Annonce
Aarhus

Med tråde til en anden verden

Cathrine Raben Davidsen foran to af værkerne i udstillingen hos Galleri Jacob Bjørn. Foto: Michael Svenningsen
Cathrine Raben Davidsen lader blegemiddel bestemme det endelige resultat af mange af sine værker. Lige nu kan nogle af dem opleves i Aarhus.

AARHUS: De små billeder gør et stort indtryk i det meget højloftede rum med de kridhvide vægge i lokalet, der engang blev brugt til noget helt andet. Vi er i Galleri Jacob Bjørn i Ceres-byen, hvor værker af Cathrine Raben Davidsen for tiden kan opleves.

Naturen er spændende og voldsom, synes kunstneren, og den spiller en rolle i hendes værker.

Udstillingen tager udgangspunkt i en godt fire minutter lang video eller animation, og den og de øvrige værker er i sort-hvid, nogle med enkelte næsten usynlige farver.

"Tentacular", som er udstillingens titel, er en slags fortsættelse af en netop afsluttet udstilling "Totem" hos Den Kongelige Porcelænsfabriks butik ved Storkespringvandet i København. Den 46-årige kunstner med bopæl og værksted i København har arbejdet ti år for porcelænsfabrikken. Hun er alsidig og laver både keramik, tegning og kunst. Her har keramikken fået fri, så udstillingen består af 17 værker på væggene foruden animationen på en tv-skærm.

Udstillingen og kunstneren

Galleri Jacob Bjørn, Ceres-byen, indgang Thorvaldsensgade 33A. Udstillingen "Tentacular" af Cathrine Raben Davidsen. Er åbnet. Kan ses til 4. maj. 18 værker.

Cathrine Raben Davidsen er 46 år, født 10. juli 1972. Hun bor og arbejder i København, hvor hun er født. Dimitterede i 2003 fra Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Hun laver tegning, maleri, keramiske værker, grafik og tekstil og har samarbejdet med Den Kongelige Danske Ballet ved at skabe scenografien til stykket 'Virtuosi Steps' af August Bournonville.

Cathrine Raben Davidsen gik på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København fra 1996 til 2003. Hun er også uddannet i Den Haag, Holland fra 1995 til 1996, har studeret på Københavns Universitet fra 1994 til 1995 og Instituto d´Arte, Lorenzo de Medici i Firenze, Italien fra 1991 til 1992.

Transformation

- Jeg er optaget af transformation - når ting går fra et stadium til et andet - og vores tilhørsforhold til naturen, især det skjulte, det der er under jorden eller i vandet, forklarer Cathrine Raben Davidsen.

Hun siger, at hun er inspireret af amerikaneren Donna Haraway, der er teoretiker inden for kønsforskning, biologi og teknologi. Haraway er professor emeritus på University of California i USA. Hun har skrevet talrige bøger og essays, som sammenkæder spørgsmål om videnskab og feminisme.

- I mine værker kan læses et netværk af tanker, og trådene på vandmanden forbinder os til vores rødder, forklarer Cathrine Raben Davidsen og hentyder til det værk, der også er gengivet på invitationer og plakater om udstillingen.

Annonce

Tegnede meget

Hendes interesse for kunst begyndte allerede i gymnasiet. Hun har forklaret, at hun havde en kærlig, men turbulent barndom. Forældrene blev skilt, da hun var fem år. Moderen blev gift igen, mens faderen, der var designer, arbejdede hele tiden med at skabe tøj, ofte til langt ud på natten. Han røg meget og døde allerede, da hun var 13 år.

- Jeg tegnede rigtig meget i gymnasiet, især modeprægede tegninger. Min mor korsede sig over, at jeg købte meget dyre modeblade, italienske Vogue og den slags, men på en måde kom jeg ad den vej i forbindelse med min far. Efter gymnasiet tog jeg alene til Firenze i Italien for at gå på et lille akademi, hvor jeg mødte nogle lærere, som i dag er mine mentorer. Et sydafrikansk par, Rose og Claire tog mig under deres vinger og lærte mig alle de basale ting for, at jeg kunne udtrykke mig, forklarer kunstneren, der i første omgang havde svært ved at komme ind, men holdt ved.

I valget af materialer er Cathrine Raben Davidsen blevet mere og mere optaget af at bruge ting, som ikke nødvendigvis kan lide hinanden.

Cathrine Raben Davidsen i udstillingen. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Blander materialerne

- Jeg blander akryl med olie eller blæk og bruger rigtig meget blegemiddel. Det giver en spændende kemisk proces, hvor jeg ikke kan forudse, hvad der sker med værkerne. Jeg har aldrig rigtig en skabelon, men synes, det er vigtigt, at man følger med i, hvad der sker i processen, forklarer hun.

- Mit personlige tab, min fars død, bærer ikke længere min kunst. Det har jeg for længst lagt bag mig. Men jeg har stadig en evne til hurtigt at kanalisere mig ind på følelsen af at miste. Derfor handler mine værker i dag også om tab på mange forskellige planer, og med alle de tab, verden oplever i dag, er det mest nærliggende for mig at tale om det, siger Cathrine Raben Davidsen.

Udstillingen kan ses til 4. maj.

En kunstner og syv af hendes værker. Cathrine Raben Davidsen i udstillingen i Galleri Jacob Bjørn. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce