Annonce
Fødselsdage

Mette Frobenius fylder 50 år: Komikeren vandt over erhvervsjuristen

Mette Frobenius fylder søndag 10. marts 50 år. Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix
Hun blev uddannet med fin kandidattitel, men det er tiden på scenen med sjove og svære emner, der har præget Mette Frobenius' liv. Søndag 10. marts fylder hun 50 år.

50 Mette Frobenius' talegaver har bragt hende landet rundt - både på scenen og i æteren. Søndag 10. marts fylder hun 50 år, og hun kan se tilbage på mere end et halvt liv som professionelt morsom.

Hun er uddannet som erhvervsjurist fra Handelshøjskolen, men det blev aldrig hendes karrierevej. Det tændte hende nemlig meget mere, når hun og de andre unge komikere lavede standup på Restaurant Din's i det indre København i begyndelsen af 1990'erne. De blev den første generation af danskere, der fremelskede en lokal udgave af den amerikanskfødte dille.

Sidste år stod hun så på scenen på standuppernes nuværende knudepunkt i København, Comedy Zoo, og kunne fejre sit 25-års jubilæum med den satiriske kunstform. I mellemtiden har hun også været tv-vært og flittig klummeskribent.

I dag er det oftest i radioen, man støder på hendes stemme og energiske og udadvendte facon. Hver søndag tager hun hånd om diverse emner - alt fra svigerfamilier til egoisme til vinteren - som medvært på programmet "Søren og Mette" på P4.

Hun holder dog også i høj grad standuppen i live på 26. år, ofte med skræddersyede optrædener for virksomheder, partier og foreninger. Og hun er stadig lige så passioneret omkring arbejdet, fortalte hun for nylig til magasinet Femina:

- Det er et meget modigt job. Det synes jeg stadigvæk efter 25 år. Og det gælder for alle, mine kolleger og mig selv. Jeg synes, vi er modige. Dét at sætte ord på noget af det svære, på frustration, fremmedhad, grådighed og oven i købet få det pakket ind i et godt grin, det er i virkeligheden en del af min mission, måske sagt lidt højtravende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce