Annonce
AGF

Mikael Anderson har altid været AGF'er i hjertet: Når man vokser op i Harlev, findes der kun én klub

Mikael Anderson i aktion i AGF-trøjen som ungdomsspiller i et opgør mod Lyseng. Han skiftede AGF ud med FC Midtjylland som U14-spiller, men nu er han tilbage på Fredensvang. Foto: Richard Skovby/AGF.
Mikael Anderson forlod AGF som U14-spiller - tog til FC Midtjylland, fordi han ikke var tilfreds med tingenes tilstand - men nu er han atter at finde på Fredensvang. Og på trods af DM-titel og Champions League-kampe i bæltet fra tiden på heden, føler han, at han nu er trådt et skridt op ad stigen ved at skifte tilbage.

FODBOLD: Da Mikael Anderson var U14-spiller forlod han AGF.

FC Midtjylland lokkede det unge talent med et langt mere strømlinet set-up, akademi, fastansatte ungdomstrænere og alt det jazz, der hører sig til i netop det formningslokale. Og i samråd med sin familie foretog den unge mand et modent valg: Han stak til Herning for at blive en endnu bedre fodboldspiller. Det var i 2013, længe siden.

Nu er han blevet 23-årig gammel, tilbage på Fredensvang, tilbage i hjerteklubben som det dyreste køb nogensinde, og blev tilmed matchvinder mod Vejle i sin debut i den hvide trøje, så han er ét stort smil, som en fisk i vandet, efter dagens formiddagstræning ved siden af det klubhus, der ikke stod, da han sidst luntede rundt på anlægget med pindarme og knejtede bevægelser.

Annonce

Kontrakten blev underskrevet to minutter i deadline på transfervinduets sidste dag. Sved på panden. Og han nåede kun at træne to gange med de nye holdkammerater inden sidste søndags opgør mod Vejle, fordi han først skulle spille en stak VM-kvalifikationskampe for Island.

Nu er det hele efter et par hektiske uger så småt begyndt at lande, sætte sig.

- Det har været enormt emotionelt at komme tilbage. Det har det bestemt. Det var vildt underligt at stå her igen, specielt første dag, efter så mange år i FC Midtjylland, men det føltes også bare helt rigtigt. Jeg føler, at jeg er kommet hjem. Alle har taget godt imod mig, så jeg har fået en rigtig god start, og ja, jeg har det bare skide godt.

Mikael Anderson griner, øjnene stråler. Han var bolddreng på Ceres Park, da han var en lille purk, og der stod han så hver gang og drømte om, at det en dag ville blive ham, der løb ind på banen nede for enden af Stadion Allé som førsteholdsspiller. I den ikoniske hvide trøje.

FCM kunne mere end AGF

Men han tog altså lidt af en omvej? Hvorfor blev han ikke bare hængende i AGF dengang, hvis klubben betød og betyder så meget for ham?

- På daværende tidspunkt følte jeg, at FC Midtjylland bare var nogle skridt foran AGF på talentfronten. Jeg kan så se, at AGF er kommet godt efter det siden da, ikke mindst i forhold til faciliteterne og det at få unge spillere op på førsteholdet. Men dengang var forholdene i FCM bare bedre, og det var et rent professionelt valg. Hjertet sagde AGF, men jeg så langt større udviklingsmuligheder i FCM, siger Anderson.

- Da jeg kiggede på det generelle billede i klubben dengang i forhold til, hvor mange unge spillere, der fik chancen på førsteholdet, og hvordan niveauet var på både U17 -og U19, var det slet ikke var lige så kvalificeret som det FC Midtjylland kunne tilbyde. Jeg kunne se mig selv tage de næste skridt derude. Det kunne jeg ikke på samme måde i AGF. Så jeg har aldrig fortrudt. Det var det rigtige for mig på daværende tidspunkt.

Mikael Anderson som bolddreng til en kamp i 2010.  Foto. Ole Nielsen.

Og det er jo ærlig snak fra den islandske A-landsholdsspiller, der er vokset op i Harlev - godt 14 kilometer vest for Aarhus - sammen med sin jamaicanske far Neville og islandske mor Maria. Det vender vi tilbage til, for Harlev og AGF har en helt specielt forbindelse.

- Det er vigtigt for mig at sige, at jeg aldrig har glemt AGF. Men dengang var det bare et naturligt valg for mig og min udvikling som fodboldspiller, lyder det fra midtbanespilleren, der fik debut for FC Midtjylland i 2016, og i alt nåede 80 kampe i ulvepelsen. Undervejs var han også forbi hollandske Excelsior og endnu mindre eksotiske Vendsyssel på respektive lejeophold.

-  Det har altid været oppe i mit hoved, at jeg skulle hjem til AGF på et tidspunkt. Jeg kunne også have valgt noget andet i dette vindue, taget til udlandet, men jeg synes, at det passer perfekt at komme til AGF nu med det ambitionsniveau, der er, og med min alder. Klubben vil fremad, og det vil jeg rigtig gerne være en del af. Så det har længe været min plan, kommer det fra Mikael Anderson, der fortæller, at det har været en længerevarende flirt mellem ham og AGF.

- Det startede allerede for et år siden. Dengang lykkedes det ikke. I det her vindue pressede jeg så virkelig på i forhold til et skifte. Og det lykkedes heldigvis.

Anderson leverer endnu et bredt smil. Han har fået det, som han gerne ville have det.

Annonce

Det er et skridt op at komme tilbage AGF

Men helt ærligt: For en ung, ambitiøs mand, der har spillet Champions League og vundet DM-guld med FC Midtjylland, er blevet en fast bestanddel af det islandske landshold, er det så ikke et markant skridt ned på karrierestigen at skifte til AGF, der oven i købet her og nu ligger og roder i den forkerte ende af Superligatabellen?

- Mange vil se det som, at jeg tager et skridt ned, men jeg føler selv, at jeg tager et skridt op i min personlige udvikling. AGF har købt mig, fordi jeg skal have et større ansvar, en større rolle end jeg havde i FCM. Og det er der større udvikling i end at være marginalspiller. Så for mig er det et stort skridt op, siger han.

På daværende tidspunkt følte jeg, at FC Midtjylland bare var nogle skridt foran AGF på talentfronten. Jeg kan så se, at AGF er kommet godt efter det siden da, ikke mindst i forhold til faciliteterne og det at få unge spillere op på førsteholdet. Men dengang var forholdene i FCM bare bedre, og det var et rent professionelt valg. Hjertet sagde AGF, men jeg så langt større udviklingsmuligheder i FCM

Mikael Anderson

- Jeg føler, at jeg har nået en alder, hvor jeg skal have mulighed for at spille nogenlunde kontinuerligt, og det er der da forhåbentligt større mulighed for at gøre her end i FCM. Jeg skal stadig gøre mig fortjent til det, for der er mange gode spillere i truppen. Så jeg kommer ikke her, og tror, at jeg bare skal spille fra start hver gang. Det kræver hårdt arbejde, at jeg leverer til kamp og træning, og det har jeg tænkt mig at gøre.

Det skræmte dig ikke, at holdet har fået så dårlig en sæsonstart?

- Overhovedet ikke. Det har nærmest bare motiveret mig ekstra meget, at jeg kunne komme til og forsøge at være med til at vende den dårlige stime. Og vi tog jo et godt skridt med sejren over Vejle, siger han.

Annonce

Omfavnet af fansene

Mikael Anderson er født i Reykjavik, men flyttede i en tidlig alder sammen med familien til Danmark. Og i den lokale fodboldklub i Harlev blev det hurtigt klart, at talentet var til meget mere end at rende rundt på knoldede baner ved siden af Næshøjskolen. 10-årige Mikael skulle have større udfordringer.

Mikael Anderson jubler med AGF-spillere efter en scoring mod Lyngby i 2011.  Foto: Allan Baden / Fodboldfoto.com / Badenfoto.dk

Og så pegede pilen kun i én retning. Mod Aarhus. AGF. For bor man i Harlev, findes der kun én klub - og det er AGF.

Det er rendyrket AGF-land.

- Ja, ja, Harlev peger kun mod AGF.

Mikael Anderson nikker ivrigt.

- Der er man ikke FC Midtjylland-fan eller noget andet. Det er kun AGF, der tæller. Jeg har vundet mesterskabet med FCM og spillet med i Champions League, men når jeg er kommet hjem til Harlev, er det tydeligt, at det ikke er noget, folk har regnet for noget. De har bare trukket på skuldrene, fint nok. Det er jo ikke AGF. Og det kan jeg mærke nu. Der er en helt anden opmærksomhed og stolthed over, at jeg nu er skiftet til AGF. Nu vil folk rigtig gerne snakke fodbold. Det er lidt vildt, men det er også fedt.

Fakta

Mikael Anderson

Født 1. juli 1998 i Reykjavik, Island (23 år)

Klub: AGF (1 kamp, 1 scoring)

Position: Venstre kant, midtbane

Klubber som ungdomsspiller: Reynir Sandgerdi, Harlev, AGF (2009-2013), FC MIdtjylland (2013-16)

Seniorkarriere: FC Midtjylland (2016-2021), Vendsyssel (lejeaftale 2017-18), Excelsior (lejeaftale 2018-19)

Landskampe: Har kampe for det danske U18 -og U19-landshold, inden han skiftede til Island. Her er det blevet til 15 U21-landskampe og 10 A-landskampe.

I det hele taget har Mikael Anderson - ifølge ham selv - fået en ganske overvældende modtagelse af AGF-fansene i og omkring Aarhus.

- Allerede da der begyndte at køre de her rygter med, at jeg skulle skifte til AGF, blev min indbakke bombarberet med mails fra AGF-fans med "velkommen hjem" og den slags. Og der er ikke kommet færre beskeder efter mit mål i den første kamp. Folk er meget positive over, at jeg er kommet tilbage til klubben.

Hvad betyder det for dig?

- Jeg er så stolt over den reaktion, jeg har fået fra fansenes side. De har virkelig gjort, at jeg hurtigt har følt mig til rette her igen, og de har virkelig omfavnet mig som én af deres egne, hvilket jeg jo også er. Det skylder jeg dem en kæmpe tak for. De kunne jo også have reageret helt anderledes på det, fordi jeg har været FCM-spiller, men det har slet ikke været tilfældet.

Annonce

Udlandet kalder - på et tidspunkt

Nå, Mikael Anderson har skrevet under på fem-årig aftale med AGF - og det for en rekordsum på efter sigende 15 millioner kroner - og han er med sin pænt effektive halvleg i bundbraget mod Vejle kommet rigtig fint ud over rampen i sit comeback i klubben. På alle fronter.

På den korte bane venter Silkeborg på mandag, forhåbninger om at få vendt den resultatmæssigt hullede skude - og endnu længere fremme drømmer bolddrengen fra Harlev om det helt store udlandseventyr, den helt store kontrakt, der også vil sende penge tilbage i klubkassen i AGF.

- Jeg har ikke planer om at blive i AGF resten af karrieren. Som alle andre drømmer jeg også om en tur til udlandet på et tidspunkt. Jeg vil rigtig gerne betale AGF tilbage for den tillid, de har vist mig, og det kan jeg gøre ved at gøre det godt for dem i de kommende år, og så en dag blive solgt for et stort millionbeløb. Det er ikke til at sige, om det sker, men det vil selvfølgelig være i alles interesse, siger Anderson, der fortsat er bosat i Herning med sin kæreste Susan og deres halvandet år gamle datter, men arbejder på at flytte til Aarhus, når den rette bolig dukker op på et tidspunkt.

Mentalt har han for længst rykket teltpløkkerne op og hen over hækken hilst på de nye naboer.

Mikael Anderson scorede i sin debutkamp mod Vejle. (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix)
Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce