Annonce
Aarhus

Med på første tur: Nu kører letbanen til Odder og Lisbjerg

Sådan ser det ud, det store Tango-tog, der lørdag morgen rullede for første gang med passagerer. Foto: Flemming Krogh

Lørdag morgen rullede Aarhus Letbanes store tog Tango for første gang ud med passagerer. Dermed er ruten til og fra Odder og mellem Aarhus Universitetshospital og Lisbjerg i gang.

AARHUS: Så kunne den ikke trækkes længere.

Odder har fået sit tog tilbage, og letbanen kører samtidigt til og fra Lisbjerg.

Lørdag rullede det første tog klokken 05.20 fra Aarhus H mod Aarhus Universitetshospital og så videre til Lisbjergskolen. Eller det vil sige først 05.23 var der liv i det store Tango-tog. En lille forsinkelse på tre minutter måtte de første passagerer nemlig tage med.

Med lørdagens åbning af strækningen mellem Odder og Aarhus begynder Aarhus Letbane dermed at benytte det største af selskabets to letbanetog - det knapt 40 meter lange Tango, der har plads til 256 passagerer. På enkelte afgange vil det mindre Variobahn, der kører på den indre strækning i Aarhus, også køre på Odderbanen.

Kort efter klokken 05.37 rullede det første tog så fra Odder med borgmesteren ombord. Mens toget for første gang klokken 05.50 tager turen fra Lisbjergskolen og helt til Odder.

Annonce
De første passagerer. Foto: Flemming Krogh
Første tur fra Lisbjerg til Odder ombord på letbanens storer Tango-tog. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce