x
Annonce
Udland

Merkels CDU hårdt presset af indre splid

Hannibal Hanschke/Reuters
CDU i Thüringen indgår aftale om at genvælge leder fra Die Linke. Det er imod partiets politik, siger leder.

Topfolk i den tyske forbundskansler Angela Merkels konservative CDU advarer lørdag om, at partiet er kastet ud i en krise, fordi partiet ikke formår at holde afstand til både det yderste højre og venstrefløjen.

Annonce

Det har gennem de seneste uger stået klart i den lille østtysk delstat Thüringen.

Her lød der kraftige protester, da de lokale CDU-politikere gik sammen med Alternative für Deutschland (AfD) på den radikale højrefløj for at sætte delstatens førsteminister fra det venstreorienterede parti Die Linke fra bestillingen. I stedet ville man med de to partiers stemmer finde et flertal for en borgerlig kandidat.

At partiet dermed nedbrød den mur, som man tidligere var enige om at opretholde over for det indvandrerkritiske AfD, fik CDU til at kigge dybt ind i sig selv.

Helt usædvanligt kommenterede Merkel under et besøg i Sydafrika den hjemlige politik, ovenikøbet i hendes eget parti, da hun underkendte partifællernes aftale i Thüringen, som hun kaldte "utilgivelig".

En identitetskrise truer nu med at bemægtige sig partiet. Ikke mindst efter at Merkels udsete afløser, Annegret Kramp-Karrenbauer, blev tvunget til at opgive sine drømme om at blive Tysklands leder. Hun var som CDU-formand ude af stand til at finde en linje, som partiet kunne samles om.

- Vi gennemlever en tillidskrise, siger sundhedsminister Jens Spahn, som mange CDU-folk har store forhåbninger til som en kommende leder.

- Dette handler om CDU's troværdighed i Tyskland, lyder det fra en markant konservativ politiker, partiets generalsekretær Paul Zimiak.

Thüringen udgør kun knap to procent af den tyske befolkning. Men delstaten er klart et udtryk for det pres, som der er på CDU. Partiet er i forvejen på forbundsplan i en skrøbelig regeringskoalition med det socialdemokratiske SPD.

Nu blev der så fredag indgået en "stabilitetspagt" i delstaten mellem Die Linke, SPD, De Grønne og så CDU om at holde AfD væk fra beslutninger i Thüringen. CDU var ellers i første omgang gået sammen med AfD for at få valgt et medlem fra De Frie Demokrater som førsteminister.

Nu skal der være en ny afstemning blandt partierne 4. marts med henblik på at lade Bodo Ramelow fra Die Linke fortsætte som førsteminister. Men sådan, at der holdes et nyt delstatsvalg 25. april næste år.

Men Zimiak, CDU's generalsekretær, er ikke glad for den løsning. Det bryder med partiets politik om ikke at støtte hverken venstre- eller højrefløjen.

- Enhver som stemmer til fordel for Ramelow som delstatsleder går imod CDU's politik, siger han.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Liveblog: Politisk flertal vil fjerne minister fra forhandlinger om hjælpepakke til kulturlivet

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce