Annonce
Kultur

Mette Føns tog springet fra skuespiller til instruktør: - Jeg føler mig hjemme på den anden side

I den nye ungdomsserie "Puls" på TV2 Play følger seerne en gruppe venner, der alle gemmer på en hemmelighed. Bastian til venstre (Albert Rudbeck Lindhardt) og Samir (Amer Bosnjak) spiller basket på det lokale basketballhold. Serien har premiere søndag 19. juli. Foto fra serien: Yannick Wollf
Instruktør Mette Føns står bag en ny ungdomsserie i to sæsoner på TV2 Play. Forud for fortællingen om syv unges venskab ligger et grundigt researcharbejde, der skal sikre, at målgruppen kan genkende sig selv i det spejl, der bliver holdt op.
Annonce

TV-SERIE: Slutningen af teenageårene og begyndelsen af 20erne er skelsættende år.

- Det er en tid, hvor vi begynder at fremkalde os selv. Livet står foran os, og vi begynder at gå ind i nye, uopdagede rum, hvor verden og livet udvider sig, og hvor vi aldrig har været før. Tingene er meget mere skærpet i den alder. Sanserne åbne og i konstant følgeskab af en usikkerhed og en fandenivoldskhed. Det er en barsk alder, som også er sårbar og smuk, beskriver instruktør Mette Føns.

Hun har instrueret og været medforfatter på "Puls", en ny dramaserie for unge, der får premiere på TV2 Play 19. juli.

Den 44-årige instruktør er vokset op på Kolding-egnen, men slog sig i slutningen af 90'erne ned i Aarhus efter et ophold på Testrup Højskole.

Her læste hun i nogle år dramaturgi på Aarhus Universitet, inden en optagelsesprøve på Statens Teaterskole trak hende til København, hvor hun har boet siden.

- Dramaturgi er meget teoretisk, og jeg vidste allerede dengang, at jeg gerne ville den praktiske side af faget. Selv under skuespilleruddannelsen havde jeg en følelse af at være uforløst, selv om jeg var glad for at være spiller. Jeg elskede at forske i karaktererne under prøveperioden, men det at stå på scenen, var for mig ikke den spændende del, siger Mette Føns.

Efter nogle år som skuespiller begyndte hun stille og roligt at bevæge sig om bag kameraet, og det har hun ikke fortrudt.

- Jeg har aldrig følt mig så meget hjemme, som siden jeg hoppede over på den anden side for at arbejde som instruktør, siger Mette Føns.

Annonce

Tidløse følelser og tematikker

"Puls" er Mette Føns' hidtil største opgave som instruktør, og første gang hun er med på så stort et projekt.

Hun har arbejdet med serien i fem år og forud for de to sæsoner, som ind til videre er indspillet, ligger et kæmpe forarbejde og en grundig research.

- Følelser og tematikker kan være tidløse, men den ungdom, der er nu, udspiller sig anderledes, end da jeg var i den alder. Derfor har jeg haft fokus på at komme ud til de unge for at kunne fortælle en historie, som var fuldstændig tidssvarende og i øjenhøjde. Vi har været i kontakt med over 150 uddannelsesinstitutioner og har afprøvet seriens tematikker af på de unge for at finde ud af, om det var noget, de kunne spejle sig i, ligesom jeg også har prøvet at hive nogle emner ud af de unge, siger Mette Føns, der har skrevet manus i samarbejde med Tomas Lagermand Lundme og Christian Gamst Miller-Harris.

Anna, spillet af Viilbjørk Malling Agger, som nogle måske kan huske som Falke i TV2s julekalender "Tinka og Kongespillet". Foto fra serien: Yannick Wollf

"Puls" er en historie om venskaber og kærlighed. Om at stå ved dem man er, samtidig med at man gerne vil være en del af gruppen. De syv unge karakterer bærer alle på hemmeligheder, som de ikke vil afsløre for hinanden, fordi de er bange for at tabe ansigt eller ryge ud af fællesskabet.


Tingene er meget mere skærpet i den alder. Sanserne åbne og i konstant følgeskab af en usikkerhed og en fandenivoldskhed. Det er en barsk alder, som også er sårbar og smuk.

Mette Føns, instruktør


Selv om verden har forandret sig, siden Mette Føns var ung, er der alligevel nogle universelle temaer i ungdomslivet, som hun også i dag kan nikke genkendende til.

- I den grad. Særligt én af karakterernes udvikling har afsæt i min egen rejse i den alder. Jeg fandt som ung ud af, at jeg ikke var entydig i mit kærlighedsliv. Når man finder ud af, at man måske ikke tilhører gruppen, så kommer man både i en indre og en ydre konflikt. I min ungdom var den erkendelse det smukkeste og det mest ensomme på samme tid, fordi det havde to parallelle løb. Et var at finde ud af,  hvem jeg var, det andet var at turde være den, jeg var, fortæller hun.

Annonce

Fem år i fuld fart

Selv om "Puls" er en dramaserie med målgruppen 16+, tror Mette Føns, at også seere i en ældre målgruppe vil kunne relatere til de problematikker og tematikker, serien bringer op.

De første ni afsnit bliver sendt fra på søndag. Mette Føns er lige  blevet færdig med at klippe seriens anden sæson, så den kan blive vist i slutningen af året.

- Det har været en lang og vild rejse. Meget intens, som at føde mit tredje barn, siger hun og griner.

- Vi startede med at udvikle serien for fem år siden. Vi har lavet to sæsoner på en gang, normalt laver man én ad gangen. Så det svarer til at lave tre-fire spillefilm. Det har betydet meget lange arbejdsdage især det seneste halvandet år, siger Mette Føns.

Annonce

Unge med råtalent

De syv unge spillere er alle forholdsvis uprøvede kræfter. Derfor måtte de også igennem en udfordrende casting, for at finde ud af, hvad de kunne.

- Vi stod med uslebne diamanter, der ikke har gået på skole, men det er syv spillere med et råtalent og et mod. De gav mig deres fulde tillid til, at vi i et samarbejde kunne folde karaktererne ud. Det er modige og meget dygtige, unge skuespillere, som sagde ja til mig. Det var stort, siger Mette Føns.

Mette Føns har både instrueret og været med til at skrive manuskriptet til ungdomsserien "Puls", som vises på TV2 Play fra på søndag. Hun er oprindeligt uddannet skuespiller, men har de seneste fem år bevæget sig mest bag scenen. Foto: Søren Jepsen

I rollen som instruktør har Mette Føns' baggrund som skuespiller været god at have ved hånden.

- Jeg kender den værktøjskasse, som skuespillere har med sig. Derfor tror jeg også, at det har været et givende samarbejde, for jeg har selv stået der, siger hun.

"Puls"-serien

"Puls" er en ny dramaserie på TV2 Play.  Den er produceret af Toolbox Film for TV 2 med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Den er skrevet af Mette Føns, Tomas Lagermand Lundme og Christian Gamst Miller-Harris.

Mette Føns har også instrueret serien. Producer er Maria Stevnbak Westergren.

"Puls" har premiere på TV2 Play 19. juli. Første sæson er på ni afsnit. Sæson 2, som også er på ni afsnit, får premiere senere på året.

De første tre afsnit fra seriens første sæson var udtaget til SeriesMania 2020 i kategorien 'Short Forms Competition'.

På rollelisten er:

  • Amer Bosnjak (Samir)
  • Albert Rudbeck Lindhardt (Bastian)
  • Vilmer Trier Brøgger (Erik)
  • Frederik Winther Rasmussen (Adam)
  • Isabella Møller Hansen (Tenna)
  • Viilbjørk Malling Agger (Anna)
  • Caroline Grigo (Sophia)

Efter fem års hårdt arbejde følger der også et tomrum i kølvandet på tv-premieren søndag.

- Men jeg er allerede begyndt at udvikle på en ny idé sammen med seriens producer Maria Stevnbak Westergren, og så håber jeg på både at komme til at udvikle nyt, men også forløse andres projekter fremover, siger Mette Føns.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nye restriktioner for børn og lærere når skolerne starter

Aarhus

Smukfest i baghaven i en Aarhus-forstad

Annonce