Annonce
Horsens

Midt i en klimadebat: Juleaften behøver I ikke at røre ved

Påvirker klimadebatten din måde at holde jul på i år? Vi har spurgt Folkebladets følgere på Facebook. Arkivfoto: Morten Pape

Horsens: Vi har spurgt Horsens Folkeblads følger på Facebook: Påvirker klimadebatten din måde at holde jul på i år?

Meningerne er delte, men de fleste holder nu fast i, at juleaften skal være, som den plejer.

Her en række af svarene:

Annonce

Dorthe Kaihø:

Så længe oceaner af energiressourcer bruges på internettet og datalagring, samt at der ikke eksisterer fornuftig affaldshåndtering i verdens mest befolkede lande, så hjælper et par klimavenlige helligdage vist ikke meget. Så nej, det bliver en jul ligesom de andre år, men nu vælter vi heller ikke rundt i gaver.

Linda Hedrich:

Nej, bestemt ikke. Vi holder jul, som vi plejer.. Ikke sagt at vi ikke tænker på klimaet, for det har vi da gjort i mange år.

Line Boysen Lassesen:

Ja... eller nej ikke debatten alene, men omtanke for forbruget gør. Vi har sparet kraftigt på julegaverne i år for ikke at have et unødigt forbrug af ting, vi egentlig ikke har brug for...

Lena Haxholm Sørensen:

Ja, et juletræ på klump, så det kan genplantes. Jeg køber intet farvestrålende papir, men bruger det op, jeg har - og benytter derefter brunt genbrugspapir.

Christina Zacho:

Overhovedet ikke! Lille Danmark kan ikke redde hele verden, så hvorfor skulle man tænke på CO2 på den hyggeligste aften på hele året? Nej, den aften skal den have fuld gas på hyggen med alt, hvad det indebærer.

Hanna ElAjmi:

Nope, de få dage om året skal der hygges med alt, hvad det indebærer.

Marianne Jensen:

Jeg har ikke råd, men foretrækker økologi. Jeg ville gerne have et juletræ, men så skal det ikke være sprøjtet. Så lidt gør jeg.

Michael Ødorf:

Jo, jeg køber aldrig plastikindkøbsposer mere.

Rikke Taarsted Soelberg:

Ja, selvfølgelig. Ikke bare den dag, men alle dage.

Torsten Conradsen:

Ikke debatten såsom, men meldingerne fra folkene med fingeren på pulsen - som for eksempel EU's undtagelsesudmelding - gør. Jeg ønsker mig intet materielt til jul. Ønsket er samvær med ens kære. Og kan det bidrage med en my mindre CO2, så er det fint med mig.

Jesper M. Sundstrøm:

Nej, på ingen måde! Vi skal naturligvis passe på klimaet, men hele debatten er kørt af sporet og er på grænsen til hysteri... Klimaet bruges udelukkende til at flytte fokus væk fra problemer, som vi rent faktisk kan gøre noget ved, men af en eller anden årsag ikke tager fat om.

Michael Kristiansen:

Nej, slet ikke de ændringer, der er på temperaturen. De er cirka fem procent menneskeskabt - resten står moder jord sgu' selv for. Vi er bare i en ny cyklus, lige som alle de andre gange vi har haft blandt andet istid.

Lone Karin Jensen:

Næhh, ændrer ikke på noget i julen - og tror såmænd heller ikke, at der er politikere, der gør...

Søren Winther:

Nej, julen må man ikke pille ved.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

112

Bevidst påkørsel og knivstikkeri: 22-årig overfaldet af flere mænd

Annonce