Annonce
Debat

Mere psykologhjælp til de unge: Det er en kæmpestor sejr

"Regionsrådet i Region Midtjylland har for nylig besluttet at udvide med yderligere 10 ydernumre til psykologer i regionen, så vi nu kan nedbringe ventetiderne og gøre psykologhjælp gratis for unge under 25 år", skriver Lars Møller Pedersen. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

DEBAT: Regionsrådet i Region Midtjylland har for nylig besluttet at udvide med yderligere 10 ydernumre til psykologer i regionen, så vi nu kan nedbringe ventetiderne og gøre psykologhjælp gratis for unge under 25 år – det er og bliver en kæmpe sejr for de unge i Region Midt.

Alt for mange unge falder udenfor fællesskabet, og i dag er psykisk mistrivsel den primære årsag til frafaldet på de danske ungdomsuddannelser. Alene i Region Midtjylland steg antallet af unge, der sidste år søgte psykologhjælp for angst og depression med 13,4 procent i forhold til året før.

Allerede inden coronakrisen startede, var der for mange, der havde det svært, og det er med den nuværende coronasituation bestemt ikke blevet bedre. Derfor er der stadig et meget stort behov for, at vi i både kommuner og regioner formår at skabe tilgængelige tilbud, der forebygger og behandler psykisk mistrivsel, før det udvikler sig.

Annonce


Det må aldrig blive pengepungens størrelse, der afgør, om man får den rette hjælp eller ej – uanset om det så er psyken, der knækker, eller benet, der brækker.


Internationale studier af den direkte og vederlagsfri adgang til psykologbehandling i for eksempel England viser, at det ikke alene virker, men at det også nedbringer omkostningerne for større udgifter til anden behandling i sundhedsvæsenet og får folk hurtigere tilbage til en sygdomsfri hverdag.

Endvidere er det ligeledes påvist, at gratis psykologhjælp skaber mere lighed i sundhed, fordi vi herved får rakt hånden ud til den gruppe af unge, der indtil nu har været afskåret fra psykologhjælp, fordi de ganske enkelt ikke har haft råd. Samtidig ved vi, at de unge, som ikke selv har råd, også typisk er i større risiko for psykiske helbredsproblemer.

I Socialdemokratiet arbejder vi derfor videre på at styrke ligheden i sundhed, hvor psykisk sårbarhed behandles på lige fod med fysiske lidelser, for det må aldrig blive pengepungens størrelse, der afgør, om man får den rette hjælp eller ej – uanset om det så er psyken, der knækker, eller benet, der brækker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce