Annonce
Navne

Mette Fugl fylder 70 år: Hun er en af journalistikkens førstedamer

Søndag 3. februar fylder journalist Mette Fugl 70 år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det var langt fra nemt, da Mette Fugl som ung journalist skulle forsøge at gøre karriere i et fag, der primært bestod af mænd. Søndag 3. februar fylder hun 70 år.

70 Det var en lyst til at rejse og se verden, der gjorde, at hun besluttede sig for at blive journalist. Siden er hun blevet et journalistisk ikon og et forbillede for mange kvindelige journalister. Søndag 3. februar fylder Mette Fugl 70 år.

Hun blev udlært journalist på dagbladet Politiken i 1960'erne. Der var på det tidspunkt ikke mange kvinder i faget. Og som ung journalist med fuld fart på karrieren og alenemor, efter at hun var blevet skilt fra sønnens far, var det svært at få de to ting til at passe sammen.

På journalistiske arbejdspladser var der ikke megen forståelse for hendes situation. I sine job på Information og på TV-Avisen blev det oplevet som et svaghedstegn, når hun skulle gå tidligere for at hente sin søn.

- Da jeg arbejdede på Information, var min søn kun et par år gammel, og jeg tog ned i daginstitutionen og hentede ham, og så prajede jeg en taxa og bad den om at køre rundt med ham, indtil jeg kunne gå fra avisen. At jeg gjorde det, er mig en gåde i dag, fortalte Mette Fugl i portrætbogen "Ikon - journalistikkens førstedamer" fra 2010.

Mette Fugl var en journalist, der skilte sig ud fra mængden - ikke kun, fordi hun var én ud af ganske få kvindelige tv-journalister. Hun havde også en stil som reporter, som ikke var set før. Det indebar eksempelvis, at Fugl som en af de første begyndte at sige "du" til politikere i stedet for "De", som man normalt brugte, når man interviewede.

Mette Fugl har tilbragt det meste af sin karriere i DR. De sidste 20 år som korrespondent med base i Bruxelles, indtil hun i 2012 blev tvunget til at sige op.

Fugl har ad flere omgange modtaget anerkendelse for sit arbejde som journalist. Blandt andet fik hun tildelt Publicistprisen i 1986 og Carsten Nielsen Legatet i 1991.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce