Annonce
Danmark

Mette Frederiksen vil købe overskudsvaccine fra andre EU-lande

Statsminister Mette Frederiksen (S) og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) afholder pressemøde efter besøg i vaccinationscenteret i Øksnehallen i København. I løbet af fredag forventes 5000 københavnere vaccineret i centeret og i alt knap 35.000 i hele landet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Hvis andre lande har ekstra vaccine, er Danmark klar til at betale "en god pris" for den, siger statsminister.

Regeringen ønsker, at ubrugte vacciner fra andre EU-lande sendes til Danmark, så flere danskere kan blive vaccineret. Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde foran Øksnehallen i København fredag morgen.

- Hvis andre lande har vaccine, som de ikke får brugt, så vil vi meget gerne have det til Danmark.

- Vi forsøger jo at få så mange vacciner som muligt. Så hvis nogen har et overskud af vacciner, skal de bare sige til. Vi henter dem gerne. Og vi betaler også gerne en god pris for dem, siger Mette Frederiksen.

Flere EU-lande - blandt dem Tyskland og Frankrig - har modtaget vacciner, som man endnu ikke har fået vaccineret borgerne med. Det skyldes blandt andet, at den danske logistik i forbindelse med vaccinationerne er bedre tilrettelagt end i andre EU-lande.

Samtidig har der i Tyskland og Frankrig været skepsis over for AstraZeneca-vaccinen, som er udviklet i Storbritannien.

Både vaccinen fra AstraZeneca og vaccinen fra Pfizer vil fredag blive brugt til at vaccinere danske borgere med, siger Mette Frederiksen.

Statsministerens udtalelser falder i forbindelse med, at 5000 københavnere fredag skal have et stik i vaccinationscenteret i Øksnehallen.

Sundhedsstyrelsen har et mål om at kunne vaccinere 400.000 borgere om dagen, når større mængder vaccinedoser er til rådighed. Det vil muligvis ske i løbet af de kommende måneder.

Ifølge TV2 vil 34.680 borgere blive vaccineret fredag, hvis kapaciteten under det, der kan betegnes som en generalprøve, kan følge med.

Dermed er det første forsøg i stor skala med massevaccination mod corona sat i gang i Danmark. Men det bliver ikke det sidste, forventer Mette Frederiksen.

- Vi laver i dag en tryktest af vores vaccinationsindsats. Det gør vi, fordi vi forventer en ketchupeffekt, hvor der kommer flere vacciner hen over foråret. Hvis der kommer en stor mængde vacciner på én dag, skal vi hurtigt have dem ud at virke, siger Mette Frederiksen.

Og derfor skal Danmark lave flere storskalaforsøg som det, der fredag gennemføres i Øksnehallen, varsler statsministeren.

I kraft af de stadig flere vaccinationer, bedre forårsvejr og flere test vil Danmark forhåbentlig i midten af maj være i en situation, hvor der kan åbnes mere, håber statsminister Mette Frederiksen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nyt plejehjem for demensramte borgere åbner i Aarhus

Aarhus

Livet i en fredet bygning: - Vi lever på husets præmisser

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce