Annonce
Aarhus

Mette Frederiksen: Jeg er da fristet til at lukke den moske

Der er ikke tilstrækkeligt med beviser mod Grimhøj-moskeen i Aarhus til at lukke den, understreger justitsminister Mette Frederiksen.

Der er ikke mulighed for at lukke den kontroversielle moske på Grimhøjvej i Aarhus, der beskyldes for at være arnested for adskillige danske Syrien-krigere.

Det fortæller justitsminister Mette Frederiksen (S) under en hasteforespørgsel i folketingssalen onsdag, hvor hun dog erkender, at hun har været fristet af at lukke moskeen.

»Lad mig bare være helt ærlig over for jer: Jeg er da også fristet. Jeg er da også fristet af bare at lukke den moske. Nøjagtig som jeg kan være fristet af at lukke rockerborge, pædofiliringe og Hizb ut-Tahrir og andre, der tydeligt står for synspunkter og holdninger og værdier, som ikke er forenelige med vores åbne og demokratiske Danmark,« siger Mette Frederiksen.

Annonce

Men selv om justitsministeren er fristet af at lukke Grimhøj-moskéen, fortæller hun, at der ikke er lovgivningsmæssigt grundlag for at sætte en stopper for den eventuelle forening bag moskeen, der menes at stå bag radikaliseringen af unge danskere.

»En forening kan kun opløses, hvis de retslige betingelser herfor er opfyldt. Det betyder, at der skal foreligge et tilstrækkeligt bevismateriale. Det er fortsat Justitsministeriets faglige vurdering, at der ikke på nuværende tidspunkt ligger et tilstrækkeligt bevismæssigt grundlag i forhold til en eventuel forening bag moskeen,« siger Mette Frederiksen.

Det er Dansk Folkeparti, der har bedt regeringen oplyse, hvilke muligheder der er for at lukke moskeen med udgangspunkt i grundlovens paragraf 67 og 78, der omhandler foreninger.

Mette Frederiksen peger på, at der i paragraf 78 er mulighed for at opløse en forening ved dom, men det forudsætter, at foreningen har et ulovligt øjemed. Og det er der ikke bevis for, at en eventuel forening bag Grimhøj-moskeen har.

»Det betyder, at foreningen skal have til sit formål at gennemføre eller medvirke til overtrædelser af straffeloven. Det afgørende vil være, hvad foreningen reelt står for. Det er ikke tilstrækkeligt blot at vurdere de formål, foreningen har efter sine vedtægter. At foreningen har overtrådt loven en enkelt eller få gange vil heller ikke i sig selv være nok til at begrunde, at foreningens øjemed anses som ulovligt,« forklarer justitsministeren.

Østjyllands Politi offentliggjorde sidste år en opgørelse, der viste, at 22 af de 27 unge østjyder, der er rejst ud for at deltage i den væbnede konflikt i Syrien og Irak, er kommet i moskeen på Grimhøjvej.

Men når Justitsministeriets vurdering lyder, at der ikke er tilstrækkeligt med beviser mod moskéen, er der ikke noget at gøre, betoner Mette Frederiksen.

»Når den faglige vurdering ikke foreligger, så er det svært at nå videre i forhold til at bede Rigsadvokaten undersøge spørgsmålet om opløsning af en forening,« siger hun.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Debat

Vi passer bedst på de svageste med et styrket socialtilsyn: De skal have musklerne til at handle, når ting ikke er i orden

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce