Annonce
Østjylland

Med Liams fødsel fulgte frygten: - Pludselig stoppede han med at trække vejret

Fie Fabricius Winther og Liam nyder en hyggestund på gulvet i hjemmet. Foto: Louise Bruun Høfler

Udadtil er Fie Fabricius Winther kendt som den glade madblogger, der hver dag hjælper tusindvis af familier med at få madbudgettet til at hænge sammen via sin blog "Mad for fattigrøve". Men hjemme i privaten i det nordlige Randers bakser Fie med meget mere end opskrifter og madplaner.

Randers: Blot seks måneder efter fødslen af lille Haley, blev Fie Fabricius Winther gravid igen.

Fie vidste, at et hold pseudotvillinger ville være lidt af en mundfuld. Men hun havde ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at det ville blive så hårdt, som det viste sig at blive. Kort efter fødslen fik Haleys lillebror, Liam, nemlig konstateret astma, børneeksem, øreproblemer og allergi over for en lang liste af fødevarer og dyr.

- Det hele startede, da Liam var en måned gammel. Han blev pludselig blå i hovedet, hostede som en sindssyg og kunne nærmest ikke få luft, husker Fie Fabricius Winther, som skyndte sig ind på børneafdelingen, der straks indlagde den lille dreng i isolation med mistanke om blandt andet kighoste. Det viste sig dog at være behandlingskrævende astma.

Måneden efter var det voldsom allergi og børneeksem, der var ved at slå den lille fyr ud. Og derefter fulgte måneder med utallige indlæggelser og lægebesøg.

- Liam slår ud næsten hver dag. Nogle gange rammer det kun huden, andre gange bliver han ukontaktbar og hiver efter vejret, og så er det afsted til sygehuset. Sådan var det, da han var spæd, og sådan er det stadig i dag, fortæller Fie Fabricius Winther om sin nu halvandet-årige søn.

Jeg måtte flere gange stoppe op og ruske i ham for at holde liv i ham. Og ellers løb jeg bare så hurtigt, jeg kunne.

Fie Fabricius Winther, mor til Liam
Lille Liam bor i det nordlige Randers sammen med sin mor, far og storesøster Haley. Foto: Louise Bruun Høfler

Det værste er den dårlige samvittighed

De daglige allergiske reaktioner har sat en frygt i den 23-årige mor. For lige så højt, som hun elsker sine børn, lige så bekymret er hun for, at der skal ske dem noget. Hver gang, hun skal lave mad til sin søn, bruger hun derfor oceaner af tid på at nærstudere emballagen på hver enkelt ingrediens, og hver gang han tager en bid, løber en lang række spørgsmål gennem hendes hoved. Kan han mon tåle det? Hvem tager ham med på sygehuset, hvis han ikke kan? Hvem bliver hjemme hos storesøster? Og hvem kan blive hjemme fra arbejde de kommende dage, hvis han skal indlægges?

- Det er enormt hårdt. Men det værste er næsten den evige dårlige samvittighed over for min datter. Det var især slemt, da Liam var spæd, for der var det altid mig, der skulle indlægges med ham, fordi det var mig, der ammede. Så jeg måtte gang på gang forlade min lille pige, og jeg var så bange for, at hun ville føle sig overset og glemt, fortæller Fie Fabricius Winther, som prøvede - og stadig prøver - at kompensere ved at gøre plads i kalenderen til mor/datter-tid.

Selv om Liam møder mere modgang end de fleste af sine jævnaldrene, er han stort set altid glad og smilende. Foto: Louise Bruun Høfler
Annonce

Stoppede med at trække vejret

Månederne efter Liams fødsel gik, og en dag blev det tid til, at han skulle starte i vuggestue.

Den unge mor var rædselsslagen for, at han ville få en allergisk reaktion i institutionen. Og en dag, efter cirka tre uger i den nye vuggestue, blev hendes værste frygt til virkelighed.

- Da jeg hentede Liam en eftermiddag, var han helt slap, og hans hud var ildrød og boblende, fortæller Fie Fabricius Winther, der straks spurgte pædagogerne, hvad de havde givet ham at spise.

- Først benægtede de, at han havde fået noget, han ikke kunne tåle. Men til sidst indrømmede de, at de havde givet ham æggekage. Og æg er noget af det, han er allermest allergisk over for.

Med den besked smed Fie Fabricius Winther panisk sin lille, slappe dreng i klapvognen og styrtede afsted mod Regionshospitalet Randers.

- Jeg måtte flere gange stoppe op og ruske i ham for at holde liv i ham. Og ellers løb jeg bare så hurtigt, jeg kunne, fortæller hun og fortsætter:

- Lige inden vi nåede hospitalet, stoppede han pludselig med at trække vejret. Det er det værste, jeg nogensinde har prøvet: At se min lille dreng ligge livløs i klapvognen.

Heldigvis handlede lægerne på børneafdelingen hurtigt, og med adrenalinsprøjte og store mængder antihistaminer fik de reddet den dengang otte måneder gamle dreng.

- Da vi stod på sygehuset, svor jeg, at Liam aldrig skulle tilbage til den vuggestue. Heldigvis gik Randers Kommune allerede dagen efter med til at flytte ham til en anden institution på grund af det store sikkerhedsbrud, fortæller Fie Fabricius Winther og tilføjer, at Liam nu er faldet godt til i en ny vuggestue.

Noget af det værste ved Liams sygdom er ifølge Fie Fabricius Winther frygten for, at Liams storesøster Haley skal føle sig overset. Foto: Louise Bruun Høfler
Annonce

Måtte stoppe sin uddannelse

Selv om den nye vuggestue er ekstremt opmærksom på ikke at give Liam noget, han ikke kan tåle. Og selv om der, efter han flyttede institution, ikke har været flere livstruende allergiske reaktioner, er der stadig grænser for, hvor langt Fie Fabricius Winther og hendes mand kan være væk fra deres søn.

- Vi er stadig forbi lægen eller sygehuset to-tre gange om måneden, og nogle gange skal det gå stærkt. Så vi er simpelthen nødt til at kunne hente ham i løbet af ti minutter, hvis han pludselig fået en allergisk reaktion eller et astmaanfald, fastslår hun og fortæller, at hun af samme grund har valgt at stoppe sin uddannelse.

- Jeg var egentlig startet på finansøkonom-uddannelsen i Hobro. Men det tog al for lang tid at komme hjem derfra, hvis Liam pludselig fik brug for mig.

Fie Fabricius Winther sagde derfor farvel til studiet i Hobro og begyndte i stedet at tage nogle HF-fag hjemmefra. Hun håber nu at få job som kontorelev et sted i Randers.

Annonce

Bloggen er ikke Liam-venlig

Uddannelsesskiftet er blot én af de konsekvenser, sygdommen har haft for familien Winthers hverdag. Dertil kommer økonomiske udfordringer på grund af dyr medicin samt helt lavpraktiske udfordringer, når venner og familie skal plejes.

- Rigtig mange i vores familie har enten hund eller kat, og det kan Liam ikke tåle. Så det er helt udelukket, at vi besøger dem. De er nødt til at komme til os, fortæller hun og fortsætter:

- En anden konsekvens ved sygdommen er, at vi ikke længere kan være spontane. Vi kan ikke pludselig tage på tur, uden vi er helt sikre på, at det er i nærheden af et sygehus. Og vi kan ikke tage ungerne med ud at spise, fordi vi i så fald ikke kan være sikre på, hvad der er i maden.

Og apropos mad er der også kommet en del dobbeltarbejde, både hvad angår selve madlavningen, og hvad angår udarbejdelse af madplaner til sig selv og de mange følgere på bloggen "Mad for fattigrøve".

- Der er rigtig mange ting, vi ikke kan servere hjemme hos os, fordi Liam ikke kan tåle det. Men det skal ikke gå ud over mine følgere. Så madplanerne på min blog er ikke Liam-venlige. De er udarbejdet uden tanke på hans lange liste af allergener. Men når jeg så skal lave maden til os selv herhjemme, ændrer jeg i opskrifterne, så de bliver Liam-venlige, eller også tager jeg noget andet mad op fra fryseren til ham, forklarer hun.

Annonce

Vil han føle sig udenfor?

Alle de små tilpasninger af hverdagen har den lille familie lært at leve med, og fordi børnene er så små, som de er, ved de endnu ikke, hvad de går glip af med manglende besøg på restauranter og hos venner og familie.

- Skide være med, at vi skal tilpasse os nu. Det kan vi gøre uden de store problemer. Men jeg må indrømme, at jeg frygter, at Liam kommer til at føle sig udenfor, når han bliver ældre. Han vil jo eksempelvis være tvunget til at have sin egen madpakke med, når han skal til børnefødselsdage, fortæller Fie Fabricius Winther, inden hun med et optimistisk smil tilføjer:

- Men jeg prøver at sige til mig selv, at det nok skal gå. For uanset, hvor syg Liam har været, har han taget det hele med et smil, og det er jeg sikker på, at han bliver ved med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Aarhus

Undrer du dig også? Hvorfor er der blå plastre på havneskulptur?

Aarhus

Corona-smitten går stadig den rigtige vej, men Aarhus er voldsomt overrepræsenteret i statistikken

Annonce