Annonce
Leder

Mengesha med ondt i moralen

Almaz Mengesha har ondt i moralen. For når man har skrevet under på, at man vil aflevere sine tillidsposter i tilfælde af udmelding, så ser det mere end skidt ud, at man alligevel løber fra aftalen mindre end to år senere.

Lad os slå det fast med det samme - juridisk er der absolut intet at komme efter.

Almaz Mengesha har retten helt på sin side, når hun nu vælger at forlade Liberal Alliance for i stedet at blive løsgænger i byrådet i Aarhus.

For selv om den 45-årige politiker ved sin indtræden i byrådet skrev under på, at hun i tilfælde af udtrædelse af partiet skulle aflevere alle tillidsposter, så er det stykke papir intet værd.

Aftalen har ingen juridisk binding, og Almaz Mengesha står alene til ansvar overfor vælgerne, der så kan "straffe" politikeren ved næste valg, hvis de er utilfredse med hendes opførsel.

Det er et grundelement i vores folkestyre, og det kan et stykke papir og en underskrift naturligvis ikke ændre.

Annonce

Men når vi snakker moral, så stiller sagen sig noget anderledes for Almaz Mengesha.

Når man har skrevet under på, at man vil aflevere sine tillidsposter i tilfælde af udmelding, så ser det mere end skidt ud, at man alligevel løber fra aftalen mindre end to år senere.

Og så hjælper det intet at bruge undskyldninger som: "Jeg har ikke haft aftalen liggende og kunne ikke huske ordlyden", og "Det var rigtigt at skrive under på kandidataftalen for to år siden, men situationen omkring Liberal Alliance har ændret sig."

Det kan aldrig være en undskyldning, at man ikke kan huske, hvad man har skrevet under på, og at tingene skulle have ændret sig markant i Liberal Alliance, er mere end svært at få øje på.

Det er en kendt sag, at Almaz Mengesha har haft et godt forhold til partistifter Anders Samuelsen, og man kan ikke undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at den århusianske politiker har meldt sig ud i en form for "pigefornærmethed" og misforstået sympati med den nu tidligere partileder.

For godt nok har den nye partileder, Alex Vanopslagh, signaleret, at partiet skal tilbage til liberal værdikamp, men derfra og så til at konkludere, at man ikke længere kan se sig som en del af partiet, er dog et stykke vej.

For Liberal Alliance er sagen mere end træls. Det er anden gang inden for to valgperioder, at partiets byrådsmedlem vælger at forlade partiet undervejs for i stedet at blive løsgænger. Først Lars Boje Mathiesen og nu Almaz Mengesha.

Det betyder, at det i forvejen hårdt ramte parti ikke vil være repræsenteret i byrådet frem mod valget i 2021.

En ærgerlig situation, men det er en del af spillet, og måske er der behov for at se indad i partiets bagland. For når man to gange i træk kan pege på spidskandidater, der så kort tid efter fortryder, så kan forarbejdet umuligt have været gjort godt nok.

For Almaz Mengesha er spørgsmålet, hvor karrieren skal fortsætte, men mon ikke Konservative og Venstre står klar med åbne arme?

I de foreløbig knap to år i byrådet har Mengesha i hvert fald efterladt et indtryk som en hårdtarbejdende og dygtig politiker. Men efter udmeldelsen af Liberal Alliance venter et stort genopretningsarbejde, hvis århusianerne igen skal turde tro på, at Almaz Mengesha er til at stole på - og kan huske de aftaler, hun selv indgår.

Jan Schouby, chefredaktørFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Ingen skal være ensomme

”Ensomhed. Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen? Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget.” Sådan sagde vores kloge dronning blandt andet i sin nytårstale. Og som sædvanligt har majestæten ret: Ingen skal være ensomme. Men ensomheden er opstået i takt med at tidsånden, hvor samfundet har udviklet sig til, at vi alle er vores egen lykkes smed. Vi er omringet af en syg mig-mig-mig-kultur, hvor de stærkeste med lethed overlever på første klasse, mens de lidt svagere fuldstændig kynisk efterlades på perronen, når eksprestoget buldrer afsted. Aldrig har der i Statstidende været så mange efterlysninger af pårørende til en ensom afdød, og det sker oftere og oftere, at man hører om en person, der er fundet død i sin lejlighed – en måned efter døden indtrådte. Og ikke så sjældent er det en besøgsven, der finder afdøde. En besøgsven – smag lige på ordet! Jamen, hvad er det for en uorden? Hvorfor kan vi i et lille land som Danmark ikke tage os bedre af hinanden? Vi skal huske kontakten til familiemedlemmer, til gamle venner, til naboerne og til dem vi møder på vores vej. Glem nu for pokker den dér med, at vi vil ikke blande os – vi skal netop blande os, være nysgerrige, vise interesse og omsorg – ja, kort sagt: gøre noget!

Aarhus

Over for rødt, venstre om helleanlæg og med narko i blodet: Politiet i natlig biljagt gennem det sydlige Aarhus

Annonce