Annonce
Debat

Med hvilken kasket?

Det vil være på sin plads at opstille nye regler for, hvilke og hvor mange kasketter en toppolitiker skal jonglere med.

Regionsrådsformand Bent Hansen (S) skal holde tungen lige i munden og jonglere den rigtige kasket på plads på toppen af hovedet, når han optræder i sine forskellige professionelle roller. Listen er lang, men som blandt andet formand for Region Midtjylland, Danske Regioner, PKA A/S, Letbanerådet i Aarhusområdet og formand for bestyrelsen på Gl. Estrup er der for Bent Hansen forskellige og indimellem også modsatrettede interesser i spil.
Annonce
I 2013 erklærede Bent Hansen sig da også inhabil, da byggeriet af et nyt psykiatrisk hospital i Region Midtjylland skulle sendes i udbud.
Et af Danmarks største pensionsselskaber, PKA A/S, som Bent Hansen er bestyrelsesformand for, var interesseret i at byde på opgaven. Hvorvidt Bent Hansen trak sig i tide i den proces, og om han kan have haft en ulovlig dobbeltrolle og måske haft indflydelse på, at det selskab, som han er bestyrelsesformand for, i sidste ende vandt opgaven, skal nu undersøges af tilsynsmyndighederne.
Bent Hansen frikender sig selv og afviser, at han har haft en ulovlig dobbeltrolle. Men Bent Hansen er langt fra alene. Ifølge DR har tidligere formand for Region Syddanmark, Carl Holst (V), og regionsrådsformand for Region Sjælland, Jens Stenbæk (V), begge været involveret i lignende byggesager med mulige dobbeltroller.
Resultatet af tilsynsmyndighedernes undersøgelse af udbuddet af psykiatrisk hospital og Bent Hansens mulige dobbeltrolle kommer til at tage tid. Men uanset udfaldet af undersøgelsen vil det være på sin plads helt generelt at rejse spørgsmålet, om det overhovedet giver mening, at mange toppolitikere, som det er tilfældet i dag, bestrider bestyrelsesposter i selskaber, som leverer ydelser til kommuner eller regioner?
For et selskab eller en institution er det en oplagt fordel at have en toppolitiker med på holdet. Opskriften på succes for mange virksomheder og organisationer handler ikke kun om produktet, men i lige så høj grad om evnen til at begå sig i det politiske landskab og have den helt rigtige forbindelse til de rette interessenter.
Uanfægtet Bent Hansens eller andre politikeres professionelle ageren kan det ikke undgås, at der opstår interessekonflikter, hvor det bliver uklart hvis interesse, som bliver varetaget. Alene den tvivl kan ingen være tjent med, og derfor vil det være på sin plads helt generelt at opstille nye rammer og regler for, hvilke og hvor mange kasketter en toppolitiker skal jonglere med.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Aarhus

Første Aarhus-bilbrand kan være opklaret: Sigtet havde mistænkelige sår i ansigtet

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce