Annonce
Debat

Medierne dækker valget som en fodboldkamp

Det er vanskeligt at se forskel på mediedækningen af en superligakamp på TV3+ og en politisk debat i valgkampen på TV.

Annonce

De politiske topmøder i tv illustrerer de skræmmende nære ligheder i mediernes tilgang til de to stofområder.

Som ved en sportsbegivenhed varer optakten til opgøret gerne lige så lang tid som selve begivenheden. Eksperterne skal vurdere kampformen og forudse, hvilke strategiske kaniner de to kamphaner hiver op af hatten. Til at guide os igennem aftenen er ekspertkommentatorerne anbragt i bedste Carsten Werge- og Per Frimann-stil klar til at tage temperaturen på dansk politik i selskab med en flot kvindelig studievært på den anden side af disken.

Missionen er at fortælle os, hvem der vinder og forsvinder, inden fløjten lyder. Eksperterne drøfter en række tv-klip med retoriske fuldtræffere, elegante finter og indøvede detaljer fra de forrige kampe, inden vi skal have en dugfrisk meningsmåling.

For medierne fungerer de, som oxygen for mennesker og vand for fisk. De kan ikke leve uden de farvede søjler med procentsatser og blokbogstaver.

Heldigvis for dem kommer der en seks stykker om dagen, og hvis de begynder at halse efter vejret, kan de gudskelov tænde for TV2 News og se den nyeste meningsmåling mejslet fast i venstre side af tv-skærmen.

Helle Thorning er begyndt at præstere fornuftigt, mener de sagkyndige. Hun har en god omgang med ordene og formår at trænge igennem den blå forsvarsmur, som er blevet tvunget til at åbne sig yderligere op for at kunne true den anden vej.

Nu begynder opgøret endelig, og Lars Løkke Rasmussen viser fra start, at støvlerne er skruet ordentlig på i dag. Tordenstøvlen flugter et projektil af sted afledt af en ægte Laudrup-manøvre, bedre kendt som udlændingekortet. En taktik, flere succesfulde kaptajner har benyttet sig af gennem tiden, blandt andet Pia Kjærsgaard fra DF, som i 90erne byggede sit hold op fra ingenting med genpres på udlændinge.

Twitter rødgløder. Roligans og hooligans flyver til tasterne og forsøger at vinde folkets gunst, som svar på Løkkes angreb.

Imens fortsætter kampen, og der bliver gået til stålet. Dommer Tine Gøtzsche har lagt en hård linje. I alt 28 afbrydelser fra Helle Thorning, bliver der senere på aftenen konstateret, uden dommeren hiver en ostemad op af lommen.

Men da Thorning lægger hovedet på skrå og siger »nåååh da« til manden fra Græsted, efter at han endnu en gang har stampet fornærmet i jorden, bryder helvede løs.

Jorden åbner sig, og ud vælter det med afsagte domme, som kan læses i bunden af skærmen i samme sekund.

60 minutter plus tillægstid er gået, og kampen er slut. Kombattanterne puster ud og får en tår vand, men hvem har vundet?

Det bliver medierne nødt til at spørge oraklerne med spåkuglerne om, som heldigvis også har taget dommercertifikat. Løkke var stærkest i første halvleg, Thorning i anden, det må være en uafgjort.

For at få den endelige domsafsigelse må vi afvente folkets dom og dermed donere flere midler til meningsmålingsinstitutterne og legitimere deres eksistensberigtigelse.

Der måles og sammenlignes med et identiske regneark, and the winner is?

Who cares?

Det finder vi ud af på valgdagen, når vi får de første exit polls!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Annonce