Annonce
Sport

Menneskekender og hårdtarbejdende analytiker: Fremad-chef baner vejen for en stor karriere

Morten Dahm Kjærgaard har tidligere været assistenttræner for blandt andet de tidligere AGF-trænere Peter Sørensen og Ove Pedersen i de seneste år i FC Fredericia. Foto: Ole Nielsen.
Morten Dahm Kjærgaard er kommet forrygende fra land i sin tid som cheftræner i Aarhus Fremad, og alle giver den 36-årige store roser med på vejen. En nuværende og en tidligere anfører forklarer, hvad han gør godt.

FODBOLD: Morten Dahm Kjærgaard sætter sig ned på en af de fremsatte havestole. Let foroverbøjet, øjnene stift rettet ind mod banen på Gentofte Sportspark. Så koncentreret, at han ville kunne genkende to græsstrå fra hinanden.

Han rejser sig op. Går til højre i det tekniske felt, vender sig om, uddeler lidt taktiske ord til de sort-gule Aarhus Fremad-spillere, går tilbage og tager plads i sin stol igen.

På intet tidspunkt virker Morten Dahm Kjærgaard decideret urolig, og på intet tidspunkt virker han til at have et behov for at ruske lidt i sine spillere. Der er spillet 20 minutter af Aarhus Fremads kamp mod Hellerup IK. Aarhus Fremad er favoritter og skal vinde for ikke at komme i problemer.

Annonce

Men de har ikke formået at komme på tavlen. Christian Nissen har haft en stor chance, men den store mand timer sit hovedstød så dårligt, at han slet ikke rammer den med hovedet. Og HIK spiller godt. De spiller sig nemt ud af Fremad-presset og kan med få afleveringer spille forbi hele Fremad-kæder.

Alligevel er han rolig og justerer blot svagt. Fremad overtager stille og roligt kampen, og føromtalte Nissen kan score kort før pausen, før Aarhus Fremad i anden halvleg scorer fire mere.

Næsten perfekt start

Siden Morten Dahm Kjærgaards ankomst som cheftræner har Aarhus Fremad været suveræne i 2. Division. Debuten mod Dalum før corona-nedlukningen var en sikker sejr mod et utrolig defensivt mandskab fra Fyn, og de har scoret 10 gange tilsammen i bare to kampe mod Hellerup og Brønshøj.

Og så er det blevet til den mindeværdige sejr mod Helsingør, som i virkeligheden gør, at der stadig er spænding før sidste spillerunde. Kun en lille svipser mod Vanløse har der været. 16 af 18 point er opnået. En målscore på 16-2.

Og cheftræneren får rosende ord fra alle sider. Da denne journalist talte med en spiller fra Kolding IF, sagde spilleren lynhurtigt, at han så Morten Dahm Kjærgaard som det største trænertalent, han kendte til.


Han ved, hvilke elementer, han kan kontrollere, og målet er, at han skal eliminere så mange tilfældigheder som muligt og gøre det med attraktiv fodbold

Christian Ege, anfører i FC Fredericia


Og da klubben i sidste måned ansatte den tidligere AGF'er Martin Mikkelsen som spillende assistenttræner, ville roserne ingen ende tage. Den fremtidige assistent Mikkelsen kaldte Dahm Kjærgaard for "den dygtigste fodboldfagmand", han indtil nu var stødt på.

Aarhus Fremad-anfører Nicklas Ullum bekræfter, at der er noget om snakken.

- I bund og grund handler det om, at han er sindssygt hårdtarbejdende, og det udløser, at han har en kæmpe fodboldforståelse. Han er rolig og en meget forklarende træner, som godt kan lide at have en dialog med spillerne om, hvordan de kan blive endnu bedre, siger Nicklas Ullum.

Annonce

Holdets psyke er en prioritet

Fremad-drengene er spændte som flitsbuer. Humøret er højt. Alt er godt. Foran holdet ventede en opgave mod Brønshøj. Men blot fire dage forinden havde holdet leveret et kæmpestort resultat mod Helsingør. 1-0. Søren Andreasens hovedstød åbnede oprykningskampen totalt op igen.

Morten Dahm Kjærgaard fornemmede, at han skulle gå til holdet på en anden måde. Humøret var i forvejen helt oppe på den høje tangent. Ingen grund til at denne kamp skal være den svage toer.

- Talerne og optakten til kampene kan være meget forskellige. Normalt står han op og hæver stemmen lidt til sidst. Mod Brønshøj satte han sig ned og var i øjenhøjde med os. Vi var alle helt oppe at køre på grund af Helsingør-kampen, men han skabte en ny stemning, som gjorde, at vi var klar fra start. Og det virkede. Alle var der bare fra første sekund, siger Nicklas Ullum.

Morten Dahm Kjærgaard

  • 36 år gammel
  • Cheftræner i Aarhus Fremad siden vinter
  • Ansat i FC Fredericia fra 2007-2020 som både u/17- og u/19-cheftræner samt assistenttræner for seniormandskabet. Kun afbrudt af en kort periode som u/13-cheftræner i Vejle Boldklub
  • Har UEFA's A-licens og er i gang med P-licensen, som er den højeste trænerlicens i Europa
  • Uddannet mentalcoach hos DIF og har arbejdet som selvstændig mentalcoach siden 2012

Det mentale er et stort fokus for Morten Dahm Kjærgaard. Han er uddannet mentalcoach og har startet egen rådgivningsfirma til fodbold- og håndboldspillere.

I Aarhus Fremad bruger han også tiden på at spille fodboldgolf ude på Riisvangen. Han opfinder nogle huller, lader spillerne dyste mod hinanden.

Det kan ved første omgang lyde lidt polterabend-og-lunkne-sorte-slots-i-en-trækvogn-agtigt. Men han gør det for at teste spillernes psyke. For at træne dem i at være bagud, og hvordan de reagerer på forskellige situationer.

- Vi har spillet utrolig meget fodboldgolf på det seneste, hvor vi har haft mange kampe på kort tid. Når man misser 2-3 stykker i streg, begynder psyken at spille ind. Vi ser det jo som en sjov øvelse, men ubevidst er der meget mental træning i det også, siger Nicklas Ullum.

Da cheftræneren kom til Aarhus Fremad i vinter, måtte han samtidig forlade 1. Divisionsklubben FC Fredericia. Han startede i klubben i 2007, kun afbrudt af en kort periode som ungdomstræner i Vejle Boldklub. De sidste seks og et halvt år nåede han at være assistenttræner for førsteholdet.

Også her fik man at mærke, hvor interesseret han var i mennesker. Det siger Christian Ege, anfører i FC Fredericia og spiller i klubben i de seneste otte sæsoner.

- Der er mange, der roser ham for hans faglighed, men han har også utrolig gode ledelsesmæssige kompetencer. Han interesserer sig meget for personligheder og har forståelse for, at alle er forskellige. Alle bliver behandlet ens ved at blive behandlet forskelligt.

- Han har meget fokus på at udvikle den enkelte spiller, så han udvikler holdet. Han kommunikerer godt med spillerne. Og så har han nogle gode træningsøvelser og har evnen til at se, hvordan man kan kontrollere en fodboldkamp. Jeg mener, at en dygtig fodboldtræner skal have både fodboldmæssige og ledelsesmæssige kvaliteter. Han har begge dele, siger Christian Ege.

Annonce

Videoen, den kører næsten nat og dag

Tilbage i december måned efterlod Morten Mølkjær et vakant rum i Fremads trænersæde. Kolding IF lokkede.

"En ny Mølkjær" var målet, sagde direktør Lars Kruse dengang. Og der er da ligheder. Begge to er unge, fremadstormende trænere, som ikke har nogen stor aktiv spillerkarriere i ryggen. Begge vil gerne spille fodbold, være dominerende med bolden og have et højt genpres.

Men der er små forskelligheder. Den primære taktik har ændret sig. Morten Mølkjærs 3-4-3-formation er ændret til 4-4-2, og så bliver der under Morten Dahm Kjærgaard set utrolig meget video.

- Vi har set lidt video tidligere, men nu ser vi ofte video om mandagen, hvor vi lukker den spillede kamp af og så igen i slutningen af ugen, hvor vi kigger frem mod næste kamp. Men han er god til at finde det væsentligste og trække overskrifter ud, så det stadig er relevant, siger Nicklas Ullum.

Video-analysen tager han med videre til træning og instruerer og forstærker de enkelte spilleres fodboldevner.

Udvalgte kampe fra sidste runde i 2. Division

Oprykningsspillet: 

  • Aarhus Fremad - BK Frem (14:00)
  • FC Helsingør - Jammerbugt FC (14:00)
  • Brabrand IF  - Vanløse IF (14:00)

Nedrykningsspillet: 
  • VSK Aarhus - B.93 (13:00)

- I kampen mod Avarta analyserer han for eksempel, at vi i midterforsvaret spiller bolden for hurtigt ud på de to backer. Så analyserer han vores spil, modstanderen og giver os løsningen på problemet til træning. Når vi træner situationen, kan vi genkende den samme situation i kamp. Det udbygger vores spilforståelse, siger Nicklas Ullum,

Det hele gøres for at udbygge evnen til at dominere de ting, som der kan domineres i fodboldspillet, som i det store hele er en sportsgren, hvor alt kan afgøres på små tilfældigheder qua de få scoringer i spillet.

- Han ved, hvilke elementer, han kan kontrollere, og målet er, at han skal eliminere så mange tilfældigheder som muligt og gøre det med attraktiv fodbold, siger Fredericia-anfører Christian Ege.

Annonce

Hvor langt kan han nå?

I Fredericia var Morten Dahm Kjærgaard en overgang under den daværende cheftræner Jesper Sørensens vinger. Her blev fodboldfilosofien ændret i klubben, og Sørensen indførte en mere teknisk spillestil med mange afleveringer langs jorden.

Da Jesper Sørensen stoppede, var det Morten Dahm Kjærgaard, som førte kulturen og spillestilen videre til den nuværende cheftræner Jonas Dal. Og nu er spillestilen blevet en del af Aarhus Fremad.

- Morten lærte meget af Jesper Sørensen og tillærte sig mange ting fra den spillestil. Da Jonas Dal kommer til, bliver han også præget af Mortens måde at tænke fodbold på. Så Morten har været med til også at præge den fodbold, vi spiller nu, selvom han ikke er her mere, siger Christian Ege.

Jobbet i Aarhus Fremad er det første som cheftræner på et seniorhold for Morten Dahm Kjærgaard. Christian Ege er ikke i tvivl om, at det er på lånt tid.

- Jeg vil mene, at han godt kunne være i en endnu større klub. Men fodboldverdenen er et sted, hvor netværk og cv betyder meget, og jeg tror, at mange er bekymrede ved at vælge en træner uden erfaring som spiller eller cheftræner. Jeg synes personligt selv, at det er et forvrænget syn på tingene.

Hvor langt kan Morten Dahm Kjærgaard nå?

- Jeg tror, han kan nå langt. Han ved, at han aldrig bliver færdig med at udvikle sig. Han gør sin trænergerning for at få succes, og jeg er stolt over at se ham få et trænerjob i Aarhus Fremad, hvor han kan tage teten. Det bliver et af mange gode trænerjobs, han får i sin karriere. Hvor det topper er svært at spå om, men han har evnerne til at nå helt frem, siger Christian Ege.

Lørdag kan han nå i 1. Division. Det kræver, at Aarhus Fremad vinder over BK Frem, mens FC Helsingør skal tabe på udebane mod Jammerbugt.

Hvis oprykningen sker, er det ikke sikkert, at Morten Dahm Kjærgaard forbliver helt så rolig, som han hidtil har ageret i Aarhus Fremad.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

AGF

Tre AGF-spillere på landshold: Målmand skal igen trække i trøjen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce