Annonce
Aarhus

Mere robust køreplan: Letbanen kører med færre forsinkelser og aflysninger

Efter store problemer med aflyste og forsinkede tog på letbanen, kan Aarhus Letbane for anden måned melde om, at det nu går den rigtige vej. Arkivfoto: Søren E. Alwan

For anden måned går antallet af aflysninger og forsinkelser på Aarhus Letbane i den rigtige retning.

AARHUS/ODDER: Efter nogle måneder med aflysninger og forsinkelser i hobetal, går det nu på anden måned den rigtige vej for togene på Aarhus Letbane.

Det fremgår af helt dugfriske tal, som Århus Stiftstidende har fået adgang til hos Aarhus Letbane. Tallene for december 2018 viser, at cirka syv procent af afgangene kørte med forsinkelser, mens under tre procent af letbanens afgange blev aflyst.

Fremgangen tyder på, at Aarhus Letbane og Midttrafik tog den rigtige beslutning, da de valgte at justere køreplanen på Odderbanen ved dels at lægge to minutter oven i turen fra Aarhus H til Odder, dels at lade et letbanetog holde klar til afgang på stationen i Odder, når toget ankommer fra Aarhus. Dermed kan et tog afgå mod Aarhus i samme øjeblik, som et tog fra Aarhus kører ind på stationen. Det betyder, at små forsinkelser nu lettere kan indhentes, end før ændringerne i køreplanen.

- Justeringen har gjort køreplanen mere robust og er et eksempel på, at vi er blevet klogere, forklarer direktør for Aarhus Letbane Michael Borre.

Aarhus Letbane havde egentlig planlagt at justere køreplanen fire uger tidligere, nemlig 10. november, men da en bil kørte ud foran et letbanetog, måtte toget efterfølgende midlertidigt tages ud af drift. Letbanen havde derfor ikke togsæt nok til at kunne indsætte det ekstra tog på Odderbanen og måtte derfor udskyde køreplansændringen.

Det er ikke alle aflysninger, som Aarhus Letbane selv er årsag til. I dette tilfælde skyldes den indstillede drift, at en bilist var kørt ud foran letbanetoget. Arkivfoto: Henrik Lund

Forventer mere fremgang

Den nye køreplan trådte i stedet i kraft 8. december. Den har således kun haft indvirkning på tre af ugerne i måneden. Michael Borre håber derfor, at januar 2019 bliver endnu bedre end december 2018.

- Men vi kan desværre ikke love noget, siger letbanedirektøren og henviser til, at letbanetogene ikke kørte mellem Tranbjerg og Odder det meste af søndag 6. januar.

Den slags hændelser kan Aarhus Letbane naturligvis ikke forudsige:

- Men vi regner med, at fremgangen fortsætter, siger Michael Borre.

Annonce

Det skal være skidt før det kan blive godt

Det er anden måned, at antal forsinkelser og aflysninger går i den rigtige retning efter et efterår med store problemer for Aarhus Letbane.

Efter syv-otte måneder uden nævneværdige aflysninger og forsinkelser ramte Aarhus Letbane virkeligheden, da trafikken lørdag 25. august begyndte på Odderbanen.

Fra det øjeblik var cirka 13 procent af letbanetogene enten forsinkede eller aflyst.

- Vi vidste jo godt, at vi ikke kunne leve op til trafiktallene fra tiden, hvor vi kun kørte på den indre strækning, fortæller letbanedirektøren.

Havde han håbet på, at det efter den første måned med trafik på Odderbanen ville gå fremad igen, blev han imidlertid skuffet.

For helt galt gik det i oktober, hvor en kombination af regn, løvfald og teknik fik de store letbanetog - model Tango - til at gå i stå op ad Nørrebrogade og Randersvej.

Letbanens teknikere fik i løbet af et par dage nogenlunde styr på letbanetogenes saltning af skinner, hvorefter Tangoerne igen kørte op ad den stejle stigning, men de mange aflysninger kunne i den grad aflæses, da trafiktallene for oktober måned blev offentliggjort. Nu var lidt mere end fem procent af togene helt aflyst, mens tæt på 14 procent kørte med forsinkelser.

I november var der så fremgang at spore. En fremgang der altså fortsatte i december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ny aflysning: Corona-epidemien spænder igen ben for kæmpe fællesfest

Aarhus

Krig om titler på rådhuset: Hvem har patent på at være byrådssekretær?

Aarhus For abonnenter

Slut med smalle cykelstier på Frederiks Allé: Kommunen vil forbedre sikkerheden for cyklister

Annonce