skulle kæmpe mod de bedste nordiske tikæmpere – i årgangen over sin Rasmus’ egen, hvilket betyder meget i en så fysisk sportsgren som tikamp.

Fysikken skal stadig forbedres. Det håber Rasmus Vestergård Johansen på, at de kan henover sommeren, så han står knivskarp til kvalifikationen til ungdoms OL. Han satser dog stadigvæk lige meget på tikamp og skeleton. Så må vi se, hvad der sker, hvis han en gang får tilbudt at komme over i en bobslæde.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce