Annonce
Aarhus

Milepæl i kamp mod corona-smitte: Ældreplejen i Aarhus har været fri for Covid-19 i fire uger

De seneste fire uger er der ikke konstateret et eneste tilfælde af smitte med Covid-19 i ældreplejen i Aarhus. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Aarhus Kommune holder hele tiden øje med nye udbrud af Covid-19 på plejehjem og i hjemmeplejen. I fire uger er der ikke registreret nye tilfælde af sygdommen, men kommunen fastholder et nøje planlagt beredskab, der aktiveres ved et eventuelt udbrud.
Annonce

AARHUS: Der ser ikke ud til at være skyggen af Covid-19 i ældreplejen i Aarhus.

Aarhus Kommune holder hele tiden øje med eventuel smittespredning, og i løbet af de seneste fire uger er der ingen indberetninger af coronasmitte blandt ældre eller ansatte.

For kommunen er situationen kulminationen på en langvarig indsats med mange virkemidler.

- Noget af det vigtige har været at mindske antallet af medarbejdere hos de enkelte borgere, bruge færre vikarer, bruge flere teams, og ikke gå på tværs af etager på plejehjem, eller lade medarbejdere komme på flere plejehjem. Det har også betydet, at medarbejdere med mistanke om sygdom, har været ekstra påpasselige i forhold til kontakt med kollegaer og borgere, ligesom vi har været påpasselige ved kontakt med borgere, der viste symptomer, forklarer Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Annonce

De vigtige grundregler

I Danmark tog corona-krisen fart i begyndelsen af marts.

I Aarhus Kommune udbrød der 10. marts smitte med Covid-19 på Plejehjemmet Hørgården, hvor to beboere endte med at miste livet.

Siden har kommunen ikke registreret tilfælde af Covid-19 på plejehjem. Kommunen oplyser, at der i hjemmeplejen i april og frem til midt i maj har været få smittede borgere i eget hjem og blandt medarbejderne.

Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, forklarer, at de ansatte i ældreplejen har været ekstremt påpasselige under corona-epidemien. Det har medvirket til at udrydde smitte blandt nogle af de svageste borgere i Aarhus. Foto: Axel Schütt

Under corona-pandemien er der blandt andet indført besøgsforbud på plejehjem, ligesom hjemmeplejen har taget en række forholdsregler for at undgå spredning af smitte.

For Hosea Dutschke er der ingen tvivl om, at simple og vigtige grundregler har gjort en stor forskel i bestræbelserne på at forhindre coronavirus i at få fodfæste i ældreplejen.

- Vi holder afstand, vasker hænder eller spritter af og har brugt værnemidler. Det har også haft en betydning, at vi har en hygiejneorganisation. Fra begyndelsen af corona-pandemien lukkede vi samtidig af for besøg fra pårørende, gav hurtigt medarbejderne instruks om sikkerhedsforanstaltninger og brug af værnemidler, understreger direktøren.

Annonce

Slagplanen er klar

I øjeblikket er der stor opmærksomhed om et udbrud af Covid-19 i Hjørring.

Smitte har især skabt problemer på Vendelbocentret i Sindal, hvor både medarbejdere og ansatte er ramt af Covid-19.

Ifølge sundhedsmyndighederne vil den slags udbrud af Covid-19 fortsætte med at dukke op i Danmark. Aarhus Kommune har en slagplan for indsatsen i forbindelse med forekomst af Covid-19 i ældreplejen.

- Hvis der opstår smitte på et plejehjem, så lukker vi straks ned for al unødig aktivitet og besøg og igangsætter smitteopsporing i samarbejde med myndighederne. Det omfatter både test af borgere og medarbejdere, der har været i mulig kontakt. Vi har fuldstændig klare retningslinjer for det, og vi handler resolut. Medarbejdere med konstateret Covid-19 bliver sendt hjem, og beboere smittet med Covid-19 bliver isoleret i forhold til resten af plejehjemmet. Denne situation fortsætter, indtil smitterisikoen er udryddet, understreger Hosea Dutschke.

Corona-epidemien ramte 10. marts Lokalcenter Hørgården i Risskov. Siden er der ikke konstateret corona-smitte på plejehjem i Aarhus. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-træner klar til sølv-brag: Det er jo helt vildt, at vi står her og nu kun er to point efter FCK

Annonce