Annonce
Sport

Med Tom Kristensen som onkel: 13-årigt stortalent ræser i weekenden til uofficielt gokart-VM

Oskar Kristensen er efterhånden vant til succes. I august blev han nordisk mester i Rotax Junior-klassen, som han stadig kører i. Foto: Privat.
Oskar Kristensen vandt tidligere i år danmarksmesterskabet i en klasse, hvor der også var kørere, der var to år ældre end ham selv.
Annonce

MOTORSPORT: Den italienske by Sarno er i weekenden det absolutte centrum i gokart-verdenen.

Byen indeholder en af de mere ikoniske gokartbaner i sporten. Både på grund af de ni afholdte europamesterskaber og to verdensmesterskaber på banen, der specifikt er designet til gokart. Men også på grund af dens placering meget tæt på den verdensberømte sammensatte vulkan Vesuv, der i år 79 efter Kristi Fødsel ødelagde den nærliggende by Pompeii med sit udbrud.

Fredag og lørdag bliver der kørt grand finals for juniorer, og her er 13-årige Oskar Kristensen fra Hadsten på deltagerlisten som én af to danskere.

Glæden for at sidde i de små biler er dog langt fra noget, der bare er opstået ud af det blå for Oskar Kristensen. Hans far, Jacob, har blandt andet kørt i DTC-klassen, farfaren Carl-Erik var den første dansker til at deltage i det legendariske Paris-Dakar Rally, da han i 1988 var en del af mandskabet i en Iveco-lastbil, som desværre udgik.

Og onklen? Det er såmænd Tom Kristensen. Ni-dobbelt Le Mans-vinder, ridder af Dannebrog, medlem af dansk sports hall of fame som den eneste motorsportsudøver, der ikke er speedwaykører.

Superlativerne er mange. Oskar Kristensen er det nyeste skud på stammen og er med i grand finals, en slags uofficielt verdensmesterskab, på grund af sit vundne danmarksmesterskab i junior-klassen i september måned.

- Det har hjulpet mig meget, at jeg er i en motorsportsfamilie, for min far kender mange i den verden, hvilket har gjort det nemmere at være med i et godt team, hvor jeg også har den nok bedste mekaniker i Danmark, der ved, hvad jeg har behov for, siger Oskar Kristensen.

Det billede genkender faren. Oskar har altid været med, når faren har rejst til Le Mans-løbet i Frankrig, mens onkels historier taler for sig selv.

- Motorsport er hele mit liv, og det er det samme med Tom Kristensen. Det er vist umuligt, at det kan undgå at smitte af på en eller anden måde, siger faren Jacob Kristensen.

Jeg har aldrig nogensinde været til noget så stort med så mange kørere.

- Oskar Kristensen om grand finals.

Annonce

Lynhurtig opblomstring

Oskar Kristensen er fløjet mod toppen som en nytårsraket. Han begyndte først at køre for tre år siden, hvor de fleste begynder at køre som seks- eller syvårige.

Og sådan en raket har det med at eksplodere.

- Det er først i denne sæson, han er begyndt at vinde løbene. I slutningen af sidste sæson var han begyndt at ligge i front, og så havde vi en lang vinterpause, hvor vi med vilje ikke kørte løb. Han skulle koble helt af.

- Da han så satte sig ned i gokarten i foråret var det en helt anden dreng, der sad bag rettet. Det var ligesom om, at femøren faldt for ham, og så begyndte han at køre hurtigt. Og det resulterede så i, at han vandt et danmarksmesterskab, selvom han kørte i en klasse, hvor der også er folk, der er to år ældre end ham selv, siger Jacob Kristensen.

På trods af alderen er der allerede en stor seriøsitet. Oskars drøm er at køre Formel 1, og han går til boksning tre gange i ugen for at holde sig i form til gokart, der er fysisk og mentalt hårdt.

Men det handler selvfølgelig også om penge. Motorsport er en dyr sport, og pengene får hurtigt ben at gå på, når der skal købes reservedele. Derfor ser man også ofte, at det er de rige knægte, der kommer længst.

Et eksempel er Formel 1-køreren Lance Stroll, der er søn af en canadisk milliardær, og som har et fast sæde i motorsportens største klasse, selvom hans resultater i bedste fald er middelmådige.

Det er en af grundene til, at Oskar kører i "Rotax-klassen". Det skal være sjovt for ham at køre gokart, og så kan det sagtens gøres i en klasse, der koster halvdelen af den anden gokartklasse, der hedder Superkart.

- Konkurrencen er lige så hård i Rotax, men det er den halve pris. I Superkart skal man leje motorer hver weekend, og det koster mange tusinde kroner. Her lærer man stadig at være racerkører, og så er det vigtigt, at han og hans bror først og fremmest har det sjovt, siger Jacob Kristensen med henvisning til Oskars lillebror Arthur, som også kører gokart.

Annonce

Alle er lige

Finalestævnet i den bagende italienske hede er allerede startet med træninger mandag og tirsdag. Onsdag er der træning og tidstagning, fredag er der præfinale, og den rigtige finale køres om lørdagen.

I Oskars juniorklasse deltager 72 kørere, og her bliver den økonomiske ulighed udlignet ved, at alle kører i de samme gokarter af mærket Praga.

Motoren må ikke åbnes, bagakslen må ikke skiftes. Man må kort sagt ikke gøre ret meget udover at justere køretøjets opsætning.

- Der bliver gjort meget ud af, at det skal være så lige som muligt, og vi har set i træningerne, at det ser helt utroligt lige ud. Det gør, at pengene spiller en mindre rolle, siger Jacob Kristensen.

Også til grand finals er juniorklassen med drenge op til 15 år. Derfor er Oskar Kristensen ikke nødvendigvis favorit til komme langt.

- Jeg vil meget gerne i A-finalen blandt de 36 bedste. Det er mit mål, men der kan ske meget, og det er et hårdt felt.

- Det er et ret stort event. Der er utrolig mange kørere, og alt tager tid. Der er meget mere strikse regler her, end der er i Danmark eller til EM, for man kan ikke skrue på noget, uden det bliver opdaget. Jeg har aldrig nogensinde været til noget så stort med så mange kørere, siger han.

Oskar Kristensen

  • Er 13 år gammel
  • Går til daglig i 7. klasse på Hadsten Skole
  • Kører for holdet RSC
  • Kører til daglig i en Tony-gokart med en 32 hestekræfters Vortex-motor og en topfart på 125 km/t
  • Vandt danmarksmesterskabt i Rotax Junior i 2019
Oskar Kristensen i front. Ifølge faren Jacob er han stadig lidt for pæn på en racerbane. Foto: Privat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

En af de lycraklædte svarer igen

Aarhus

Politikerne kan ikke fjerne skulptur af testikler ligesom Vanddragen

Annonce