AARHUS: "Er det korrekt, at store containerskibe må sejle til Rotterdams dybvandshavn (24 meter) for at læsse containere af, før skibet ankommer til Aarhus, der kun har 14 meters dybde? Disse containere fragtes herefter ad landevejen til Aarhus Havn. Hvis ja, lyder det ikke særlig miljørigtigt."
Sådan spørger en af Stiftens læsere.
Og nej, det lyder bestemt ikke miljørigtigt. Men påstanden om, at store containerskibe læsser containere af i Rotterdam og sender dem til Aarhus med lastbil er vi faktisk stødt på flere gange i vores arbejde med at at dække udvidelsen af Aarhus Havn.
Så lad os en gang for alle få det opklaret. Og hvem bedre at spørge end Aarhus Havns direktør, Thomas Haber Borch?
- Det lyder ikke logisk, siger Thomas Haber Borch.
Fra Gøteborg til Aarhus
Han forklarer, at containerskibe som regel sejler til den 17 meter dybe Gøteborg Havn, før de lægger til i Aarhus, hvor havnen ganske rigtigt kun er 14 meter dyb.
Lasten er placeret på skibet, så det kan losses i den rækkefølge, skibet ankommer til de enkelte havne.
Som regel er Aarhus sidst på containerskibenes rute, og derfor har skibene så få containere ombord, at dybdegangen er lav nok til, at de ingen problemer har med at komme ind i Aarhus Havn.
Hvis det skal gå stærkt
Thomas Haber Borch kan kun komme i tanke om én grund til at læsse en container af i Rotterdam fra et skib, der efterfølgende skal til Aarhus. Det har ikke noget med dybden at gøre, men:
- At kunden skal bruge containerens indhold så hurtigt, at han ikke har tid til at vente på, at containerskibet kommer til Aarhus.
- Det samme gælder også, når virksomheder får deres produkter fløjet hjem fra producenter rundt omkring i verden, siger Thomas Haber Borch.