Annonce
Livsstil

Mig og kulturen: - Kunst er et værn mod fordummelse

- En bog består af et antal ark/sider med tekst, der sys sammen i ryggen og lægges mellem to beskyttende plader. Det er enkelt og et på alle måder usandsynligt holdbart design, som ikke har fundet nogen rigtig afløser endnu, siger Annette Lassen. Foto: Simon Knudsen

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kultur gør min egen lille og hverdagslige verden både stor og mangfoldig. Hvis man forestiller sig en verden helt uden kunst og kultur - hvor vi ingen kunst har at se på, ingen bøger at læse, ingen historier at fortælle, ingen film, ingen teatre, biografer eller tv-serier - så får man hurtigt en fornemmelse af, hvor grundlæggende livsnødvendig kultur er for os mennesker. Kunst giver os mulighed for at forstå andre mennesker og andre tider - bøger og kunst er et værn mod fordummelse. Kunst gør verden til et bedre sted og os til bedre mennesker.

Annette Lassen

Født i 1971, uddannet cand.mag. i dansk ved Københavns Universitet i 1999 og har en ph.d. i norrøn filologi ved Københavns Universitet fra 2006, ligesom hun har læst islandsk på Islands Universitet.

Siden har hun arbejdet som adjunkt, docent og lektor på både Københavns Universitet og Islands Universitet og er nu docent ved Árni Magnússon-instituttet i Island og Den Arnamagnæanske Samling på Københavns Universitet, hvor mange islandske håndskrifter opbevares.

Hun er redaktør af fembindsværket ”Islændingesagaerne” og ottebindsværket ”Oldtidssagaerne” og forfatter til blandt andet ”Islændingesagaernes verden”.

Sidste år fik hun Dansk Forfatterforenings Faglitterære Pris, der gives til en forfatter, der er god til at formidle kompliceret stof til et bredt publikum.

Annette Lassen er aktuel med ”Oldtidssagaernes verden”, der giver en indsigt i oldtidssagaernes univers og et kendskab til den kultur og tid, hvori de blev skrevet.


- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Der er mange at tage af. Jeg har for nylig læst Fine Gråbøls ”Ungeenheden” om unge på et bosted og deres liv i psykiatrien. Det er en fin beskrivelse, lydhør og empatisk. Den giver de skrøbelige unge med sindslidelser en stemme. En bog, der helt konkret ændrede mit liv, er Einar Már Guðmundssons ”Universets engle”. På grund af den begyndte jeg at lære islandsk, den bragte mig til Island, hvor jeg bor i dag, og banede vejen til Islands litteratur.


- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Mange - for eksempel George Brassens, C.V. Jørgensen eller for tiden Ukendt kunstner, som mine døtre har introduceret.


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- For nylig tog jeg min yngste datter med i biografen og så Cannes’ palmevinder ”Titane”. Undervejs nåede jeg at overveje, om vi skulle rejse os op og gå. Det er en fuldstændig grænseoverskridende film: Hovedpersonen er et kvindeligt bi-seksuelt monster, der først bliver menneskelig, da hun er trådt i karakter som en overmaskulin brandmands hjemvendte og til og med gravide søn. I filmen er køn et elastisk begreb, og den er samtidig på en mærkelig måde en allegori over, hvad manglende kærlighed gør ved mennesker.


- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Peter Brandes har lavet en statue, ”Brandes Tonhalle Leipzig”, der viser hans far komme gående lidt ludende og med et radioapparat på ryggen. Han havde store idealer om radioen som spreder af skønhed og viden. Men samtidig blev radioen Goebbels’ propaganda-apparat, og farfaren døde i en udryddelseslejr. Manden med radioen er en kulturvandrer hen over europæiske grænser, han bevæger sig gennem lande og gennem tider med sin byrde på ryggen. Det er både skønt og rædselsfuldt.


- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Bogen. Bogen er en genial opfindelse. Man må konstatere, at læseredskaber som lerplader og papyrusruller er klodsede i forhold til bogen, der blev opfundet for omtrent 2.000 år siden. En bog består af et antal ark/sider med tekst, der sys sammen i ryggen og lægges mellem to beskyttende plader. Det er enkelt og et på alle måder usandsynligt holdbart design, som ikke har fundet nogen rigtig afløser endnu.


- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Teatret. Når teater fungerer, skabes der et magisk rum af nærvær, der forener ord, lyde og det visuelle i et forgængeligt nu.


- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- At sidde som publikum til et talentløst teaterstykke på en intimscene med en pinlig fornemmelse af, at skuespillerne kunne fornemme ens mishag, fordi man er så tæt på hinanden. /DB


Når teater fungerer, skabes der et magisk rum af nærvær, der forener ord, lyde og det visuelle i et forgængeligt nu.

Annette Lassen
Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Annonce