Annonce
Udland

Militærjunta og protestbevægelse nærmer sig hinanden i Sudan

Militærjuntaen i Sudan lover protestbevægelse, at overgangen til civilt styre vil fortsætte støt.

Sudans militær og protestbevægelsen i landet er blevet enige om at fortsætte forhandlinger om overgangen til et civilt styre.

Det fortæller lederen af protestbevægelsen, Siddiq Yousef, efter flere møder lørdag med landets fungerende præsident, generalløjtnant Abdel Fattah Burhan.

- Vi har tydeliggjort vores krav. Og det er, at magten overføres til en civil administration, lød det lørdag fra Siddiq Yousef, der leder forhandlingerne med militærjuntaen.

Militæret valgte 11. april at afsætte Sudans mangeårige præsident, Omar al-Bashir. Det skete efter massive folkelige protester. Siden da har en paraplyorganisation for protestbevægelserne forhandlet med militærets ledere om en overgang til et folkeligt styre.

- Vi er blevet enige om at fortsætte samtalerne, så vi kan nå en løsning, der tilfredsstiller begge sider og som sørger for en fredelig overføring af magten, tilføjede Siddiq Yousef.

Fredag fortsatte demonstrationerne i flere byer. Herunder i hovedstaden Khartoum, hvor titusinder var mødt op.

Fredag var det præcis fire måneder siden, at demonstrationerne mod Bashirs autokratiske styre startede.

Det var oprindeligt en protest mod stigende brød- og benzinpriser. Men det udviklede sig hurtigt til en større folkelig opstand mod al-Bashirs regering, korruption og manglende frihedsrettigheder.

Sudans sikkerhedsstyrker slog hårdt ned på demonstranterne. Ifølge Human Rights Watch mistede 100 demonstranter livet i de måneder, demonstrationerne var på sit højeste.

Militærjuntaen ledes nu af generalløjtnant Abdel Fattah al-Burhan. Han har lovet, at man over to år vil overlevere magten til et demokratisk styre.

Men demonstrationerne er fortsat foran hærens hovedkvarter i Khartoum.

Lørdag annoncerede Sudans justitsminister, at man vil nedsætte en særlig komité. Den skal lede efterforskning af korruption, offentlige penge og kriminel aktivitet begået af al-Bashir og hans regime.

Samtidig er en række andre højtstående politiske ledere anholdt. Det gælder en tidligere parlamentsformand, flere toppolitikere fra det regerende parti samt en tidligere toprådgiver for Bashir.

Det militærstyre, der nu leder landet, har tidligere sagt, at Bashir ikke umiddelbart vil blive overført til Haag, hvor Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil stille ham til ansvar for krigsforbrydelser i Darfur-provinsen.

I stedet vil Bashir blive stillet for en domstol i hjemlandet.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce