Annonce
Livsstil

Michelin-stjerne giver flere gæster og en smule paranoia

Søren Jakobsen (t.h.) og William Jørgensen er henholdsvis 38 og 40 år. At de ikke fik Michelin-stjernen som 25-årige er de begge glade for, for så ville de måske have indrettet sig efter, hvad folk ville have, frem for hvad de selv ville lave, siger de. Foto: Axel Schütt

Indehaverne af Gastromé i Rosensgade har fundet både ro, glæde og identitet ved at være Michelin-restaurant. En oplevelse de under endnu flere i Aarhus til glæde for både gastronomien og byen.

Annonce

AARHUS: Ved indgangen til toiletterne står en Michelin-mand i miniudgave og vidner om, at der i 2015 blev uddelt en Michelin-stjerne til Gastromé i Rosensgade.

Stjernen kom bag på de fleste, da Gastromé blot få måneder inden havde slået dørene op for allerførste gang, men her to år efter står den der altså stadig.

Det håber de to indehavere, Søren Jakobsen og William Jørgensen, også den gør efter 22. februar, når den årlige uddeling igen finder sted.

De to har tidligere drevet Det Gamle Mejeri sammen gennem 11 år ved Vilhelmsborg, men valgte i slutningen af 2014 i stedet at prøve kræfter med en restaurant i centrum, hvilket omgående gav pote.

- Det er gået en vej, vi kun kunne drømme om. Vi blev hurtigt Michelin-restaurant, og det især flere gæster fra udlandet - folk kommer for eksempel helt fra Singapore blot for at spise her, siger William Jørgensen.

Han oplyser, at der dog kommer en stor broget skare af gæster i restauranten, og at det netop er, hvad restauranten selv ønsker.

- Der fedt, at det spænder så vidt. Det gør det mere farverigt og uformelt, og det er meget vigtigt for os. For vi er et uhøjtideligt sted, der bare går højt op i mad og vin, fortæller William Jørgensen.

Onsdag er Michelin-dag


  • Onsdag 22. februar klokken 10 afsløres det, hvordan årets Michelin-stjerner fordeles i Norden.
  • Gastronomé har én Michelin-stjerne. Det samme har Frederikshøj og Substans.
  • Århus Stiftstidende har som optakt til uddelingens besøgt byens tre Michelin-restauranter for at høre om forventningerne til årets uddeling.
Søren Jakobsen (t.v.) fungerer som restaurantchef, mens William Jørgensen er køkkenchef. - Og vi kender hinanden så godt, at hvis William bare nævner en ingrediens, han vil bruge, ved jeg, hvilken vin jeg skal vælge, siger Søren Jakobsen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Minikøkkenet

Århus Stiftstidende møder Søren Jakobsen og William Jørgensen i den relativt lille restaurant, hvor der er personalemøde inden det sædvanlige fulde hus om aftenen.

- Er det det eneste køkken, I har? spørger vi uvidende, da vi bliver budt en kop kaffe ved anretterbordet ved det åbne køkken på ikke meget mere end 15 kvadratmeter.

De griner begge og svarer ja med en vis portion stolthed i både ansigtsudtryk og stemmeleje.

- Det er nok det mindste køkken i en restaurant af vores type, men det viser bare, at vi er et hold her på stedet. Vi skal kunne arbejde utroligt tæt sammen på få kvadratmeter, og derfor er det vigtigt, vi kender hinanden godt. På samme måde får alle lov at byde ind, hvilket giver en gejst til hele holdet. Den Michelin-stjerne, vi har, er vores alle sammens, konstaterer William Jørgensen.

Sidste år ved denne tid gav netop stjernen uro og bekymring på Gastromé, for da skulle det vise sig, om det blot var en engangsforestilling.

- Vi var ret nervøse, men sådan er det slet ikke denne gang. Selvfølgelig kan vi mærke det i maven, men det er en meget mere rolig fornemmelse nu, forklarer Søren Jakobsen.

- Da vi fik stjernen første gang eksploderede det hele bare, og på få måneder var den med til at give os en identitet, som vi efterhånden hviler i. Så stjernen giver ro, men er også en stressfaktor. Den giver flere gæster, men også en smule paranoia. Det vil da være ærgerligt at miste den igen, men så må vi bare stå endnu mere sammen som hold.

Tror I der kan falde en stjerne nummer to til jer?

- Selvfølgelig er det da noget, vi har talt om, og noget vi gerne vil, men det er bestemt ikke et mål i sig selv. Det vigtigste for os er at lave det, vi kan lide. At bevare jordforbindelsen, selv at stå ved roret og klappe hele holdet på skulderen, hver gang tingene lykkes. Og at holde niveauet og ikke mindst uhøjtideligheden, svarer William Jørgensen.

De to restauratører lader gerne de unge medarbejdere komme til orde.- Det holder os på tæerne, at de udfordrer os på både mad og vin, siger Søren Jakobsen. Foto: Axel Schütt

Stjernen giver ro, men er også en stressfaktor. Den giver flere gæster, men også en smule paranoia.

Søren Jakobsen
Annonce

Aarhus på kortet

At Michelin-feberen for alvor ramte Aarhus i 2015 kom ikke blot de tre restauranter, der hver fik en stjerne, til gode, men også Aarhus som helhed, mener restauratørerne fra Gastromé.

- Aarhus er pludselig blevet en verdensby, og der er kæmpe interesse fra både medier og gæster fra udlandet. Der er sket en internationalisering, og det gælder egentlig hele byen. Vi kan mærke et højere niveau generelt, og at mange har fået blod på tanden, siger William Jørgensen.

- Jeg håber helt objektivt, at der kommer flere stjerner, for så medfører det en større interesse for gastronomi. Og har man prøvet én Michelin-restaurant, vil man nok også prøve de andre. Det kan lokke endnu flere til byen, hvilket også er godt for hotellerne og butikkerne, tilføjer Søren Jakobsen.

Onsdag 22. februar samles hele holdet i restauranten om morgenen for i fællesskab at overvære den officielle Michelin-uddeling og Gastrome's videre stjerne-skæbne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Patrick Olsen: Vi arbejder som svin

Aarhus

Corona gør comeback i Østjylland: Hvor bekymrede skal vi være for det stigende smittetal?

AGF

Udvist efter 90 sekunder: - Jeg tænkte, jeg ville udvise lidt ro. Men det var ikke smart ...

Annonce