Annonce
Østjylland

Michael har knækket koden: Kan udvinde pap, plast og aluminium fra mælkekartoner

Direktør i Prounit Frames Michael Kristensen har udviklet teknologi til at afskille og nedbryde emballage som eksempelvis mælke- og juice kartoner i pap, plastik og alufolie til genanvendelse, Og opfindelsen bliver så godt modtaget, at han forventer efter sommerferien at kunne bygge den første prototype. Foto: Annelene Petersen
I dag bliver mælke- og juicekartoner og lignende som regel brændt, fordi det ikke er muligt at genanvende dem. Men det bliver det formentlig snart, takket være en randrusiansk opfindelse, som gør det muligt at adskille pap fra plast og aluminium i kartonerne.

Randers: Vi bruger rigtig mange af dem og smider lige så mange væk. Mælkekartoner og lignende i mange forskellige størrelser til juice, til oste, drikkevand med mere. Og når vi har smidt dem væk, ender de som oftest i en stor brændeovn og bidrager til forureningen af den luft, vi alle indånder.

Men snart behøver det ikke længere være sådan. Michael Kristensen, der er administrerende direktør hos Prounit Frames på Messingvej i Randers, har opfundet og udviklet en metode, der kan adskille de enkelte elementer i kartonerne og således muliggøre genanvendelse.

Med andre ord har kan man med Michael Kristensens metode adskille pap, plast og aluminium og således producere tre nye råstoffer, som vil kunne genanvendes mange forskellige steder i industrien.

Annonce

- Og ikke nok med det, den kemi vi bruger til at opløse limen, der binder de forskellige materialedele sammen, er så ufarlig, at den sammen med den opløste lim vil kunne bruges  i biogasanlæg og på den måde også bidrage til en bæredygtig produktion af energi, siger Michael Kristensen.

Ansøgt om patent

Endnu vil der dog gå en rum tid, før han er klar til at præsentere den første maskine og gå i gang med at producere råmaterialer af plast, papfibre og aluminium.

- Jeg har ansøgt om patent på opfindelsen og har også fra Patent- og Varemærkestyrelsen fået brugsmodelbeskyttelse, fortæller Michael Kristensen.

Grafikken her illustrerer den cirkulære økonomi i projektet. Kartoner bliver til genbrugspap, genbrugsplast og genbrugsaluminium. Og restfproduktet kan bruges i biogasanlæg til produktion er energi. Illustration: Prounit Frames

Af samme grund må vi ikke fotografere det lille hjemmebyggede pilotanlæg, han har fået konstrueret og med hvilket, han har fået bekræftet, at hans opfindelse rent faktisk virker.

Michael Kristensen håber og tror på, at han, så snart sommerferieperioden er overstået, vil være klar til at gå i gang med at bygge den første prototype af adskillelsesmaskinen.

- Men jeg er nødt til at have andre med i projektet, som jeg ikke kan løfte alene, siger han.

Annonce

Stor interesse

Når han tror på, at han allerede i sensommeren kan komme i gang med prototypen, skyldes det den måde, hans projekt er blevet modtaget på alle de steder, han har henvendt sig med det.


Jeg er desuden i dialog med Arla, som også har vist interesse for projektet, ligesom jeg har kontakt til flere private investorer, som, lad os sige, bestemt ikke afvisende.

Michael Kristensen


Således har Randers Kommune vist sig meget interesseret og tilbudt at stille testplads til rådighed på genbrugspladsen, ligesom man vil arbejde på at finde en løsning til, hvordan man sikrer, at kartonerne frasorteres, så der er noget at fylde i de kommende adskillelsesanlæg.

Og CDEU (Central Denmark EU-Office) arbejder allerede nu på at gøre projektet interessant i EU-sammenhænge med henblik på blandt andet at skaffe finansiering fra den kant. CDEU drives af Region Midtjylland og er sat i verden for at sikre, at Midtjylland får mest mulig værdi af det europæiske samarbejde.

- Jeg er desuden i dialog med Arla, som også har vist interesse for projektet, ligesom jeg har kontakt til flere private investorer, som, lad os sige, bestemt ikke afvisende, siger Michael Kristensen.

Annonce

Partnere søges

Summa summarum leder den randrusianske direktør og opfinder lige nu efter dels kapital, dels samarbejdspartnere, der kan supplere med viden og erfaring, som hans selv endnu mangler, blandt andet om, hvordan man som iværksætter ikke blot får sat gang i en helt ny produktionsvirksomhed, men samtidig også sikrer både leverandører af råvarer (kartoner) og aftagere af produkterne (plast, pap og aluminium til genanvendelse).

Da projektet adskiller sig noget fra, hvad Prounit Frames ellers beskæftiger sig med (fremstilling og salg af primært maskiner til mejeriindustrien), er det tanken at stifte et helt nyt selskab, som skal danne ramme om den kommende produktion af råmaterialer til plast-, pap- og aluminiumsindustrien.

- Naturligvis ser jeg gode forretningsmuligheder i det her. Men lige præcis med dette projekt er jeg lige så meget drevet af  tilfredsheden ved at kunne bidrage til mere bæredygtighed. Jeg har børn og lægger vægt på at kunne aflevere en klode, som stadig er værd at leve på, siger Michael Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce