Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Medicinpriser æder os op indefra

Jeg har været sygeplejerske i 26 år og arbejdet som intensivsygeplejerske på samme afsnit på Aarhus Universitetshospital (AUH) i 16 år.

eg er glad for og stolt over at være en lille brik i det kæmpestore puslespil, der skal få den enkelte patient godt igennem et sygdomsforløb eller få afsluttet et liv værdigt. Jeg bliver dog mere og mere træt, mat og indimellem modløs over alle de besparelser og omlægninger, som igen og igen ruller ind over os og helst skal realiseres, før vi får tænkt os om og fundet mulige løsninger.
Som sygeplejersker er det i de enkelte afsnit og i hverdagen i døgnets 24 timer, at vi sammen med det øvrige sundhedspersonale kan mærke, at buen er spændt til det yderste.
Når jeg står ved patienten eller hos de pårørende og oplever, hvor tungt og stift systemet er blevet, og ikke kan gøre noget ved det, bliver jeg så træt - og ramt på min stolte professionalisme og faglighed.
Annonce
Når jeg kører hjem fra arbejde, er jeg begyndt at tænke på, om jeg måske skulle lave noget helt andet end at være sygeplejerske? Den tanke kommer oftere og oftere snigende, og jeg er godt klar over, at det ikke er godt, at den ligger der og gnaver i mig hver gang.
Jeg er desværre også bange for, at det ikke kun er mig, der har det sådan. Og måske er der også en leder, som indimellem tænker: »Nej, nu er det snart nok«?
Jeg drømmer om, at de enkelte ledere i hele systemet snart tager til orde og siger, at nu er nok nok, så det høres i det ganske land.
Politik er svært, men nogen må da lytte på et tidspunkt, hvis det ikke alene er fra medarbejderne og Arbejdstilsynet, meldingerne om trange arbejdsvilkår kommer.
Hvorfor står det nu så galt til?
Ja, en af årsagerne, som der efterhånden også er politisk erkendelse af, er, at behandlings- og medicinpriser æder os som sundhedspersonale op indefra.
Stigningerne på området bliver løbende dækket ind, hver gang der skal spares, hvorimod midlerne til pleje, uddannelse, forbindinger og udstyr skæres proportionalt. Men hvad nytter en kæmpe operation eller en langvarig eller omfattende medicinsk behandling, hvis al arbejdet i efterforløbet ikke prioriteres lige så højt?
Jeg mener, at plejen bør ligestilles med vigtigheden af både medicin og kirurgi. Med pleje mener jeg hele det plejesystem - eksempelvis sygepleje, fysioterapi, ergoterapi og portørassistance f.eks. til mobiliseringer og genoptræning - som er fundamentet for, om en behandling eller operation i sidste ende lykkes, og patienten kommer ud med et godt resultat.
Jeg forstår ikke, hvorfor medicinen får lov til at blive ved med at være så dyr, og at der ikke kan indgås bedre indkøbsaftaler i forhold til medicin på samme måde som ved køb af forbindinger og udstyr. Medicinpriserne styrer i øjeblikket hospitalernes økonomi - og dermed både behandling og pleje. Det må der laves om på!
Jeg vil opfordre politikerne til at tage den beslutning, at det er de dygtige fagpersoner, som vi allerede har ansat på hospitalerne, der skal prioritere ressourcerne i sygehusvæsenet - og ikke medicinalfirmaerne.
Personalet bløder. Vi er i de enkelte afsnit bemandingsmæssigt presset maksimalt, og de besparelser i den store spareplan 2015-19, der udrulles nu i hele Region Midtjyllands sundhedsvæsen, rammer hårdt.
Medarbejdere begynder selv at byde ind med at gå ned i tid og afspadsere tillæg for at spare - og for at undgå fyring af en kollega.
Jeg forstår udmærket tankegangen blandt kollegerne, men jeg har det inderst inde virkelig dårligt over, at medarbejdere må vælge at gå ned i tid og dermed i løn og arbejdsgiverbetalt pension, for at afdelingen kan indfri budgettet.
Hvis man skal sætte det på spidsen, vil jeg påstå, at det på sin vis er personalet, som kommer til at betale for de øgede medicinudgifter.
Ydermere bliver flere sygeplejerskestillinger opslået på nedsat tid for at have lidt flere hoveder til at dække vagter og weekender med.
Det er helt i modstrid med, at Region Midtjylland har et mål om, at der i 2020 er 80 procent medarbejdere i fuldtidsstillinger. Når plejepersonale på AUH ansættes på nedsat tid, går det i den stik modsatte retning
Rammerne og rummeligheden for medarbejderne snævres ind. Alle skal yde maksimalt hele tiden. De nye ord i stillingsopslag er robusthed og fleksibilitet - som om vi ikke er det i forvejen.
Ja, man skal være robust - som patient, som pårørende og ikke mindst som medarbejder. Og man kan gå og blive rigtig bange for den dag, hvor lige netop man selv ikke er så robust længere! Hvad så?
Rummeligheden, ja hele personalepolitikken på de offentlige arbejdspladser er på sin ultimative prøve lige nu.
I den nuværende situation bliver vi som sundhedsprofessionelle dagligt udfordret på dialogen, dristigheden og dygtigheden - det, der netop karakteriserer os som fagprofessionelle.
Alle har travlt, og den enkelte har mest fokus på at komme igennem dagen på den bedst tænkelige måde.
Desuden virker det, som om de enkelte afdelinger håndterer de gentagne besparelser ved at rationalisere uden relation til andre afdelinger, og dermed bliver det reelt patienterne, der kommer i klemme.
Den udvikling må vendes - både af hensyn til patienterne og til os medarbejdere.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce