Annonce
Aarhus

Michelin-restauranter kæmper for økonomien - men Wassim Hallal præsenterer rekordoverskud

Wassim Hallal har grund til at se glad ud. I modsætning til mange af hans kolleger, som også kan prale af en stjerne eller flere fra Michelin, kan han fremvise solide sorte tal på bundlinjen. Arkivfoto: Jens Thaysen

God mad og Michelin-stjerne er ikke det samme som sorte tal på bundlinjen. Frederikshøj har dog knækket koden og netop præsenteret stort overskud.

AARHUS: Succes i køkkenet betyder ikke nødvendigvis lig succes på bundlinjen.

Det viser en artikel i Børsen.

Af den fremgår det, at langt størstedelen af landets michelinrestauranter trods deres gode og roste mad ikke er nogen god forretning. Værst ser det ud for den københavnske restaurant Kadeau, der i seneste regnskab bløder hele 5.621.000 kroner.

En af de restauranter - der kan prale af en eller flere Michelin-stjerner - og som samtidig kan fremvise et solidt overskud er Frederikshøj med Wassim Hallal. Han har for nyligt præsenteret et rekordresultat for regnskabsåret 2017/2018. Overskuddet for perioden lød på 3.748.000 millioner kroner.

Regnskabet er kun for restauranten Frederikshøj og således ikke for Hallals mange andre aktiviteter.

- Der er ikke andre valg for os end at komme ud med en god bundlinje. Vi har ikke nogen, som samler os op, hvis vi laver 2 mio. kroner i underskud hvert år. Kan vi ikke betale regningerne, ved du lige såvel som jeg, at så stopper legen på et tidspunkt, siger Wassim Hallal til Børsen.

Annonce
Wassim Hallal. Arkivfoto: Axel Schütt

Held og dygtighed

Han forklarer over for Børsen, at tilbagevendende kunder er en af de vigtige årsager til det gode regnskab.

En anden årsag er, at han både har være dygtig og heldig med at have en meget lille udskiftning af både kokke og tjenere.

Tidligere gik det økonomiske langt fra så godt med Frederikshøj. Derfor brugte Wassim Hallal en del tid på at finde frem til de steder, hvor pengene fossede ud. På den måde fik han lukket nogle huller og stoppet nogle udgifter, som han ikke havde brug for.

- Et klokkeklart eksempel er, at jeg for fire år siden rykkede hele det gamle køkken ud og købte et nyt. Det gamle fejlede ikke noget alvorligt, og et nyt er en stor investering. Men jeg havde råd til det, og det har sparret os for at gå og betale for at reparere 25-30 gange om året på de otte gamle ovne, giver han som eksempel på et hul der blev lukket.

De andre i Aarhus

Frederikshøj er som bekendt ikke ene om at have Michelin-stjerne i Aarhus.

Ifølge Børsen har Restaurant Domestic et overskud på 791.000 kroner, mens Restaurant Substans kommer ud af året med beskedne 221.000 kroner.

Det har derimod ikke været muligt for Børsen at finde et regnskab for Restaurant Gastromé.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce