Annonce
Udland

Merkel giver briter 30 dage til at finde bagstopper-løsning

John Macdougall/Ritzau Scanpix
Brexit var som forventet det helt store samtaleemne under Boris Johnsons besøg hos Angela Merkel.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har onsdag luftet muligheden for en hurtig løsning på udfordringen med den såkaldte bagstopper.

Det sker i forbindelse med et besøg fra Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, i den tyske hovedstad, Berlin.

Her var brexit som forventet det store samtaleemne, da de to magtfulde europæiske ledere sammen tog imod spørgsmål fra journalister.

- Det er tidligere blevet sagt, at vi formentlig vil finde en løsning i løbet af to år. Men vi kunne også finde en løsning i løbet af de næste 30 dage. Hvorfor ikke, lyder det fra forbundskansleren.

Boris Johnson bekræfter, at han har fået 30 dage til at præsentere alternative forslag til den omstridte bagstopper.

Bagstopperen er en nødløsning, der træder i kraft, hvis det ikke lykkes for briterne og EU at lande en handelsaftale. Den betyder, at briterne forbliver underlagt EU-regler i toldunionen, indtil en aftale er indgået.

Johnson er modstander af ordningen, da han frygter, at den i praksis vil betyde, at briterne bindes til EU-regler til evig tid.

Han har derfor forlangt, at bagstopperen fjernes fra den skilsmisseaftale, som Theresa May blev enig om med EU, da hun stadig var premierminister.

EU har indtil videre afvist at genåbne forhandlingerne om aftalen.

Men det afskrækker ikke Boris Johnson.

- I forhold til de tilsyneladende umulige forhandlinger så har jeg i mit liv set mange europæiske forhandlinger, der ser ud til at være umulige at føre videre og ikke til at rokke ved.

- Men hvis vi går ind til det her med nok tålmodighed og optimisme, så kan vi få det klaret. Det er generelt i slutspurten, at hestene skifter pladser, og en vinder dukker op, lyder det fra den britiske premierminister.

Johnson møder torsdag Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Lørdag deltager han i et to dage langt topmøde i G7 i Biarritz i Frankrig.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce