Annonce
Aarhus

Midtby-kvarter vil have sin egen mini-genbrugsplads

Peter Drejer og Anders Laursen fra Rent Kvarter-gruppen på Nørre Stenbro viser rådmand Camilla Fabricius (S) rundt og forklarer om planerne om en helt lokal minigenbrugsplads. Foto: Kim Haugaard.

Aktive beboere rydder hver måned kvarteret bag Arkitektskolen for storskrald. Nu vil de lave deres egen lille genbrugsstation. Ideen bliver positivt modtaget af fungerende teknisk rådmand, Camilla Fabricius (S).

Annonce

AARHUS: Udstyret med koste og skovle, trillebøre og trækvogne er en gruppe beboere på Nørre Stenbro - kvarteret bag arkitektskolen - gået til kamp for at skabe et rent kvarter, hvor det ikke flyder med papkasser, udtjente sofaer, havarerede cykler og andet storskrald i gaderne.

25-30 beboere tager en gang om måneden en tørn for at holde Nørre Stenbro-kvarteret rent. Samler det efterladte storskrald i gaderne og fejer fortovene rene for de værste samlinger af papir og cigaretskodder.

Nu barsler beboergruppen med ideen om, at kvarteret skal have sin egen lille genbrugsstation i området omkring parkeringspladsen ved Arkitektskolen.

Peter Drejer har taget initiativ til beboernes kamp mod storskrald i gaderne på Nørre Stenbro. Udover renere gader har initiativet også betydet, at folk i kvarteret har lært hinanden bedre at kende. Foto: Kim Haugaard.
Annonce

En enkel løsning

Forleden var den fungerende tekniske rådmand, Camilla Fabricius (S), på besøg i kvarteret for at høre om beboernes initiativ - og planer.

- Mange forstår ikke storskraldsordningen og stiller bare deres storskrald ved de nedgravede containere. Vi sætter plakater på containerne for at fortælle folk, hvor let det er at bestille afhentning af deres storskrald.

- Samtidig leger vi med tanken om at gøre det mere enkelt for folk - ved at have et bestemt sted, hvor de kan stille deres storskrald og komme af med det med det samme - uden at skulle kontakte storskraldsordningen først og have tingene stående i kælderen, fortæller Peter Drejer.Han er initiativtager til beboeraktionen for en renere bydel.

Beboere i alle aldre giver en hånd med, når der en gang om måneden bliver samlet skæmmende storskrald og fejet fortove i Nørre Stenbro-kvarteret. Foto: Axel Schütt.
Annonce

Storskrald under tag

Når holdene af beboere har været rundt i gaderne, samler de storskraldet på et område ved parkeringspladsen, så det er lige til at samle op for de kommunale storskraldsindsamlere.

- Der kunne vi godt tænke os at få lavet et overdække sted, hvor folk kan stille deres storskrald - og hvor andre kan komme og tage det, de kan bruge. Vi forestiller os en billig løsning for at prøve ideen af," siger Peter Drejer og fortsætter:

- En slags mini-sorteringsgård. Bilen fra Affaldvarme kunne så komme og hente tingene 1-2 gange om ugen. Så skal den kun køre ét sted hen og ikke 25 steder her i kvarteret.

Annonce

Positiv rådmand

Rådmanden er langt fra afvisende og vil tage sagen op med affaldschefen og lover beboerne en hurtig tilbagemelding.

- Vi vil prøve, om vi kan løse de udfordringer, der måtte være. Forslaget passer jo fint ind i strategien om, at vi skal genbruge mest muligt - og at vi skal prøve at bruge de ideer, der kommer fra borgerne, siger rådmanden og fortsætter:

- Jeg håber, vi kan få det her afklaret hurtigt, så vi kan få lagt en plan for, hvordan ideen kan føres ud i livet.

Sofie Schousboe Laursen er AffaldVarmes kontaktperson til engagerede borgergrupper og er med på Nørre Stenbro.

- Det er en smaddergod ide. Vi kan ikke se, at der skulle være nogen driftsmæssige problemer i den, siger hun om ideen om en lokal mini-genbrugsplads.

Annonce

Sidegevinst for kvarteret

Peter Drejer fortæller, at den månedlige indsats med koste og affaldsindsamling ikke bare betyder, at der er renere i gaderne.

- Vi er også kommet til at kende hinanden bedre på kryds og tværs her i kvarteret. Det har fået lidt landsbykarakter på den måde.

Du kan læse mere om beboernes kamp mod skraldet på Facebook-gruppen, »Rent kvarter - Nørre Stenbro.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

Annonce