Annonce
Aarhus

Midtbyens trælast flytter: Farvel til de røde træhaller

De gamle lagerhaller, som ligger langs Ringgaden og Aarhus Å, forsvinder, når Stark rykker væk for at give plads til nyt byggeri på området. Foto: Flemming Krogh
Byggemarkedet Stark flytter over vejen og ind i nye lokaler, hvor Silvan lå indtil for nyligt.
Annonce

AARHUS: De to svensk-røde fabrikshaller i træ ligger smukt langs Ringgaden – tæt ved åen. Igennem en årrække har såvel professionelle som private kørt gennem porten i den ene ende for at købe træ i mange sorter og størrelser.

Nu er det snart slut med at bruge den charmerende drive-in. Hallerne skal vige pladsen for nye byggerier. Derfor rykker Stark over på den anden side af Daugbjergvej, hvor et moderne byggemarked er undervejs i den tidligere Silvan-bygning.

-Vi glæder os til at komme ind i de moderne bygninger, hvor vi har fået lavet en ny drive-in-hal, som kommer til at fungere på samme måde som de gamle bygninger her, fortæller direktør Jakob Frost, med en smule vemod i stemmen.

Siden 1999 har han været direktør for Starks 35 ansatte på adressen og haft sin daglige gang i de gamle træhaller med synlige spær og smukke trækonstruktioner, hvor duften af frisk træ bidrager til en særlig stemning.

Annonce

Materialer bliver genbrugt

Træhallernes holdbarhed er han imponeret over.

- Hallerne er ikke blevet malet i min tid hos Stark, så de er tydeligvis lavet i noget godt træ, dengang de blev bygget i 1961, siger Jakob Frost.

Et bredt udhæng, der beskytter facaden mod regn, lyder direktørens forklaring på hallernes holdbarhed.

Når trælasten forsvinder, skal hallerne vige for nye byggerier. Men spær og andre dele af de oprindelige træhaller vil indgå i de nye byggerier. Det glæder Jakob Frost.

-De røde træhaller vil bestå i fremtiden – på en anden måde, end vi kender dem. Træet får et nyt udseende, som en del af det nye, som man bygger på grunden, fortæller Jakob Frost.

På den måde bidrager materialerne fra den gamle til en ny, bæredygtig fortælling.

- Jeg ser en tendens inden for moderne byggeri, hvor bæredygtighed vinder frem. Et eksempel er de nye områder ved Lisbjerg, hvor træ er en vigtig bestanddel, der kan reducere forbruget af beton, som er et meget resursekrævende byggemateriale, siger Jakob Frost.

Direktør Jakob Frost glæder sig til at Stark flytter ind i de nye lokaler. Foto: Flemming Krogh
Annonce

På den anden side af vejen

Afstanden mellem den eksisterende Stark til de nye bygninger er kort. Man skal blot krydse Daugbjergvej, så står man på pladsen foran den gamle Silvan-bygning.

Her er håndværkerne ved at sætte nyt hegn op og gøre de indvendige dele af den nye drive-in-hal klar. Stål og jern er de dominerende materialer. Funktionalitet er i højsædet, men duften af træ skal såmænd nok opstå, når et nyt savværk bliver installeret, så kunderne kan få leveret brædder og træplader i de ønskede mål.

Tømmerhandlen i den nye bygning bliver på 8.000 kvadratmeter. Selve butikken bliver dobbelt så stor som tidligere, og får et areal på 1.600 kvadratmeter.

Prisen løber op i et flercifret millionbeløb afslører direktøren, men det holder ham ikke vågen om natten.

- Vi er det eneste byggemarked tæt på midtbyen, så behovet er stort. Ikke mindst for de unge mennesker, som flytter hertil, fortæller Jakob Frost.

Annonce

De unge gør-det-selv

Tv-udsendelser om unge mennesker, der bygger deres egen bolig, og bloggere og andre ’influencere’ på internettet, som lægger billeder op af deres egne byggeprojekter, bidrager til nye generationer af gør-det-selv-mennesker.

- De unge kaster sig ud i større projekter som terrasser og haveskure uden betænkeligheder. En shelter, som kan bruges til overnatning uden for i egen have, er et andet eksempel, siger direktøren, som ikke selv er ekspert i at bruge værktøj derhjemme eller i sit sommerhus.

-Det lader jeg professionelle håndværkere om, siger direktøren, som har rigeligt at se til i denne tid, hvor flytningen af såvel butik som trælast og kontorer er ved at blive forberedt.

Parret Jonas Dohrn og Rikke Rasmussen er flyttet til Aarhus fra Sønderjylland. Nu er de ved at gøre deres nye lejlighed klar. En ny skydedør bygger de selv. Foto: Flemming Krogh

Weekenden midt i august, hvor selve flytningen skal foregå, ser han frem til med en smule uro i maven.

- Vi lukker det hele ned klokken 17 fredag 14. august. Mandagen efter åbner vi det nye byggemarked klokken seks. Det giver os 61 timer til at klare det hele.

Direktøren har efterhånden dannet sig et overblik. Det bliver vemodigt at sige farvel til de røde træhaller, men han ser frem til at rykke ind i noget nyt, selvom flytningen virker uoverskuelig.

- Vi får hjælp fra mange ansatte fra andre afdelinger. Det er god stil og vidner om holdånden i vores firma, mener Jakob Frost.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

AGF

AGF henter australier i Manchester City: - En talentfuld og spændende spiller

Annonce