Annonce
Aarhus

Mette den 1. af Danmark

Keld Dahlmann, Præst.
Annonce

Enevælden blev afskaffet i 1849 med underskrivelsen af Danmarks Riges Grundlov. Det har nu vist sig, at den er blevet genindført med statsminister Mette Frederiksen som overhoved. Det var vist ikke meningen, at det skulle gå sådan, men det begyndte med hastebehandlingen af epidemiloven i marts. Folketinget gav regeringen stærkt udvidede beføjelser til at lede landet gennem corona-pandemien. Det var der bred forståelse for nødvendigheden i både folketing og befolkning. Billedet af den katastrofale håndtering i andre lande og den manglende viden om sygdommen gjorde en nedlukning af samfundet til den mest ansvarlige løsning.


Jeg kan kun komme i tanke om ét positivt træk ved minkskandalen. Den afslører med al tydelighed, hvorfor enevælden blev afskaffet.

Keld Dahlmann, præst


Indskrænkelse af frihedsrettigheder bør altid få alarmklokker til at ringe hos os. Historien viser, at stater, der udvider magten, har svært ved at afgive den til borgerne igen. Det begynder ofte med såkaldte “nødvendige” indgreb for at håndtere en krise. Der er naturligvis ikke tale om diktatorer, der står op om morgenen med ønsket om at herske med vilkårlighed. Derimod bliver krisen en anledning til at stramme grebet og handle hurtigt. Der danner sig en ny kultur, og på et tidspunkt sætter fartblindheden ind. Et alvorligt tegn på den udvikling var statsministeren egen udtalelse efter den første coronabølge: “Måske er noget af det, vi kan tage med i vores arbejde, at vi kan gøre ganske meget uden alle de processer, vi plejer at lægge ned over de politiske beslutninger...”

Det var netop den udvikling, som mange advarede imod ved epidemilovens udvidelse i foråret. Når magthaverne får smag for magten, vil de have mere. Det blev afsløret i denne måned med mink-skandalen, hvor selv Grundloven blev sat til side. At kalde det en “fejl” er ikke blot pinligt, men afdækker en total manglende forståelse for omfanget af indgrebet i minkavlernes tilværelse. Vores velstand i frie samfund er ikke mindst baseret på ejendomsrettens beskyttelse. Stater, der ignorer den, er ikke kendetegnet af velfærd og velstand. Efterfølgende forsvarede myndighederne sig med med, at de gjorde det rigtige, selvom det var ulovligt. Det synspunkt får jeg lyst til at afprøve, næste gang jeg får en P-bøde.

Keld Dahlmann, Præst.

Regeringen har ikke fremlagt en dokumentation, der begrunder brug af nødretten; at tilsidesætte almindelig lov for at gøre det rette i en akut situation. Risikoen omkring virus i minkbestanden har været kendt af myndighederne længe, og der var ingen tvingende grund til at haste det igennem, inden lovgivningen var på plads. Nu har man ødelagt en hel branche og skadet vores eksportindtægter mange år frem. Mange familier har fået ødelagt deres livsgrundlag. Og det sker i en situation, hvor vi kun har brug for at styrke erhvervslivet og skaffe flere arbejdspladser. Ellers er der hverken penge til Arnes pension, sundhedsvæsen eller til at komme igennem den langvarige økonomiske krise, vi står overfor.

Jeg kan kun komme i tanke om ét positivt træk ved minkskandalen. Den afslører med al tydelighed, hvorfor enevælden blev afskaffet. Når magten er samlet hos meget få personer, er der overhængende fare for, at den tager magten over dem. Vi har en etparti regering til at lede landet i den største krise siden anden verdenskrig. Det er helt efter grundloven, men ikke et godt udgangspunkt for magtens demokratiske forankring. Efterhånden har regeringen udviklet sig til etpartistyre. I denne måned opdagede vi, at enevælden var genindført med Mette den Første. Nu mangler hun bare en hermelinskåbe. Eller måske hun skulle prøve med en minkpels.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce