Annonce
Udland

Merkel: Storbritannien forbliver partner trods EU-farvel

Briterne vil finde deres vej, siger Angela Merkel, da hun på et pressemøde bliver spurgt til brexit.

Den tyske kansler Angela Merkel siger, at Storbritannien vil forblive en partner, selv om det ikke længere er medlem af Den Europæiske Union.

Udmeldingen kommer under Merkels årlige sommerpressemøde, hvor kansleren tager imod spørgsmål fra pressen sidst på formiddagen fredag.

Kansleren svarer ikke på, hvorvidt hun opfordrer til, at briternes skilsmisse med EU skal forsinkes yderligere.

- Jeg tror bestemt, at Storbritannien vil finde sin vej, siger kansleren.

- Det er en stolt, stærk nation, og det vil forblive fores partner, selv om Storbritannien ikke længere er medlem af EU ifølge AP.

I november sidste år godkendte EU's stats- og regeringschefer en skilsmisseaftale, der var indgået med regeringen i Storbritannien.

Den aftale er efterfølgende blevet stemt ned to gange i det britiske parlament, og brexit er blevet udskudt flere gange.

I maj meddelte Theresa May, at hun trak sig tilbage, da det ikke lykkedes for hende at få opbakning til aftalen.

Sidst i juli skal de konservative finde Mays afløser. Valget står mellem udenrigsminister Jeremy Hunt og tidligere udenrigsminister Boris Johnson.

Angela Merkel siger ifølge Reuters, at samarbejdet med Mays afløser afhænger af, hvordan vedkommende samarbejder med Europa-Kommissionen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Røver slap af sted med to halve 200-kronesedler: Nu er han efterlyst af politiet

Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Kulturrådmanden svarer igen: P-kaos på fiskerihavnen er ikke mit bord

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Annonce