Annonce
Debat

Mental tidsrejse understøtter kostændringer

Anette Schnieber, Ph.D., Psykolog, VIA UC, Ernæring og Sundhed
Annonce

Overvejer du af og til at spise et eller andet og hører så dig selv tænke eller sige: "Jeg ved, at jeg fortryder det i morgen, men jeg har sådan lyst lige nu!"?

Så er du bestemt ikke den eneste.

Mennesket er generelt udfordret af dilemmaet mellem at få tilfredsstillet sine behov her og nu eller at udskyde dem for i stedet at handle efter nogle mere langsigtede mål.

Inden for kostbeslutninger kan det for eksempel være valget mellem nydelsen af en kage nu eller forebyggelsen af overvægt i det lange løb.

I dette tilfælde skyldes vanskelighederne blandt andet, at den enkelte kage i sig selv ikke medfører overvægt: det er den akkumulerede effekt af kagebeslutningerne, der har betydning for sundheden, hvilket er meget abstrakt for hjernen at forholde sig til, når den udsættes for fristende sanseindtryk.

I den sundhedspsykologiske forskning har man i flere studier fundet, at overvægtige personer havde vanskeligere ved at udskyde behovstilfredsstillelse, sammenlignet med normalvægtige. Der er ikke tale om mangel på overordnet motivation (for eksempel manglende intention om at indtage færre kalorier), men om, at denne motivation har sværere ved at guide personens handlinger, når den er i konkurrence med impulsen til at indtage en fristende madvare.

Hvad kan man så gøre for at modvirke denne her-og-nu orientering?

Forskningen tyder på, at man med fordel kan træne hjernen til at forøge sin såkaldte fremtidsorientering i beslutningssituationer. Man træner med andre ord hjernen til at inddrage fremtidige gevinster, frem for blot her-og-nu nydelse, når der skal træffes kostbeslutninger.

Strategien går ikke ud på, at man skal minde sig selv om alt det frygtelige, der kan ske med en - for eksempel diabetes eller hjerteanfald - hvis man ikke udfører den planlagte kostændring. Det handler derimod om at lave en mental fremtidsrejse og "før-opleve" at have udført ændringen.

Helt konkret skal man forestille sig en virkelig begivenhed, der vil finde sted i nærmeste fremtid (for eksempel en sommerhustur næste weekend), og denne forestilling skal være så livagtig som mulig: en konkret situation med omgivelsernes dufte, lyde, synsindtryk, osv. Man skal så forestille sig - stadig så livagtigt som muligt - at man har udført ændringen, når man er i denne situation, og at man føler glæde, stolthed, lettelse, eller hvad man nu forventer at føle.

Har man alvorlige problemer med overspisning, er episodisk fremtidstænkning formodentligt en mindre relevant strategi. Denne gruppe har brug for andre, mere komplekse og langvarige behandlingsformer, forestået af psykologer, der er specialiserede i terapi inden for dette område.

Simple strategier - som for eksempel fremtidsorienteringsøvelser - kan dog være særdeles nyttige som en støtte for de mennesker, der blot har brug for et mindre skub for at komme fra intention til handling i dagligdagens mange madbeslutninger.

I det hele taget støtter forskningen i spisningens psykologi mere og mere, at der ikke kun skal ses på motivation, tanker og følelser, men i høj grad også på den mere grundlæggende måde, hvorpå hjernen opsøger og bearbejder information og regulerer vores adfærd.

I det hele taget støtter forskningen i spisningens psykologi mere og mere, at der ikke kun skal ses på motivation, tanker og følelser, men i høj grad også på den mere grundlæggende måde, hvorpå hjernen opsøger og bearbejder information og regulerer vores adfærd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Coronaramt plejehjem: Medarbejdere kan alligevel godt være blevet smittet på arbejde

Aarhus

Ældreområdet i Aarhus mister den anden topchef på få uger:  Økonomichef stopper i begyndelsen af 2021

Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Aarhus-virksomhed sætter salgsrekord og kommer styrket ud af regnskabsår

Annonce