Så længe hun kan huske, har Karen Kjældgård-Larsen tegnet musselmønstre på alt fra brevpapir til påskeæg.
De seneste 20 år han hun tegnet med sprittusch på hvidt, riflet porcelæn fra Royal Copenhagen. Karen Kjældgård-Larsen er keramikeren og designeren bag Mussel Mega - et Royal Copenhagen-stel, der begyndte som en nyfortolkning af en 225 år gammel tradition, men er blevet sin helt egen form for klassiker i de to årtier, det har været til.
Succesen var dog ikke givet, da den endnu ikke færdiguddannede designer præsenterede porcelænsfabrikken for sin idé. Den delte vandene. Nogle syntes, det var spændende. Andre, at det var en skandale, fortæller Karen Kjældgård-Larsen.
Selv syntes hun, at det var den mest stilfærdige af hendes idéer, der kom i produktion.
- Men jeg er blevet mere og mere betaget af mønsteret. Det kan folde sig ud overalt, siger hun.
Indtil videre har det det blå, håndmalede mønster foldet sig ud på over 100 dele af kongeligt porcelæn. Og til jubilæet i år er der kommet flere nye dele til.
Karen Kjældgård-Larsen
Arvestykker
Det hele begyndte med arvestykker. Karen Kjældgård-Larsen er - som så mange andre danskere - vokset op med musselmalet porcelæn. Alligevel stak hendes forkærlighed for det gode håndværk og det blå mønster nok dybere end de flestes.
- Jeg har altid været interesseret i porcelænet og håndværket. Min far tog mig med på Royal Copenhagen-fabrikken som barn, så jeg kunne se blåmalernes tålmodige arbejde med tynde pensler og koboltblå maling. Jeg har været fascineret af keramikken, håndarbejdet, mønsteret og nostalgien, der var forbundet med det, altid, siger hun.
- Derhjemme havde min mor et musselmalet stel, som hun havde arvet fra sin mor. Det er nok fra begyndelsen af sidste århundrede. Nu har jeg arvet det, og gennem alle årene har jeg brugt mit eget stel sammen med det gamle. Det moderne og det traditionelle. Jeg har nogle fine gamle ting, flotte kakaokander og suppeterrin, og det ser ud, som det altid har set ud, selv om man har brugt det, skåret med kniv og gaffel og haft det i opvaskemaskinen. Det er skønheden og det gode gedigne håndværk, som jeg godt kan lide, siger hun.
Den kongelige porcelænsfabrik, der nu hedder Royal Copenhagen, har siden 1775 brugt det musselmalede mønster på sine porcelænsprodukter. Det udtryk, som vi kender i dag, blev til i 1885, da Arnold Krog strammede mønsteret og farven op. Selv om mange opfatter det kongeblå musselmønster som klassisk dansk, stammer det fra Kina og har været kopieret i en uendelighed.
- Hvert europæisk land har sin egen udgave af musselmønstret keramik, siger Karen Kjældgård-Larsen.
Derfor var det absolut ikke første gang, at en designer fortolkede musselmønsteret, da hun skabte Mega Mussel. Men hun tog så gennemgribende fat i dekorationen, at hun skabte et nyt stel, der med tiden og kundernes ihærdige efterspørgsel fik sin helt egen berettigelse.
Nyt årtusind - nyt mønster
Som studerende på Danmarks Designskole oplevede hun, at dekoration hørte fortiden til. Det meste handlede om form og funktion.
- Dekorationen blev affejet som ligegyldigt pynt. Det hele var meget minimalistisk. Men da jeg tog til Glasgow på udveksling, mødte jeg en hel anden tilgang til pynt. Her var flotte mønstre og vilde dekorationer, og det inspirerede mig, siger hun.
Da hun skulle lave en semesteropgave, kombinerede hun dekoration og historiefortælling og tog fat i at nyfortolke det musselmalede stel. Hun malede mønster på tallerknernes bagsider, lavede mønster, der gik i opløsning, forstørrede stempler og satte dem på forsiden, og så lavede hun en version, hvor hun forstørrede udsnit af musseldekorationen, så blomster og græsstrå fik naturlig størrelse. Noget var banebrydende, noget var sjovt, andet en smule provokerende, for hun tog fat i en tradition, som mange har et forhold til.
Derfor var det dog heller ikke alle, der var lige begejstrede, da hun, efter opfordring fra censoren, præsenterede sit afgangsprojekt for Royal Copenhagen.
- Jeg har efterfølgende hørt, at det delte vandene. Nogle syntes, det var spændende. Andre syntes, at det var en skandale. Så det var heldigt, at det overhovedet blev til. Jeg syntes, at Mega Mussel, som de valgte at producere, var et af de mest stilfærdige mønstre, jeg havde lavet. Forstørrelsen er ret tro mod det originale. Det er klassisk og håndmalet, og der er stillet skarpt på magien i billedsproget. Det er måske en lille smule flabet og gør op med mormor-stellet. Men det er samtidig også pænt, ordentligt, og så er det blevet mainstream på de 20 år, der er gået, siger Karen Kjældgård-Larsen.
I 2000 markerede porcelænsfabrikken årtusindskiftet med lanceringen af seks frokosttallerkner dekoreret med forskellige forstørrede udsnit af musselmønsteret i Karen Kjældgård-Larsens streg. Det var ikke meningen, at det skulle blive til mere end det.
- Det var ikke oppe i tiden at samle på stel, så på Royal Copenhagen mente de, at det ville være tilbageskuende at lave et helt stel. Vi begyndte med de seks gaveartikler. Men der skete det, at folk blev ret interesserede i det og begyndte at spørge efter middagstallerkner, tekopper, lagkagefad og så videre. Så det er faktisk efterspørgslen, der har bygget det op. Det er meget tilfældigt og levende på den måde, siger Karen Kjældgård-Larsen.
Historien gentager sig
Derfor har hun løbende i 20 år tegnet nye produkter til Mega-serien, der nu findes i både blå og sort. Royal Copenhagen sender et bud med det hvide, riflede porcelæn, og Karen Kjældgård-Larsen tegner med en sprittusch det udsnit af megamønsteret, der skal pryde den nye ting. I alt er der 100 genstande i stellet, der har tiltrukket en del kunder, som er yngre end dem, Royal Copenhagen tidligere havde fat i.
- Det er sjovt at se, hvordan det har udviklet sig, fordi det ikke var meningen, at det skulle være et så stort stel. Men historien gentager sig. Der findes ikke noget, som er ren fornyelse. Alt står på skuldrene af fortiden. Og nu er det moderne igen at samle et stel, eller kunderne kombinerer det med andre stel og arvestykker for at skabe deres eget, siger Karen Kjældgård-Larsen.
Hun har netop dekoreret seks nye produkter til Blå Mega-stellet. Og til efteråret lancerer Royal Copenhagen Mega Rose: et stel i ni dele, som Karen Kjældgård-Larsen har skabt sammen med billedkunstneren Mette Hannemann. Hun beskriver det som en ”poetisk knopskydning” på Mega Mussel.
- Vi har taget udgangspunkt i en klatrerose. Sammen med det sirlige håndmalede, bliver der brugt en sprøjteteknik, som de på Royal Copenhagen også er mestre i at udføre. Det er den, de har bruger på juleplatter og det nye Hav-stel. Mega Rose er nyt og alligevel bygget oven på det gamle. Og så er der mere poesi og natur i det, end det stiliserede, grafiske Mega Mussel, siger Karen Kjældgård-Larsen.
Mega Rose bliver lanceret til august, men Royal Copenhagen er ikke klar til at vise stellet frem på billeder endnu.