Annonce
Udland

Militante angriber egyptiske soldater i Sinai

Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Egyptiske soldater blev angrebet på Sinai-halvøen. Ti militante er døde, syv soldater er dræbt eller såret.

Syv egyptiske soldater er dræbt eller såret i den nordlige del af Sinai-halvøen. Det oplyser det egyptiske militær søndag aften.

Soldaterne blev angrebet af militante ved et af hærens checkpoints.

Foruden de dræbte og sårede soldater er ti militante dræbt, og et af oprørernes køretøjer er ødelagt.

Det fremgår ikke præcis af hærens kortfattede meddelelse, hvor mange soldater der er dræbt, og hvor mange der er såret.

Det nordlige Sinai har gennem længere tid været skueplads for et islamistisk oprør, der eskalerede, da den islamistiske præsident Mohamed Mursi blev afsat af hæren i 2013.

Siden er Mursi og tusindvis af andre medlemmer af Det Muslimske Broderskab blevet idømt lange fængselsstraffe eller dødsdomme ved retssager, som menneskeretsorganisationer betegner som dybt tvivlsomme.

Mursi døde i juni 2019. Han kollapsede under et retsmøde, efter at han havde siddet fængslet i seks år.

I februar 2018 indledte egyptiske sikkerhedsstyrker en omfattende offensiv mod de militante grupper i landet. Nogle af grupperne i det nordlige Sinai hævder at have forbindelse til Islamisk Stat.

Offensiven er først og fremmest koncentreret i det nordlige Sinai.

Siden da er over 840 formodede militante blevet dræbt i området, viser tal fra hæren.

I samme periode er 67 politifolk og soldater blevet dræbt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce