Annonce
Aarhus

Meteorologerne melder om risiko for sne og fygning: Letbanen er klar til kamp mod sneen

Aarhus Letbanes vinterberedskab skulle gerne betyde, at passagererne ikke bliver mødt af en 'ude af drift-skilt'. Arkivfoto: Annelene Petersen
Tidligere har frosten ved flere lejligheder drillet letbanen. De næste døgn er det sneen, der kan sætte en stopper for driften, men Aarhus Letbane melder klar til at besejre vinteren.

AARHUS/ØSTJYLLAND: Frosten har bidt sig fast, og der er det seneste døgn faldet en del sne i Aarhus og Østjylland. Samtidig varsler meteorologerne vintervejr med kulde, sne, vind og fygning de næste døgn.

For at holde vejtrafikken i gang bliver der nærmest i døgndrift arbejdet med saltning og snerydning, men vintervejret kan også få betydning for letbanens drift. Derfor har Aarhus Letbane, som en del af vinterberedskabet, iværksat en række yderligere initiativer for at være klar, hvis vejret udvikler sig yderligere.


Annonce

Den største risiko for driften i de kommende dage er udsigten til snefygning på Grenåbanen og Odderbanen, altså de ydre strækninger

Michael Borre, adm. direktør Aarhus Letbane


I forvejen har letbanen løbende arbejdet for at holde frosten væk fra køreledningerne for at sikre letbanetogenes drift. Med udsigt til snefald og snefygning har Aarhus Letbane fra og med tirsdag også fokus på at holde sporene fri for is os sne.

Sneen pakker sig

Der er størst risiko for, at sneen skaber problemer på strækningerne mod Odder og Grenaa. Her kører letbanen på de gamle jernbanespor, der snor sig gennem landskabet. Især i gennemskæringerne er der risiko for, at sneen kan pakke sig sammen og sætte en stopper for trafikken.

- Den største risiko for driften i de kommende dage er udsigten til snefygning på Grenåbanen og Odderbanen, altså de ydre strækninger, siger Michael Borre.

Der skal dog meget sne til, før et tog ikke kan køre. Problemerne kan opstå, når der samles 10 centimeter sne over skinnerne, da det vil være vanskeligt for togene at køre i.

Der skal et kraftigt snefald til, før der lægger sig 10 centimeter i sporene, da togene fjerner sne, mens de kører, men i tiden som privatbane havde Odderbanen ind i mellem problemer i forbindelse med stort snefald.

På Grenåbanen og Odderbanen bliver der holde øje med mængden af sne i sporet, og Aarsleff Rail er klar til at fjerne sneen med entreprenørmaskiner.

Annonce

El-opvarmede sporskifter

Den indre strækning gennem Aarhus er anlagt med såkaldte rillespor. Det er spor, hvor skinneprofilen danner en fordybning. Med udsigt til sne, er der risiko for, at sneen fylder denne fordybning op. Resultat kan blive, at togene ikke kan køre. Derfor bliver der holdt et særligt øje med disse forhold, og Aarsleff Rail er sat i beredskab til at fjerne eventuelt sne og is i rillesporene.

Den indre strækning er anlagt med rillespor. Som det ses her på billedet, er der en fordybning i sporene, hvor der kan sætte sig sne og is. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix

- Den skærpede opmærksomhed vil minimere risikoen for driftsmæssige hændelser, og beredskabet vil sikre hurtigst mulig udbedring, hvis en ugunstig situation opstår, forklarer adm. direktør Michael Borre.

Alle sporskifter på Aarhus Letbane er el-opvarmede og tænder af sig selv, når det er nødvendigt. Kommer der meget store mængder sne over en længere periode, vil der dog kunne sætte sig især isklumper i sporskifterne, og derfor er der beredskab til at fjerne disse, så skifterne kan fungere.

Mens sneen kan drille i de kommende døgn, er der derimod mindre risiko for, at is på køreledningerne standser letbanetogene. Når der er meget koldt, er luftfugtigheden samtidig lavere. Vejret kan dog hurtigt skifte, og derfor køres der fortsat glycerin på køreledningerne for at forebygge dannelse af is.

Aarhus Letbane har kørt glycerin på køreledningerne hver nat siden medio december. I de cirka 50 nætter har der været problemer med rimtåge tre gange.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter tredje sejr i træk: - Det var absolut sidste udkald for os at vi kom i gang

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

AGF

Tre på stribe: AGF nærmer sig top seks efter sejr over Sønderjyske

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Vi skal ikke presse familierne ind i et planøkonomisk regneark: Lad os give børn og forældre det frie valg mellem privatskole og folkeskole

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce